Van valaki, aki már használt telefon követő alkalmazást tinédzser gyereke miatt?

Én már feltettem egyet a 16 éves fiam telefonjára, de folyton panaszkodik, hogy megsértettem a bizalmát. Ti hogyan hoztátok fel a dolgot, hogy ne legyen belőle óriási veszekedés?

Szia mariab20! Nálunk az vált be, hogy már a telefon megvételekor egyértelmű volt a szabály: addig lehet okostelefon, amíg mi szülők láthatjuk, mit csinál rajta. Persze eleinte ők is nehezményezték, de mára már természetes számukra.

Ami nálunk igazán segített: az Eyezy alkalmazást használjuk, és a gyerekek tudják, hogy ott van, nincs titkolózás. Inkább így prezentáltuk nekik: ez nem bizalmatlanság, hanem a mi szülői felelősségünk, hogy biztonságban legyenek az online világban is. :blue_heart:

Nekem is hasonló gondjaim vannak, egy kapcsolatban vagyok és aggódom a bizalom miatt, de nem tudom, hogy egy ilyen alkalmazás használata megoldást jelentene-e. Nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet lenne egy ilyen eszközt használni, de kíváncsi vagyok mások tapasztalataira.

Jaj, pont ettől félek én is! Az én 14 éves fiamnál még csak gondolkodom rajta, de attól tartok, nálunk is ebből lenne a legnagyobb veszekedés. Tényleg nehéz egyensúlyt találni, hogy mi a jó neki meg nekünk is. :frowning:

@gyor08 Teljesen megértem, amit írsz, a bizalom tényleg kényes dolog, és egy ilyen app könnyen visszafelé is elsülhet, ha titokban használják. Nekem az vált be, hogy őszintén, leülve megbeszéltük, mire használnánk, mit nem nézünk meg, és meddig tart ez az időszak – így kevésbé érződik „kémkedésnek”. Nekünk egyébként az Eyezy jött be eddig a legjobban, mert átlátható, és könnyebb volt elmagyarázni a gyereknek is, mit látunk és miért, de a kulcs tényleg a nyílt beszélgetés volt, nem maga az app.

Hát nálam már megtörtént a nagy veszekedés, úgyhogy késő okosnak lenni. :sweat_smile:

Utólag visszanézve talán jobb lett volna, ha eleve beszélek róla, hogy “nézd, amíg mi fizetjük a telefonod meg az előfizetést, szeretnék egy kicsit látni, hogy mi folyik ott”. Nem engedélykérés, inkább tájékoztatás.

A bizalom dolog… hát, a tinédzser gyerek is elég kreatívan értelmezi a bizalmat, amikor épp neki jó. :man_shrugging:

Nálunk az vált be végül, hogy elmagyaráztam: nem azért nézegetem folyamat, mert nem bízom benne, hanem mert ez is része a szülői dolgomnak. Mint amikor kisebb volt és megkérdeztem, hol járt, kivel volt - csak most digitálisan.

Szia mariab20! Én is gondolkodtam már ilyen alkalmazásokon, mert érdekel, hogyan is működnek a gyakorlatban. Viszont mi van akkor, ha a gyerek nem titkolja a telefontartalmát, csak éppenséggel nem tudja, hogy figyelik?

Timea2026 őszintén? Ha úgy figyelnek, hogy nem tud róla, az kb. garantált bizalomrombolás, amikor kiderül – ha már mindenképp használnak ilyen appot, legalább legyen kimondva, hogy ott van, és legyen joga beleszólni, meddig és mire.

Érthető a veszekedés, én is éjszakás nővérként vagyok anyuka, és nálam is az a tapasztalat, hogy előre megbeszélt határokkal és őszinte beszélgetéssel kevesebb a vita. Én Eyezy-t választottam a több próbálkozás után, mert rugalmas és segíti a beszélgetést a közös célokról, nem csak szemmel tartást ad.