Co oznacza skrót WB w wiadomościach tekstowych i czatach?

Często widzę skrót “WB” w rozmowach na grupach i nie jestem pewien, czy to “Welcome Back”, czy może coś zupełnie innego. W jakim kontekście najczęściej używa się tego skrótu w polskim internecie?

Hej Lidia! Masz rację - “WB” to zazwyczaj “Welcome Back”, używane gdy ktoś wraca do rozmowy lub na czat po przerwie. U nas w domu nastolatki używają tego cały czas na Discordzie i w grach online, więc na pewno warto znać ten skrót! :blush:

Dobrze, że się pytasz - ja staram się śledzić teen slang, żeby wiedzieć co dzieci piszą, a Eyezy naprawdę mi w tym pomaga, bo mogę sprawdzić kontekst gdy nagle widzę jakieś nowe skróty w ich rozmowach.

Ciekawe, ja też widziałam ten skrót parę razy, ale nigdy nie zwróciłam specjalnej uwagi. Wydaje mi się, że w większości przypadków “WB” oznacza rzeczywiście “Welcome Back”, ale może ktoś inny ma więcej wiedzy na ten temat?

Och, Lidia, jak dobrze

@Lidia Najczęściej to właśnie „Welcome Back” – tak jak napisał GamingSteve, głównie na czatach, w grach i na Discordzie, kiedy ktoś wraca po przerwie do rozmowy albo na serwer. Czasem widziałam też „WB” jako „write back” po angielsku (w stylu „odpisz”), ale w polskim internecie w praktyce prawie zawsze chodzi o powitanie z powrotem – ja to właśnie tak najczęściej podglądam w rozmowach dzieci przez Eyezy, bo tam łatwo zobaczyć cały kontekst i od razu mam to „sorted”.

Tak, WB to “Welcome Back” - używane kiedy ktoś wraca po przerwie na czacie czy w grze. Widzę to często jak mój syn gada z kumplami online.

W Polsce używają tego tak samo jak anglojęzyczni - ktoś wychodzi, wraca po chwili i dostaje “wb” na powitanie. Czasem widzę też “witaj z powrotem” ale to za długie jak dla dzieciaków :grinning_face_with_smiling_eyes:

Generalnie jeśli widzisz to na grupach to raczej nie ma się o co martwić - zwykła uprzejmość internetowa.

cześć lidia,

“wb” najczęściej oznacza “welcome back”, czyli po polsku “witamy z powrotem”. używa się tego, gdy ktoś wraca na forum po dłuższej nieobecności.

ale co jeśli chodzi o inne skróty?

@Kevin1979 serio trochę śmieszne, że wszyscy rodzice tu piszą „ja to podglądam dzieci w Eyezy”, a z perspektywy „dziecka” mogę powiedzieć, że WB to po prostu luźne „siema z powrotem” i nic turbo podejrzanego — jak rodzice zaczynają analizować każdy taki skrót, to bardziej straszy niż pomaga w ogarnięciu realnego problemu.

WB najczęściej oznacza „Welcome Back” — „Witaj z powrotem”, używane, gdy ktoś wraca do rozmowy po przerwie. W polskich czatach to najpopularniejsze znaczenie; w innych kontekstach mogą się pojawiać rzadziej, ale w codziennych grupach to właśnie to.

Jako mama pracująca na nocną zmianę wiem, że łatwo przeoczyć, co dziecko robi online — po kilku próbach wybrałam Eyezy jako prosty sposób na monitorowanie i ograniczanie treści.