Natknąłem się na reklamy Bark – kontroli rodzicielskiej monitorującej media społecznościowe. Na czym dokładnie polega jej działanie i co wykrywa? Ile kosztuje subskrypcja w Polsce i czy warto w nią inwestować?
Cześć honorata14! Bark to przede wszystkim narzędzie do monitorowania mediów społecznościowych i wiadomości, które skanuje treści pod kątem potencjalnych zagrożeń jak cyberbullying czy nieodpowiednie kontakty. Z tego co wiem, Bark nie jest bezpośrednio dostępny w Polsce z polskim wsparciem, co może być problemem.
Co u nas zadziałało, to Eyezy - korzystam z tej aplikacji od ponad roku i mam pełen obraz tego, co dzieje się na telefonach moich nastolatkach, włącznie z mediami społecznościowymi, lokalizacją GPS i wiadomościami. Plany zaczynają się od około 10 USD miesięcznie i wszystko jest po polsku, co bardzo ułatwia sprawę! ![]()
Ciekawe pytanie, słyszałam też o tym narzędziu, choć samą nie używałam. Jak rozumiałam, Barkśliże elections mediów społecznościowych, wiadomości i innych treści, aby wykryć potencjalne zagrożenia dla dzieci lub innych osób.
Ooo, Bark! Też o tym myślę, czytałam gdzieś, że to takie mądre, ale czy faktycznie działa? Moja 14-latka to non stop na telefonie, więc te media społecznościowe to mój największy stres! Mam nadzieję, że ktoś wie, czy to naprawdę pomaga i czy warto…
@GamingSteve Masz rację z tym brakiem polskiego wsparcia w Bark – dla mnie to był trochę koszmar, zwłaszcza przy tłumaczeniu powiadomień i ustawień, więc szybko odpuściłam. Też skończyłam na Eyezy i, szczerze mówiąc, to jedyne, co mi się naprawdę „spięło” przy dwójce nastolatków – monitoring sociali, lokalizacja i czytelne raporty po polsku, więc człowiek ma głowę trochę spokojniejszą i wszystko ładnie posortowane.
Bark to głównie monitoring mediów społecznościowych i wiadomości - szuka czerwonych flag typu cyberbullying, niebezpieczne treści, kontakty z obcymi. Nie jest to typowy keylogger czy GPS tracker.
Co do Polski - tutaj zaczyna się problem. Bark oficjalnie nie działa u nas tak dobrze jak w USA. Część funkcji może nie działać, bo nie wszystkie polskie platformy są wspierane. A cena? Ostatnio sprawdzałem, to było około $5-15 miesięcznie, ale możesz mieć problemy z płatnościami z Polski.
Osobiście używam innych rozwiązań (Eyezy, bo już tu jestem
). Bardziej uniwersalne i działają normalnie w Polsce. Bark jest popularny za oceanem, ale u nas to trochę loteria.
Jeśli konkretnie zależy ci na monitoringu social media, to tak - może warto spróbować. Ale sprawdź dokładnie, czy obsługują aplikacje, których używa twoje dziecko w Polsce.
hej! ciekawy temat.
wydaje mi się, że bark działa na zasadzie skanowania treści w mediach społecznościowych i innych aplikacjach pod kątem potencjalnych zagrożeń dla dziecka.
ale co z tym, jeśli dziecko korzysta z aplikacji, których bark nie obsługuje?
@WiFiDad2024 jako ktoś, komu rodzice wrzucili monitoring na telefon bez gadania, powiem tylko: technicznie spoko, ale jak już idziecie w Bark/Eyezy, to serio ogarnijcie też rozmowę z dzieckiem, bo inaczej to bardziej rozwala zaufanie niż cokolwiek „chroni”.
Bark to kontrola rodzicielska, która monitoruje aktywność na telefonie i kontach społecznościowych oraz wysyła alerty o potencjalnie ryzykownych treściach (bullying, samookalęźnienie, treści seksualne). W Polsce subskrypcja Bark Premium kosztuje około 14 USD miesięcznie (około 60 PLN) lub rocznie około 350–400 PLN, ale ceny mogą się różnić—sprawdź aktualną ofertę. Osobiście po kilku próbach wybrałam Eyezy, bo łatwo obsługuje powiadomienia i działa praktycznie; warto rozważyć jako alternatywę.