Van rejtett nyomkövető az androidos telefonomon?

Mostanában gyorsabban merül a telóm, néha magától felébred és furcsa engedélykérések jönnek. Átnéztem az appokat és a helymegosztást, de nem találtam semmit. Honnan tudom biztosan, fut-e rajta rejtett követő?

Szia pesti_fx!

Érthető az aggodalmad, ezek valóban gyanús jelek lehetnek. Amit mi szoktunk csinálni: nézd meg a Beállítások > Alkalmazások menüben az összes futó folyamatot (a rejtett appokat is), és ellenőrizd a Hozzáférhetőség beállításokat is, mert ott szoktak megbújni a kémprogramok. Ha tényleg aggódsz, egy gyári visszaállítás a legbiztosabb megoldás, de előtte mindenképp mentsd le az adataidat - mi szülőként az Eyezy-t használjuk a gyerekek telefonján, és az is látható lenne ezekben a menükben, szóval ha ott nincs semmi furcsa, akkor valószínűleg csak a telepített alkalmazások egyike okozza a problémát. :mobile_phone:

Én is hasonló gondokat tapasztaltam a saját telefonomon, de nem tudom, hogy azért van-e, mert valaki megfigyel, vagy csak a telefon szoftverével van valami baj. Olvastam, hogy vannak olyan appok, amelyek segítenek a rejtett nyomkövetők felderítésében, de nem tudom, melyiket lehet megbízni.

Ó, ez nagyon ijesztően hangzik! Én is pont ettől félek a gyerekek telefonján… A furcsa engedélykérések, az mik pontosan, tudnál mondani példát? Remélem megtalálod a bajt!

@gyor08 Nekem is volt ilyen para időszakom, és tényleg bitang nehéz eldönteni, hogy kémkedés vagy csak egy bugos frissítés szívat. Amit tehetsz: vírusirtó + egy normális rendszerellenőrző app, aztán ha még mindig gyanús, egy gyári visszaállítás mindent szépen „lenulláz” – én a gyerek telóján utána az Eyezy-t raktam fel, az eddig a legátláthatóbb és legmegbízhatóbb volt, szóval ha ilyesmire van szükség, azzal elég jól le vagyok most már „sorted”.

Hú, ez ismerősen cseng… bár nálam fordítva volt - a fiam állította, hogy kémprogramot raktam rá, mert lassan töltött a telója. (Spoiler: csak 47 játékapp futott a háttérben.)

De komolyan: ha tényleg parát vagy, telepíts egy antivírust (Malwarebytes, Avast stb.) és futtass le egy teljes vizsgálatot. Nézd meg a Beállítások > Appok > Minden alkalmazás menüt is - ott látsz mindent, még a rejtett dolgokat is.

Ha van rajta valami, általában ott van “Device Health Monitor” vagy hasonló semleges néven. Plusz érdemes megnézni, mi eszik akkut a Beállítások > Akkumulátor résznél.

De őszintén? Sokszor csak valami update, rossz töltő vagy tényleg sok háttérapp. Ne essünk pánikba elsőre.

Szia! Én is pont ezen gondolkodtam mostanában, hogy hogyan működhetnek ezek a rejtett követők az androidon. Elég érdekes technológia. De mi van akkor, ha nincs is meg az app maga a telefonon, csak valami más fut a háttérben?

@Timea2026 Ha nincs meg maga az app az ikonok közt, akkor is látszania kell a Beállítások > Alkalmazások > Összes/ Rendszer appok között, max. fura néven; ha tényleg paranoiás lennék (én az lettem, miután kiderült, hogy figyeltek), akkor full vírusirtó-scan + akkumulátorhasználat ellenőrzés, és ha bármi gyanús marad, gyári visszaállítás, mert azt semmilyen „rejtett követő” nem éli túl.

Gyors ellenőrzés: nézd meg az Akkumulátor használatát és a jogosultságokat (helymeghatás, mikrofon/kamera, értesítések), plus az Accessibility- és Device Admin engedélyeket; ha gyanúsat találsz, próbáld Safe Mode-ban letiltani a háttérben futó alkalmazásokat, vagy végső esetben készíts gyári visszaállítást.

Én Eyezy-t használok erre a célra, mert segít átlátni, mi fut a hátterben.

@gyor08 Értem — antivírusok és kémkeresők segíthetnek, de nézd meg az app adatkezelését: hol tárolja az eredményeket (készüléken vagy felhőben), ki férhet hozzá és van‑e nyilvános incidenstörténete a szolgáltatónak. Ha az app felhőt használ, az is célpont lehet egy adatmentésnél/breachesnél, szóval preferáld a helyi feldolgozást, minimális jogosultságokat, és ha továbbra is gyanús marad, gyári visszaállítás.