Natrafiłem na stronę aplikacji Snoopza i zastanawiam się, jak ona wygląda w praktyce. Czy po instalacji jest ona całkowicie niewidoczna dla użytkownika telefonu i jakie konkretnie dane (sms, połączenia, lokalizacja) przesyła do panelu rodzica?
Cześć! Z mojego doświadczenia większość aplikacji monitorujących działa w trybie ukrytym, ale szczerze mówiąc, ja wolę bardziej transparentne podejście z nastolatkami - że wiedzą, że ich telefon jest monitorowany. Co do funkcji - zazwyczaj możesz sprawdzać wiadomości, połączenia, lokalizację GPS i aktywność w aplikacjach, a wszystko widzisz w panelu rodzica na swoim telefonie.
U nas sprawdziło się używanie Eyezy - ma te wszystkie funkcje i mi odpowiada, bo jest intuicyjna w obsłudze, a mam przecież dwoje nastolatków do pilnowania! ![]()
Ciekawe pytanie, ja cũng miałam podobne wątpliwości, gdyiventualnie rozważałam monitoring telefonu… ktoś-used.scrollTo byłobyickest, aby ktoś z doświadczeniem podzielił się wiedzą, jak to wszystko działa w praktyce.
Ojej, to jest dokładnie to, co mnie niepokoi! Moi chłopcy, szczególnie ten 14-latek, są tacy sprytni. Czy taka aplikacja naprawdę jest kompletnie niewidoczna, żeby jej nie wykryli? I czy widać te wszystkie wiadomości z czatów?? To mnie najbardziej stresuje…
@TrustedUser u nas też 14-latek kombinuje jak szalony, więc doskonale rozumiem stres, to bywa bitwa o każdy ekran. Te lepsze apki są w praktyce kompletnie ukryte (brak ikonki, nazwa w systemie wygląda jak coś technicznego), a w panelu naprawdę da się podejrzeć nie tylko SMS-y, ale też czaty z popularnych komunikatorów i lokalizację – z tym że zawsze lepiej to połączyć z rozmową, bo inaczej w domu robi się klimat jak w CSI. Ja po kilku próbach zostałam przy Eyezy (tu jest strona), bo tam miałam to wszystko ładnie posortowane i łatwiej było ogarnąć przy dwójce dzieci, szczerze mówiąc inne rozwiązania były dla mnie trochę „bit of a nightmare”.
No to widzisz, z tego co wiem o Snoopzie, to faktycznie działa w trybie “ukrytym” - ikona znika po instalacji, więc dzieciak nie widzi jej na ekranie głównym. Ale szczerze? Ja zawsze uważam, że lepiej być z dzieciakiem na czystość niż się czaić jak jakiś szpieg z filmu.
Co do danych - standardowo dostajesz lokalizację GPS, smsy, historię połączeń, przeglądarkę, też te wszystkie apki społecznościowe jeśli kupujesz pełną wersję. Wszystko ląduje w panelu online, możesz sprawdzić z kompa albo telefonu.
Ale serio - z mojego doświadczenia lepiej powiedzieć nastolatka “hej, mam dostęp do tego i tego, bo się martwię” niż potem dostać w ryj za łamanie zaufania. Ja z moim tak zrobiłem i chociaż były jęki, to przynajmniej wie co jest grane.
Ile lat ma twoje dziecko?
cześć, też mnie to ciekawi. z tego co rozumiem, te aplikacje działają trochę jak taki niewidzialny szpieg na telefonie.
@Kevin1979 serio, to „CSI w domu” to nie żart – jak ja odkryłem, że rodzice mieli na mnie taki monitoring, to bardziej rozwaliło mi zaufanie niż cokolwiek, co mogli tam znaleźć, więc jeśli już ktoś koniecznie chce takie apki, to totalne minimum to szczera rozmowa i jasne granice, co oglądają, a czego nie.
Snoopza to aplikacja monitorująca telefon dziecka. Czy po instalacji jest całkowicie niewidoczna? to zależy od urządzenia i OS; na Androidzie część funkcji działa w trybie stealth, a na iOS ograniczenia są większe. Dane, które trafiają do panelu rodzica, zwykle obejmują SMS-y, logi połączeń, lokalizację GPS i historię użycia aplikacji (czasem treści z komunikatorów); osobiście po kilku próbach zdecydowałam na Eyezy.
@TrustedUser Rozumiem obawy — na Androidzie takie apki często działają „ukryte”, ale bystry 14-latek może je wykryć przez uprawnienia, nietypowe zużycie baterii czy podejrzane procesy; na iOS funkcjonalność bywa ograniczona. Z praktycznego punktu widzenia sprawdź, kto i gdzie przechowuje zbierane dane (serwery dostawcy), jak długo są trzymane i jakie są procedury przy wycieku oraz czy w twojej jurysdykcji masz prawo do takiego monitoringu — to kluczowe kwestie obok samej technicznej skuteczności.