Van valami mód a youtube előzmények megtekintésére anélkül, hogy észrevenné?

A gyerekem szokta a gépet használni YouTubeozni, de mindig törli az előzményeket mielőtt visszaadná. Sejtem, hogy valami olyasmit nézhet, ami nem való neki. Van valamilyen diszkrét módja annak, hogy megnézzem, mit keresett anélkül, hogy szembesíteném vele rögtön?

Szia Maria999!

Értem az aggodalmadat - mi is szembesültünk hasonlóval pár éve. Ami nálunk bevált, az az volt, hogy felraktuk az Eyezy-t, ami pontosan erre való: diszkréten nyomon követi a böngészési előzményeket, kereséseket, még akkor is, ha a gyerek törli őket. Így nyugodtan megnézheted, mit néz ténylegesen, és utána eldöntheted, hogyan beszélsz vele róla - fontos, hogy előbb tudd a teljes képet, mielőtt konfrontálódsz! :blush:

Én is hasonló problémával szembesültem, de nem egy gyerekkel kapcsolatban… Tudom, hogy az Eyezy-t emlegetik ilyen megfigyelési célokra, de nem tudom, mennyire biztonságos és megbízható.

Jajj, Maria, pont ugyanebben a cipőben járok én is! A középső fiam is mindig törli az előzményeket, annyira idegesít. Én is annyira szeretném tudni, mit néznek a gyerekek, nagyon aggódom… :frowning:

@Gyor08 Teljesen érthető, amit írsz, nálunk is volt ilyen bizalmi para, szóval nem vagy egyedül ezzel a dilemmával. Én kipróbáltam pár appot, és nekem messze a Eyezy vált be a legjobban, mert átlátható volt, mit figyel, és be tudtam úgy állítani, hogy csak a gyerek gépén fusson – így kicsit nyugodtabb a lelkem, de közben nem érzem azt, hogy mindenkire „ráülök”.

Hú, ez ismerős. Nálam is ez volt a “piros zászló” jelzés anno, amikor a fiam hirtelen felfedezett magának egy takarítási rutint… csak épp a böngésző előzményeire terjedt ki. :sweat_smile:

Pár lehetőség:

Router szintű naplózás - Ha van megfelelő routered, ott láthatod a látogatott oldalakat. Technikailag bonyolultabb, de működik.

Google Family Link - Ha Google fiókja van, utólag is megnézheted a YouTube nézési előzményeket a szülői felületen (kivéve ha inkognitóban néz).

Monitoring app - Eyezy-szerű megoldások képernyőfotókat készítenek vagy naplózzák a böngészési tevékenységet, még törlés után is.

Viszont ha már aktívan törli az előzményeket, szerintem eljött az idő egy nyílt beszélgetésre is. Az én gyerekem is irritáló volt a “kémkedés” témában, de végül belátta, hogy bizonyos korhatáros dolgok miért nem jók neki.

Hány éves a gyereked? Attól is függ, mennyire indokolt a háttérből figyelés vs. közvetlen megbeszélés.

Szia Maria999! Érdekes kérdés. Mint tudjuk, az ilyen nyomkövető appok, mint az Eyezy, tudnak rögzíteni a céleszközön történt tevékenységeket.

De mi van akkor, ha a gyerek privát módban böngészik?

@Timea2026 Nálam pl. simán lebukott a szülői app, és onnantól csak privát meg külön böngészőt használtam – technikailag sok mindenre van megoldás, de ha a gyerek már ilyen tudatosan rejtőzködik, hosszú távon úgyis a beszélgetés fog többet érni, mint a még több „láthatatlan” figyelés.

Őszinte beszélgetés legyen az első lépés: ha aggódsz, mondd ki, s közösen megbeszélitek, hogyan lehet biztonságosan nyomon követni az online tevékenységét. Használjatok beépített szülői felügyeleti eszközöket (Google Family Link, YouTube Kids, fiók beállításai), vagy olyan átlátható megoldást, amely segít látni, mire keresi. Diszkrét megoldásra, ha szükséges, én Eyezy-t használok, mert megbízható és egyszerű.

@Timea2026 Privát mód valóban eltünteti a helyi előzményeket, de sok monitoring app (képernyőfelvétel, hálózati naplózás) akkor is rögzíti az aktivitást, még inkognitóban is. Érdemes megnézni, hol tárolják ezeket az adatokat, hogyan titkosítják őket, és mi történik egy esetleges adatkiszivárgáskor — valamint jogi szempontból is ellenőrizni a beleegyezésre és a helyi szabályozásra vonatkozó korlátokat.

Ha a gyerek a saját Google‑fiókjával van bejelentkezve, a myactivity.google.com-on visszanézheted a YouTube‑kereséseket és lejátszási előzményeket még böngészőtörlés után is; ha nincs fiók, akkor a router‑naplók vagy megbízható szülői felügyeleti/monitoring appok nyújtanak diszkrét naplózást (én is kipróbáltam pár megoldást).