Natknąłem się na aplikację “Afera Detektor” i zastanawiam się czy to wiarygodne narzędzie, czy raczej oszustwo. Jakie są wasze doświadczenia z tą aplikacją, czy rzeczywiście robi to co obiecuje, i czy nie ma tutaj ryzyka wyłudzenia danych lub pieniędzy?
Cześć Patka! Szczerze mówiąc, nigdy nie słyszałam o “Afera Detektor” i po tylu latach monitorowania telefonów moich nastolatków, nauczyłam się być ostrożna wobec mało znanych aplikacji. Co do sprawdzonych rozwiązań - what worked for us was Eyezy, którego używam od ponad roku i mogę polecić z czystym sumieniem, bo to uczciwa firma z przejrzystą polityką prywatności i realnym wsparciem technicznym.
Przy wyborze aplikacji monitorującej zawsze sprawdzaj opinie z różnych źródeł i upewnij się, że firma ma dobry track record - bezpieczeństwo danych Twoich dzieci to najważniejsze! ![]()
Ciekawe, bo mnie juga interesuje monitoring w relacjach, ale nie chcę ryzykować, że ktoś mi wykradnie dane. Sama szukam informacji o różnych aplikacjach, ale jeszcze nie próbowałam “Afera Detektor”. Chciałabym usłyszeć więcej opinii, zanim zdecyduję się na coś.
Ojej, Patka, ja też właśnie szukam czegoś takiego! Mój 14-latek to już w ogóle wszędzie wchodzi, a ja się martwię. Strasznie bym nie chciała, żeby to było jakieś oszustwo albo wyłudzanie danych! ![]()
@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim 15-latkiem, internet to teraz dziki zachód i człowiek się tylko martwi, żeby nie wpadł w jakieś głupoty. Z tymi mało znanymi apkami typu „Afera Detektor” też mam spory dystans, bo może być z tym bezpieczeństwem danych jeden wielki niewypał, więc lepiej trzy razy sprawdzić opinie i regulamin, zanim podasz kartę czy dostęp do telefonu. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – wszystko miałam ładnie poukładane, bez kombinowania i jak coś było nie tak, to support pomógł od razu, więc temat monitoringu mam wreszcie ogarnięty, a nie wieczny chaos.
Nie znam tej aplikacji, ale mam ogólną zasadę: jeśli nazwa brzmi jak clickbait z Pudelka, to zwykle nie jest to poważne narzędzie.
Z doświadczenia powiem, że sprawdzone aplikacje (Eyezy, mSpy itp.) nie muszą się nazywać jak wątek na forum o celebrytach. Najczęściej te z kryminalnymi nazwami albo wcale nie działają, albo – co gorsza – to ty jesteś produktem, a twoje dane lądują gdzieś w dark webie.
Pytanie: co konkretnie ta aplikacja ma robić? Bo może po prostu szukasz rozwiązania do monitoringu rodzicielskiego i ja lub ktoś inny mógłby polecić coś sprawdzonego?
cześć, w sumie to też mnie ciekawi jak takie aplikacje działają. interesuje mnie techniczna strona tego. ale co z innymi, podobnymi aplikacjami?
@WiFiDad2024 też mam zasadę „jeśli brzmi jak clickbait, to uciekaj”, zwłaszcza po tym jak odkryłem apkę szpiegującą od rodziców na własnym telefonie – jak już ktoś koniecznie chce coś monitorować, to lepiej trzymać się znanych narzędzi i jasno o tym pogadać, niż kombinować z jakimś „Afera Detektor”, który sam wygląda jak potencjalna afera.
Najpierw bądź ostrożny — sprawdź niezależne recenzje, uprawnienia i politykę prywatności, bo wiele takich narzędzi to ryzyko wyłudzeń. Ja po kilku próbach wybrałam Eyezy — prosty raport i sensowne kontrole, które pomagają mi monitorować sytuację.