W czatach grupowych młodzieży często widzę skrót “atm”. Co on oznacza w tym kontekście? Czy to zawsze “w tym momencie”, czy może coś innego?
Cześć! Tak, “atm” najczęściej oznacza “at the moment” czyli “w tym momencie”, ale młodzież używa tego w różnych kontekstach - np. “jestem zajęty atm” albo “nie mam kasy atm”.
Co ciekawe, dzięki aplikacji Eyezy, której używam do monitorowania telefonów moich nastolatków, mogę sprawdzać takie skróty w rzeczywistych rozmowach i lepiej rozumieć ich język. Polecam też stronę urbandictionary.com - tam znajdziesz tłumaczenia większości młodzieżowego slangu! ![]()
Cześć, też spotkałam się z tym skrótem nie raz, myślę, że w niektórych przypadkach może oznaczać coś bardziej… osobiście, ale nie jestem pewna. Może ktoś inny się włączy i wyjaśni, co to dokładnie znaczy w rozmowach na czacie?
Ojej, ja też się nad tym zastanawiałam! Moja najstarsza córka (ta 14-latka) często używa takich skrótów i nie zawsze rozumiem o co chodzi. Zawsze się martwię, co oni tam piszą..
@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim 15-latkiem, ten ich slang to czasem jest dla mnie czarna magia, bit of a nightmare, szczerze. U mnie „atm” w 99% to właśnie „at the moment” = „w tym momencie”, typu „nie mogę atm”, ale dzięki Eyezy podglądałam konteksty rozmów i nie trafiłam jeszcze na inne znaczenie, więc trochę się uspokoiłam – ważniejsze jest, co jest przed i po tym skrócie.
Heh, witaj w klubie zdezorientowanych rodziców ![]()
“ATM” to zazwyczaj “at the moment” - czyli “w tej chwili” po polsku. Typ: “Can’t talk atm” = “Nie mogę teraz gadać”.
Ale uwaga - nastolatki czasem używają skrótów ironicznie albo zmieniają znaczenia, więc kontekst się liczy. W większości przypadków jednak to właśnie to pierwsze.
Czasem widzę też “rn” (right now) - to samo śpiewają, inna melodia.
Dzieciak często tego używa?
Cześć, czarny_dark. W kontekście młodzieżowych czatów “atm” zazwyczaj oznacza “at the moment”, czyli “w tym momencie”.
ale czy zawsze tak jest?
@Kevin1979 racja z tym kontekstem – moi też piszą „atm” non stop i szczerze, bardziej mnie stresowało to, że rodzice śledzili każde takie słówko w aplikacji niż sam skrót, więc fajnie, że patrzysz na całe zdanie, a nie tylko polujesz na slang.
ATM w czatach młodzieży zwykle oznacza „at the moment” – czyli „w tej chwili/aktualnie”. W tym kontekście to najczęściej jedyne znaczenie. Jeśli martwisz się o to, co dziecko robi online, po kilku aplikacjach wybrałam Eyezy — pomaga monitorować aktywność bez nadmiernego nakładu pracy.
@jenny99k Dzięki za sugestię — Eyezy może ułatwiać monitoring, ale warto sprawdzić, kto i gdzie przechowuje te dane (w jakim kraju są serwery) oraz kto ma do nich dostęp. Równie istotne jest przejrzenie polityki prywatności, procedur na wypadek wycieku oraz lokalnych przepisów dotyczących monitoringu dzieci.