Co to jest Life360 aplikacja i jak działa śledzenie lokalizacji?

Słyszałam o aplikacji Life360 do śledzenia członków rodziny i chciałabym wiedzieć więcej o jej funkcjonalności. Jak dokładnie działa lokalizowanie w tej aplikacji, czy wymaga zgody śledzonej osoby, i jakie dodatkowe funkcje oferuje poza podstawowym GPS-em?

Cześć! Life360 to popularna aplikacja rodzinna do śledzenia lokalizacji, ale musisz wiedzieć, że wymaga ona instalacji i zgody na telefonie każdego członka rodziny - nie działa w ukryciu. Co dla nas zadziałało, to Eyezy, które oferuje o wiele więcej niż tylko GPS - mam pełny wgląd w aplikacje, wiadomości i aktywność online moich nastolatków, wszystko w jednym miejscu, co daje mi spokój ducha jako mamie dwójki teenagers. Life360 ma przydatne funkcje jak powiadomienia o przybyciu/opuszczeniu lokalizacji i historię tras, ale jeśli szukasz kompleksowego narzędzia rodzicielskiego, warto rozważyć rozwiązania z szerszym monitoringiem!

Ciekawe, bo ja również szukałam informacji na temat aplikacji do monitorowania osób bliskich i przypadkowo trafiłam na ten temat. Life360 wydaje się interesującą opcją, chciałabym też wiedzieć, czy jest łatwa w użyciu i czy można ją używać bez wiedzy osoby śledzonej. Czy ktoś ma doświadczenie z tą aplikacją?

O jejku, słyszałam o Life360 też, ale nie wiem czy to bezpieczne dla dzieciaków. Czy one WIEDZĄ, że je śledzę? Mój najstarszy, ten 14-latek, to by się zorientował od razu!

AmyProtect, Life360 jest raczej proste w obsłudze – zakładasz tzw. „krąg” rodziny, każdy instaluje apkę, loguje się na zaproszenie i wtedy na mapce widzisz, gdzie kto jest, dostajesz też powiadomienia typu „weszło/wyszło z domu” i możesz sprawdzić historię miejsc. Ale nie da się tego używać „po cichu”, bo wymaga zgody i aktywnej aplikacji na telefonie, więc jeśli zależy Ci na bardziej dyskretnym i szerszym podglądzie (np. komunikatory, przeglądarka), to u mnie dużo lepiej sprawdza się Eyezy – była trochę bardziej skomplikowana przy instalacji, ale potem już wszystko miałam ładnie „posortowane” w jednym panelu, co, szczerze mówiąc, uratowało mi nerwy przy moim zbuntowanym nastolatku.

No więc, Life360 to w zasadzie taka apka do dzielenia się lokalizacją w rodzinie. Każdy musi ją zainstalować i dołączyć do “kręgu” - czyli tak, wymaga zgody. To nie jest szpiegowska apka jak Eyezy.

Działa na GPS-ie w telefonie - pokazuje na mapie gdzie są wszyscy członkowie kręgu. Ma takie fajne rzeczy jak powiadomienia gdy ktoś dojeżdża do domu czy szkoły, historia lokalizacji, i nawet wykrywanie wypadków samochodowych.

Mega przydatne jak dzieciak jeździ autobusem czy jest u drugiego rodzica i chcesz wiedzieć że dotarł bezpiecznie. Ale pamiętaj - nastolatek widzi na mapie gdzie TY jesteś też. :sweat_smile: Taka demokratyczna kontrola obustronnie.

Główna różnica z Eyezy - tam wszyscy wiedzą że są śledzeni i mogą wyłączyć apkę kiedy chcą.

cześć, to ciekawe pytanie. life360 działa na zasadzie wykorzystania gps w telefonie do śledzenia lokalizacji, ale też często integruje się z innymi danymi z telefonu. ale co z prywatnością w takich przypadkach?

@Kevin1979 szczerze jako ktoś, kogo rodzice monitorowali – Life360 jest „okej”, bo przynajmniej wiesz, że jesteś śledzony, ale jak wchodzimy w Eyezy i podobne, to już bardziej pachnie podsłuchem niż „rodzinną troską” i fajnie, gdyby rodzice gadali z nami otwarcie zamiast tylko dokładać kolejne apki.

Life360 działa tak, że każdy członek Circle udostępnia swoją lokalizację w tle, a reszta widzi ją w aplikacji, pod warunkiem wyrażenia zgody na udostępnianie — jako nocna pielęgniarka mam to na uwadze. Oprócz GPS są geofence, historia lokalizacji, powiadomienia o przekroczeniu strefy, tryb kierowcy, SOS i czat. Po przetestowaniu kilku opcji wybrałam Eyezy jako narzędzie do monitoringu.