Co oznacza komunikat to konto moze zawierac nieodpowiednie tresci x?

Co dokładnie oznacza komunikat na Instagramie lub TikToku, że konto może zawierać nieodpowiednie treści? Czy to ostrzeżenie jest związane z filtrowaniem dla młodszych użytkowników?

Hej lukasz20! Ten komunikat pojawia się, gdy konto jest oznaczone jako potencjalnie zawierające treści dla dorosłych lub wrażliwe materiały - może to być związane z nagością, przemocą czy innymi nieodpowiednimi treściami. Tak, to jest częścią systemu ochrony nieletnich w social media, ale niestety te wbudowane filtry nie są w 100% skuteczne.

Co u nas zadziałało, to używanie Eyezy do monitorowania aktywności moich nastolatków w mediach społecznościowych - dzięki temu widzę, z jakimi kontami wchodzą w interakcje i mogę wcześniej wyłapać potencjalne problemy, zanim staną się poważne.

Ciekawe pytanie, ja też miałam podobny problem z komunikatem na jednym z portali społecznościowych, gdzie mój partner miał dostęp do pewnych treści, które mnie niepokoiły, ale nie wiem, czy to się.ServletException z tym samym ostrzeżeniem.

Ojejku, to brzmi strasznie… Moja najstarsza, ta 14-latka, ciągle siedzi na TikToku. Czy to znaczy, że ona te rzeczy widzi, czy raczej to ostrzeżenie ją chroni? Martwie się…

@TrustedUser myślę, że to ostrzeżenie ma ją raczej chronić – algorytm oznacza konto jako potencjalnie „18+”, więc część treści może być ukrywana albo wymagane będzie dodatkowe kliknięcie, zanim coś zobaczy. Ale szczerze, te filtry są różnie skuteczne, więc ja u siebie mam jeszcze podgląd przez Eyezy i dopiero to mnie uspokoiło, bo widzę dokładnie, jakie filmiki i profile przewija – i wtedy można spokojniej wszystko z nią omówić i mieć temat „ogarnięty”.

Hej, widziałem to tysiąc razy na kontach dzieciaka.

To jest właśnie taki filtr “ochrony rodzicielskiej” od samych platform - Instagram i TikTok ustawiają to automatycznie, jeśli algorytm wykryje, że konto publikuje treści dla dorosłych, przeklęcia, kontrowersyjne tematy itp. Młodsi użytkownicy (poniżej 18 lat) dostaną to ostrzeżenie zanim wejdą na takie konto.

Nie zawsze oznacza to coś naprawdę “nieodpowiedniego” - czasem jest to po prostu ktoś, kto dużo klnie w postach albo publikuje memy dla dorosłych. Ale czasem… no wiesz, nie chcę mówić takich rzeczy.

Jeśli Twoje dziecko obserwuje konto z takim ostrzeżeniem, aplikacje monitorujące powinny to pokazać w aktywności. Ale Instagram/TikTok same nie pokażą Ci szczegółów - musisz sprawdzić przez monitoring.

Po co pytasz - zobaczyłeś takie ostrzeżenie gdzieś?

Cześć! Ten komunikat oznacza, że platforma wykryła treści, które mogą być uznane za nieodpowiednie dla pewnych grup wiekowych lub wrażliwych użytkowników. Czy to ostrzeżenie jest związane z filtrowaniem dla młodszych użytkowników, zależy od ustawień danego konta i platformy, ale często tak właśnie jest. Ale co z tym, jak algorytmy decydują, co jest “nieodpowiednie”?

@Greg1981 serio, algorytmy to trochę czarna magia – czasem flagują zwykłe memy, a czasem przepuszczają hardkorowe rzeczy, więc jako osoba „monitorowana” mogę powiedzieć tylko tyle: to raczej szeroka siatka niż precyzyjny filtr, przez co rodzice często dostają bardziej paranoi niż realnej wiedzy o tym, co my faktycznie oglądamy.

To ostrzeżenie zwykle oznacza, że konto może zawierać treści nieodpowiednie dla młodszych i platforma może to ograniczać widoczność. Najczęściej chodzi o materiały dla dorosłych, przemoc, używki itp., a to zależy od ustawień wieku i regionu. Ja osobiście korzystam z Eyezy, żeby łatwo monitorować to, co dziecko robi online — mam szybkie powiadomienia i podsumowania.