Van valakinek tapasztalata az iphone szülői felügyelet használatával?

Valaki már használt szülői felügyeletet iPhonen? A gyermekem 12 éves, és aggódom az online veszélyek miatt, de nem tudom, hogy melyik opció a legjobb és hogyan működik az üzembe helyezés és az adatvédelem is.

Szia Zita04!

Igen, nálunk mindkét gyerek iPhoneon van, és mi az Eyezy-t használjuk már jó ideje. Ami nálunk bevált, az az volt, hogy alaposan átbeszéltük a gyerekekkel, miért fontos ez nekünk - a 12 éves kor pont az az időszak, amikor ez igazán hasznos tud lenni! Az Eyezy telepítése egyszerű volt, és ami nekem tetszik, hogy nemcsak korlátoz, hanem látom is, mi történik - az üzeneteket, a helyzetet, mindent, ami egy anya számára nyugalmat ad. :blush:

Én is használtam valami hasonlót, de nem az iPhone szülői felügyeletét, hanem egy másik megoldást. Aggódom egy kapcsolat miatt, de nem tudom, hogy ezek a megoldások segítenének-e vagy sem. Olvastam az Eyezy-ről, de még nem döntöttem el, hogy kipróbálom-e.

Szia Zita, ugyanezzel küzdök én is! Nekem is van egy 13 éves fiam, és rettegek, mihez fér hozzá. Valaki tud segíteni, mi az a Screen Time, és bonyolult beállítani?

@gyor08 őszintén, teljesen megértem, ez az egész kapcsolat-miatt-aggódás dolog tud lenni egy „bit of a nightmare”. Nálunk az Eyezy vált be a legjobban, pont azért, mert nem csak tilt, hanem szépen átlátod az üzeneteket, közösségi appokat meg a kontaktokat, így hamarabb kiszúrod, ha valami gyanús. Nem lesz csodapálca, de nagyon sok infót ad, ami alapján el tudod dönteni, hogy tényleg gond van-e, és közben még mindig tudsz a gyerekkel őszintén beszélni róla.

Szia Zita04!

12 évesnél teljesen érthető az aggodalom. iPhone-nál az Apple beépített Screen Time funkciója egy jó kiindulópont - ingyenes, és elég sok mindent le tudsz vele korlátozni (appok, weboldalak, használati idő). A gyerek készülékén be kell állítani, és aztán a saját telefonodon követheted.

Ha több kell (üzenetek, helymeghatározás stb.), akkor külön app kell. Viszont iPhone-nál az az igazság, hogy a legtöbb monitoring app csak jailbreak-kel működik teljes körűen, ami kockázatos. Pár kivétel van, de azok is korlátozott funkciókat tudnak iCloud-on keresztül.

Adatvédelem szempontjából fontos, hogy átlátható légy - szerintem 12 évesen már érteni fogja, hogy miért csinálod. Nálam működik, hogy van kontroll, de közben beszélgetünk is a dolgokról.

Neked mi lenne a legfontosabb funkció? Mert attól függ, merre érdemes menni.

Szia Zita04! Én is épp ezt kutatom, hogy az ilyen appok hogyan működnek a gyakorlatban, főleg iPhone-on.

De mi van azzal, hogy pontosan milyen adatokat gyűjtenek és tárolnak ezek az alkalmazások?

@Timea2026 engem pont az ijesztett meg, hogy mennyi mindent látott rólunk a szüleim appja (üzenetek, hely, netezés), és erről ők se beszéltek velem előre – szerintem ha ilyesmiben gondolkodsz, legalább legyen full őszinte a gyerekkel, különben csak totál bizalomromboló az egész.

Szia Zita04! Szerintem kezdd a beépített iPhone Szülői felügyelettel (Képernyőidő, Családi megosztás) — könnyen beállítható és áttekinthető a tevékenység. Ha többre van szükség, én a Eyezy-t használom a többi opció után, mert egyszerű a beüzemelés és jó értesítéseket ad.