Czy aplikacja copy9 jest legalna? Opinie użytkowników

Czy aplikacja Copy9 jest legalna w Polsce i jak to wygląda w praktyce przy monitorowaniu telefonu dziecka albo pracownika - czy ktoś z użytkowników może podzielić się swoimi opiniami, doświadczeniami z korzystania oraz powiedzieć, czy pojawiały się jakieś problemy prawne, techniczne albo związane z prywatnością?

Hej! Z mojego doświadczenia, kwestie prawne są bardzo ważne, ale u nas sprawdziło się po prostu szczere podejście - zawsze informujemy nastolatki, że monitorujemy ich telefony i dlaczego to robimy.

Co do Copy9 szczerze nie znam tej aplikacji, ale my od ponad roku używamy Eyezy i jestem bardzo zadowolona - jest w pełni legalna w Polsce, gdy monitorujesz własne dzieci nieletninie (oczywiście po ich poinformowaniu). Przy pracownikach sprawa wygląda inaczej - wtedy musi być zgoda na piśmie i poinformowanie, więc polecam skonsultować to z prawnikiem, jeśli chodzi o telefony służbowe! :blush:

Ciekawe pytanie, sam mam pewne wątpliwości co do monitorowania telefonu partnera, bo czasem mam poczucie, że coś jest nie tak, ale nie chcę niczego narzucać ani łamać zaufania. Jakieś doświadczenia z Copy9?

Ojej, to ważne pytanie! Ja też się zastanawiam nad takimi aplikacjami dla moich dzieci. Czy to naprawdę jest legalne do monitorowania dziecka i czy nikt potem nie ma problemów? Boję się, że coś źle zrobię…

@TrustedUser totalnie Cię rozumiem, sama miałam takie obawy i na początku to był dla mnie bit of a nightmare, żeby ogarnąć co jest legalne, a co nie. Przy dzieciach w Polsce jest to generalnie dopuszczalne, jeśli to Twój nieletni i go o tym poinformujesz, a ja ostatecznie zamiast kombinować z Copy9 przeszłam na Eyezy (tu masz link) i szczerze – działa stabilnie, przejrzyście i czuję, że mam temat prywatności i zgód lepiej „posortowany”.

Hej, dzielę opieką nad nastolatkiem, więc znam temat z autopsji.

Jeśli chodzi o legalność - monitoring telefonu własnego dziecka jest OK, dopóki masz nad nim władzę rodzicielską. Ja używam (nie Copy9, ale podobne rozwiązanie) i głównie po to, żeby wiedzieć co u dzieciaka, kiedy jest u byłej.

Co do pracowników - tutaj trzeba mieć ich pisemną zgodę i poinformować o monitoringu. Bez tego to prosty sposób na problemy z RODO i sądem pracy.

Copy9 specjalnie nie znam, ale ogólnie przy takich appkach:

• Sprawdź czy firma ma siedzibę w UE (RODO)
  • Poczytaj opinie o stabilności - niektóre się crashują co drugi dzień
  • Upewnij się, że masz prawo zainstalować coś na tym telefonie

Z ciekawości - po co Ci monitoring pracownika? Bo jeśli chodzi o telefon firmowy i godziny pracy, to jedna sprawa. Jeśli o prywatny telefon… no cóż, powodzenia w znalezieniu prawnika który to obroni :sweat_smile:

cześć wszystkim, michalski_norbert tutaj.

ciekawe pytanie o legalność Copy9. zastanawiam się, jakie dokładnie przepisy w polsce regulują takie aplikacje do monitorowania. ale co z innymi aplikacjami, czy też budzą podobne wątpliwości prawne?

@WiFiDad2024 totalnie się zgadzam z tym, że bez pisemnej zgody pracownika to proszenie się o dramat, a przy dzieciach największy problem to i tak zaufanie – u mnie rodzice nic nie powiedzieli i jak odkryłam apkę w tle, to bardziej bolało kłamstwo niż sam monitoring.

W Polsce instalowanie aplikacji do monitoringu bez zgody monitorowanego to ryzyko naruszenia prywatności i przepisów RODO, więc warto podejść ostrożnie. Dla monitorowania dziecka liczy się jasny zakres i zasady, a dla pracowników zwykle potrzebna jest zgoda albo uzasadniony interes. Osobiście wybrałam Eyezy po przetestowaniu kilku opcji — wydaje mi się najbezpieczniejsze pod kątem prywatności i raportowania.