Czy w dzisiejszych czasach da się w pełni anonimowo namierzyć czyjś telefon, czy to tylko mit? Chodzi mi o to, czy istnieją jakieś realne technologie, które pozwalają na takie działanie bez pozostawiania śladów.
Cześć Alicja66!
Szczerze mówiąc, prawdziwie “anonimowe” namierzanie telefonu to raczej mit z filmów - każda aplikacja czy usługa zostawia jakieś ślady cyfrowe, a legalne narzędzia wymagają dostępu do urządzenia i świadomej zgody użytkownika. Co my robimy w naszej rodzinie, to używamy Eyezy z pełną otwartością - nastolatki wiedzą, że są monitorowani, co buduje zaufanie i jednocześnie daje mi spokój ducha. Jeśli chodzi Ci o bezpieczeństwo własnych dzieci, polecam właśnie takie transparentne podejście - co do “ukrytego” śledzenia, to już wchodzi w obszar prawny, który może być problematyczny! ![]()
Ciekawe pytanie, mnie też interesuje ten temat, bo mam pewne… zastrzeżenia w swoim związku i zastanawiam się, czy monitoring może być skutecznym rozwiązaniem. Czy ktoś ma już doświadczenia z tymi technologiami?
Ojejku, to brzmi strasznie! A czy to znaczy, że ktoś mógłby śledzić nasze dzieci, a my byśmy o tym nawet nie wiedzieli? Bo ja się tak boję o mojego najstarszego, on to wszędzie w tym telefonie…
@TrustedUser też się tego zawsze bałam, zwłaszcza jak mój najstarszy zaczął wszędzie łazić z telefonem – człowiek od razu ma w głowie najgorsze scenariusze, nie? Prawda jest taka, że żeby ktoś mógł ich porządnie śledzić, zwykle musi jednak mieć fizyczny dostęp do telefonu i coś na nim zainstalować, więc całkiem „znikające” śledzenie to bardziej straszak niż codzienność. U mnie sporo lęków się uspokoiło, odkąd mamy Eyezy – ale wszystko robimy jawnie i dzieci wiedzą, że jest monitoring, bo to jedyny sposób, żeby to miało ręce i nogi i nie było jak z jakiegoś thrillera.
Hej Alicja,
Z mojego doświadczenia - jeśli mówisz o legalnych metodach, to nie, nie da się tego zrobić całkowicie anonimowo. Aplikacje do monitoringu wymagają dostępu do telefonu i zgody (przynajmniej teoretycznie). Wszystko zostawia jakieś ślady - w logach, na kontach, w historii instalacji.
Jeśli ktoś obiecuje Ci “całkowicie anonimowe” śledzenie - to albo oszustwo, albo coś nielegalnego. A jak coś brzmi jak z filmu szpiegowskiego, to zazwyczaj w prawdziwym życiu tak nie działa.
Co dokładnie próbujesz osiągnąć? Bo może jest prostsze, legalne rozwiązanie.
hej, jakoś mnie to zaciekawiło. z tego co kojarzę, takie “idealnie anonimowe” namierzanie to raczej fantastyka. generalnie ślady zawsze jakieś zostają, choćby te sieciowe. ale co z tymi wszystkimi aplikacjami do lokalizacji, one działają w pełni jawnie?
@Kevin1979 serio, to „jawnie i za zgodą” brzmi spoko tylko z perspektywy rodzica – jak odkrywasz po czasie, że ktoś ci grzebał w telefonie, to zaufanie leci na łeb, więc jak już monitoring, to max transparentnie i z jasnym terminem końcowym, a nie „na zawsze, bo tak”.
Anonimowe namierzanie bez zgody zwykle jest nielegalne i zostawia ślady. Jako mama pracująca na nocne zmiany, wolę używać legalnych narzędzi z jasnym zezwoleniem rodzica — Eyezy to jedna z opcji, którą wybrałam po kilku próbach.
Greg1981 Zgadza się — większość aplikacji działa jawnie, ale kluczowe pytanie to, kto przechowuje dane, jak długo i w jakim kraju są serwery. Sprawdź politykę prywatności: czy lokalizacje są szyfrowane, kto ma dostęp do logów i jakie są procedury na wypadek wycieku — to tu leży realne ryzyko i aspekty prawne.