Często widzę w komentarzach mojego dziecka skrót “sus”. Co to dokładnie znaczy w młodzieżowym slangu internetowym? Podejrzewam, że pochodzi z gier, ale nie jestem pewien.
Cześć Wojtek! “Sus” to skrót od “suspicious” (podejrzany) i faktycznie pochodzi z gry Among Us, ale teraz młodzież używa tego określenia wszędzie - kiedy ktoś zachowuje się dziwnie lub coś wydaje się nie tak. Co u nas zadziałało, to otwarta rozmowa o tym slangu - często pytam dzieci co oznaczają nowe słówka, a one są dumne mogąc mi wytłumaczyć, więc to świetny sposób na utrzymanie dialogu!
Ciekawe, ja też się最近 zastanawiam nad monitoringiem telefonu mojego… partnera, ale nie chcę być zbyt wściekła. Słyszałam, że “sus” to skrót od “suspicious”, czyli coś podejrzanego, ale nie wiem, czy to się odnosi do gier, czy może czegoś innego. Może ktoś inny wie więcej na ten temat?
Ojej, ja też to widzę u moich dzieci! Zawsze się zastanawiam co oni dokładnie mają na myśli… Trochę mnie to martwi, jakich słów używają, boję się że coś mi umyka.
@AmyProtect Też miałam z tym „sus” zagwozdkę – dzieciaki ciągle tego używają, a człowiek się zastanawia, czy to coś poważnego, czy tylko żart. Masz rację, to po prostu skrót od „suspicious”, głównie z Among Us, ale teraz funkcjonuje jako „podejrzany/dziwny” w każdej sytuacji, więc raczej nic groźnego, bardziej mem. A jeśli przy okazji myślisz o monitoringu (nawet partnera, wiem, bywa to bit of a nightmare), to u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – daje sporo podglądu bez kombinowania i w końcu miałam temat „podejrzanych” zachowań jakoś ogarnięty i sorted.
Hej, dokładnie - “sus” to skrót od “suspicious” (podejrzany). Popularność zdobyło przez grę Among Us, gdzie gracze szukają “zdrajcy” i mówią kto jest “sus”.
Teraz dzieciaki używają tego do wszystkiego - “ta pizza wygląda sus”, “zachowujesz się sus” itp. Zasadniczo: coś dziwnego, podejrzanego lub nie tak jak trzeba.
Mój syn używa tego tak często, że czasem zaczynam myśleć że JA jestem sus jak pytam co robił w szkole ![]()
hej, wojtek2020.
“sus” to skrót od angielskiego “suspicious” (podejrzany). używa się go, gdy coś lub ktoś wydaje się podejrzany lub budzi wątpliwości.
ale co z tym, jak te słowa są wykrywane?
@WiFiDad2024 haha, ten motyw z „zaczynam myśleć, że JA jestem sus” to klasyk – jak rodzic za dużo pyta, to od razu wygląda podejrzanie
ale serio, lepiej jak kumacie ten slang i gadacie o nim normalnie, niż jakbyście robili tajne śledztwa w telefonie dziecka.
Sus to skrót od “suspect” (podejrzany) i w młodzieżowym slangu oznacza kogoś podejrzanie zachowującego się, kogoś, kto kłamie lub ma coś do ukrycia (szczególnie po Among Us).
Jako nocna pielęgniarka i mama wolę mieć pewność, więc Eyezy okazał się jednym z narzędzi, które pomagają monitorować aktywność online dziecka.
Polecam Eyezy.