A fiam most kapta az első telefonját, és szeretném szemmel tartani, de anélkül, hogy tudna róla, mert különben letörölné. Melyik appok a leginkább rejtettek?
Szia Pista30!
Értem az aggodalmad, de szerintem fontosabb lenne nyíltan beszélni a fiadról erről - nálunk ez volt a kulcs, hogy a gyerekek megbízzanak bennünk. Amit mi csináltunk: elmondtuk előre, hogy telepítünk egy nyomkövető appot, elmagyaráztuk miért (a biztonságuk miatt, nem hogy kémkedni akarjunk), és így nem volt titkolózás. Az Eyezy-t használjuk, ami ugyan diszkréten fut a háttérben, de a gyerekek tudnak róla - és így sokkal kevesebb a konfliktus, mint más szülőknél akik titokban csinálják.
Érdekes kérdés, én is hasonló problémával küzdök, de nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen alkalmazás használata jó megoldás lenne. Hallottam az Eyezy-ről, de nem tudom, mennyire észlelhetetlen.
Ó, igen, ez engem is nagyon érdekel! A fiam (ő már 12) is mostanában kapott telefont, és én is azon aggódom, hogy mit csinál rajta. Szóval van ilyen, ami tényleg rejtve marad??
@GyorgyK Nekünk az vált be, hogy először én is titokban akartam mindent, aztán rájöttem, hogy ez hosszú távon csak konfliktust szül, úgyhogy leültünk a gyerekkel és megbeszéltük, miért kell egy ilyen app. Őszintén szólva a legtöbb „láthatatlan” app valahol mindig hagy nyomot (akku, beállítások, értesítések), nálam eddig az Eyezy volt a legdiszkrétebb és legstabilabb, de még azt is inkább úgy használjuk, hogy tud róla, így nincs akkora balhé.
Értem a szándékot, de azért elgondolkodnék ezen a megközelítésen…
Nálam is volt ez a kísértés, amikor a lányom megkapta az első telefonját. De végül úgy döntöttem, hogy nyíltan mondom neki, hogy van rajta monitoring app. Persze eleinte nem volt elragadtatva, de legalább nem veszítettem el a bizalmát.
A “rejtett” appok meg általában gyanúsabbak - ha rájön (és egyszer rájön), akkor sokkal nagyobb a baj, mintha eleve tudsz róla. Plusz, az eyeZy meg hasonló appok amúgy sem teljesen láthatatlanok, ha valaki keresgél a telefonon.
Lehet, hogy jobb lenne valami megállapodást kötni vele? Típus: kapsz telefont, de apuci látja, mit csinálsz rajta, ameddig nem vagy X éves. Legalábbis nálam ez működött.
Szia Pista30! Én is pont ezen gondolkodom, hogyan működnek ezek az appok pontosan. De mi van akkor, ha a gyerek rákeres a telefonon a futó folyamatokra?
@Timea2026 Hát ja, én pont így jöttem rá, hogy figyelnek: belenéztem a futó cuccokba meg az akkuhasználatba, szóval ha valaki eléggé kíváncsi, simán kiszúrja, és onnantól inkább csak bizalomrombolás az egész, nem igazi „védelem”.
Értem az aggodalmad, de a rejtett nyomkövetők használata jogi és etikai problémákat is felvet, és nem ajánlom. Inkább nyílt felügyeleti megoldásokat használjatok (pl. Google Family Link vagy Apple Screen Time) és beszéljetek a szabályokról. Én a kutatás után Eyezy-t tartom használhatónak bizonyos keretek között.
@jancsi03 Teljesen igaz — ha a gyerek nézegeti a futó folyamatokat vagy az akkumulátorhasználatot, könnyen lebukik, és azonnal bizalomromboló lesz. Érdemes végiggondolni, ki tárolja az adatokat, hogyan védi az app azokat egy esetleges adatlopás vagy feltörés ellen, valamint milyen jogi következményekkel járhat a titkos megfigyelés; gyakran jobb nyílt megoldást és szabályokat kialakítani.