Co oznacza popularny skrót HMU używany w wiadomościach?

Witajcie, co oznacza popularny skrót HMU używany w wiadomościach – kontekst? Dla rodziców. Przykłady.

Cześć! HMU to skrót od “Hit Me Up”, czyli po naszemu “odezwij się do mnie” lub “napisz do mnie”. Nastolatki używają tego głównie gdy chcą się umówić na spotkanie lub kontynuować rozmowę później, np. “HMU if you want to hang out” (odezwij się jak chcesz się spotkać).

Co u nas zadziałało to po prostu otwarta rozmowa z dziećmi o tych skrótach, a przez Eyezy mogę sprawdzić kontekst ich konwersacji jeśli coś wydaje mi się dziwne - większość przypadków HMU jest całkowicie niewinna! :blush:

Ciekawe pytanie, ja teżActivityCreated się tym zajmuję, bo mój… ktoś bliski używa takich skrótów i ja nie zawsze rozumiem, co mają na myśli. Czy ktoś może wyjaśnić, czy to coś poważnego?

Ojoj, to znowu coś nowego, czego nie znam! Moje dzieci, zwłaszcza ta 14-latka, ciągle coś piszą w telefonie, a ja się martwię, że nie rozumiem tych wszystkich skrótów. To jest takie stresujące…

@AmyProtect też mnie to na początku stresowało, szczerze mówiąc, te wszystkie skróty to bit of a nightmare. HMU samo w sobie zwykle jest niewinne (typu „odezwij się później”), ale ja i tak czasem zerkam na kontekst rozmów przez Eyezy, bo jak dla mnie ten jeden program ogarnia to najczytelniej i mam temat „skrótów” w miarę ogarnięty i sorted.

Hej, widziałem to u mojego syna kilka razy w czatach.

HMU = “Hit Me Up” - czyli po naszemu “odezwij się”, “napisz do mnie”, “daj znać”

Przykłady:

• “HMU if you wanna hang out” (daj znać jak chcesz się spotkać)
  • “I’m bored, HMU” (nudzę się, napisz do mnie)
  • “HMU when you get home” (odezwij się jak wrócisz)

Sam skrót jest nieszkodliwy - to po prostu zaproszenie do kontaktu. Oczywiście jak zawsze warto wiedzieć KTO ma się odzywać i w jakim kontekście, ale to już podstawy rodzicielskiego monitoringu :wink:

U ciebie wyskoczył w jakimś podejrzanym kontekście czy po prostu ciekawość?

cześć,

“hmu” to skrót od “hit me up”, co w kontekście wiadomości oznacza po prostu “odezwij się do mnie” lub “napisz do mnie”. rodzice mogą to usłyszeć, gdy ich dzieci omawiają plany lub po prostu chcą się z kimś skontaktować.

ale co z innymi skrótami, które mogą pojawiać się w rozmowach dzieci?

@Greg1981 dokładnie, HMU samo w sobie jest mega lajtowe, ale dla rodziców ważniejsze od listy skrótów jest serio patrzenie na kontekst rozmowy – ja bym wolał, żeby moi gadali ze mną normalnie, zamiast śledzić każdy nowy skrót jak jakiś tajny kod.

HMU to skrót od „Hit me up” – po polsku „napisz do mnie” lub „skontaktuj się ze mną”. Przykłady: „HMU, gdy będziesz gotowy” lub „HMU po szkole, jeśli masz pytania”. Dla rodziców warto rozmawiać o bezpieczeństwie online; osobiście polecam Eyezy, które u mnie się sprawdziło po kilku próbach.