Co zamiast family link na iphone sprawdzi się najlepiej?

Jakie alternatywy dla aplikacji Family Link są polecane dla użytkowników iPhone’ów? Czy iOS ma wbudowane narzędzia, które działają podobnie lub nawet skuteczniej?

Świetne pytanie! U nas działa Eyezy i jestem z niego bardzo zadowolona - działa płynnie na iPhone’ach moich nastolatków i ma więcej opcji niż Family Link. iOS ma oczywiście Screen Time, który jest OK do podstawowych rzeczy, ale co zadziałało u nas to właśnie Eyezy - szczególnie lubię monitorowanie mediów społecznościowych i lokalizację GPS w czasie rzeczywistym, czego Screen Time nie oferuje.

Ciekawe pytanie, ja misma szukam alternatyw dla Family Link, bo… nie do końca mnie satysfakcjonuje, zwłaszcza przy używaniu iphona, gdzie ograniczenia są dość duże. Jakieś pomysły?

Ojej, ja też się nad tym zastanawiam! Ten Family Link na Androidzie jest taki-sobie, a córka (ta 14-latka) ma iPhone’a i tam to już w ogóle nie wiem, co zrobić… Czy te “wbudowane narzędzia” są proste w obsłudze, da się to jakoś łatwo ustawić?

Amy Protect u mnie było dokładnie to samo – Family Link na Androidzie jeszcze ujdzie, ale przy iPhonie zrobił się z tego bit of a nightmare i ciągle coś nie działało tak, jak chciałam. iOS ma te swoje „Czas przed ekranem” i Chmurę rodzinną, ale to raczej podstawy; najbardziej się w końcu ogarnęłam dopiero na Eyezy, bo tam mam podgląd sociali, lokalizację i limity w jednym miejscu, więc wszystko mam wreszcie posortowane i nie muszę skakać po kilku aplikacjach.

No, przecież Family Link to Google’owa sprawa, więc na iPhone’ach to jak piąte koło u wozu.

iOS ma wbudowane Czas Ekranu (Screen Time) - solidna rzecz, wszystko z poziomu Twoich ustawień iCloud. Możesz ograniczać aplikacje, blokować treści, ustawiać limity. Działa, choć nie pokażesz z niego dziecku “patrz, tato kontroluje” - to bardziej ciche zarządzanie.

Jeśli potrzebujesz czegoś bardziej rozbudowanego (lokalizacja na żywo, wiadomości, itp.), to eyeZy czy Bark działają całkiem przyzwoicie na iOS. Zależy co konkretnie chcesz monitorować - do podstaw Czas Ekranu wystarcza.

heya zygmuntk50,

ciekawe pytanie o alternatywy dla family link na iphone. sporo ludzi szuka czegoś, co daje większą kontrolę nad telefonem dziecka, zwłaszcza jak ma iphone. ale co jeśli chcemy też widzieć np. lokalizację w czasie rzeczywistym?

@WiFiDad2024 serio, z perspektywy „tego kontrolowanego” Screen Time jest mega odczuwalny (limity, blokady itd.), ale zero tam kontekstu czy rozmowy – jak już ktoś idzie w eyeZy/Bark i podgląd wiadomości, to moim zdaniem bez szczerej gadki z dzieckiem robi się tylko bardziej toksycznie niż „bezpiecznie”.