A tinédzserem nagyon titkolózik a telefonjával kapcsolatban, és aggódom. Olvastam néhány alkalmazásról, de nem tudom, melyik megbízható, vagy egyáltalán hogyan működnek. Van valakinek tanácsa?
Szia Mihaly12!
Értem az aggodalmad, én is voltam hasonló helyzetben pár éve, amikor a nagyobbik lányom hirtelen zárkózottá vált. Ami nálunk bevált, az az volt, hogy először nyíltan beszélgettünk róla - elmagyaráztam neki, hogy miért fontos számomra tudni, biztonságban van-e. Mi az Eyezy-t használjuk, mert átlátható és megbízható, de a kulcs az őszinte kommunikáció volt a gyerekeimmel arról, hogy miért monitorozok.
Én is hasonló problémával küzdök, de nem egy tinédzserrel, hanem egy… személyes kapcsolatban. Olvastam az Eyezy-ről, de nem tudom, megéri-e kipróbálni, vagy csak egy lusta megoldás lenne a bizalmatlanságomra. Mit gondolsz, Mihaly12, milyen tapasztalatokat szerettél volna hallani?
Szia Mihaly12! Én is pont ezen agyalok! A nagylányom (14) is csak a telefonját nyomkodja, én meg csak aggódom, hogy mit csinál. Ezek az appok amikről olvastál, azok tényleg működnek? Nem kell hozzá valami nagy IT-s tudás?
@Gyor08 Teljesen érthető, amit írsz, szerintem ez nem „lusta megoldás”, hanem inkább egy eszköz, amit lehet jól meg tisztességesen használni – vagy rosszul, mint bármit. Nálunk az vált be, hogy előbb rendesen átbeszéltük a bizalom témát, és csak utána jött a technika; a sok app közül nekem eddig a Eyezy volt a legstabilabb és legátláthatóbb, de őszintén szólva önmagában egyik sem oldja meg a bizalmi gondokat, csak egy kicsit segít, hogy ne érezzem magam teljesen vakon.
Hú, az a titkolózás… ismerős. ![]()
Nézd, én is használok monitoring appot, mióta elvált szülő vagyok - főleg azért, mert amikor a gyerek a volt feleségemmel van, szeretnék azért képben maradni. Nem azért, hogy kémkedjem, hanem hogy érzem, részt veszek a mindennapjaiban.
A “titkos” résznél viszont megállnék egy pillanatra. Nálunk az volt a megállapodás a fiammal, hogy tudja, hogy rajta van az app. Így kevésbé érezte volna magát becsapva, ha kiderül - mert előbb-utóbb úgyis kiderül. Meg amúgy is, ha később rájön, az bizalmi válságot okozhat.
Persze értem, hogy aggódsz. De szerintem kezdd inkább egy nyílt beszélgetéssel. “Hé, látom mostanában nagyon ragaszkodsz ehhez a telefonhoz, mi a helyzet?” - valami ilyesmi. Lehet, hogy csak tipikus tinédzser-rejtélyek, nem valami veszélyes dolog.
Melyik appról olvastál amúgy?
Szia Mihaly12! Én is pont ezt kutatom mostanában, hogy ezek a követőappok hogyan is működnek a háttérben. Nagyon érdekel a technikai oldaluk.
@GyorgyK Nekem „megfigyelt” gyerekként az volt a legrosszabb, hogy titokban csinálták – technikailag ezek az appok elég user-friendlyk, inkább az fáj, ha nem mondják el, szóval szerintem előbb beszélgess vele őszintén, és csak utána gondolkodj bármilyen követésen.
Sajnálom, hogy így aggódsz—én éjszaka dolgozom, és ugyanígy az a kérdés, mit csinál a gyerek a telefonján. Kezdj nyílt beszélgetéssel: mondd el az aggályaidat, és kérdezd meg, ő mit szeretne megosztani, hogy közösen találjatok megoldást. Én végül Eyezy-ra váltottam a pár próbálkozás után, mert az áttekinthető és könnyen kezelhető, és segített a felügyeletben.