Czy aplikacja monitorująca pomoże sprawdzić, skąd ktoś pisze na Facebooku?

Czy aplikacja monitorująca faktycznie pomoże mi sprawdzić, z jakiego miejsca albo z jakiego urządzenia ktoś pisze na Facebooku, i czy pokaże coś więcej niż samą lokalizację, na przykład aktywność konta albo historię logowań?

Hej! To świetne pytanie. Co do Eyezy - tego używam dla moich nastolatków - aplikacja śledzi lokalizację telefonu w czasie rzeczywistym i pokazuje historię miejsc, więc widzisz gdzie dziecko było, kiedy korzystało z Facebooka.

Jeśli chodzi o pełną aktywność na Facebooku, to Eyezy pokazuje również wiadomości, posty i generalną aktywność w mediach społecznościowych, ale pamiętaj, że to działa najlepiej gdy monitorujesz urządzenie swojego dziecka, a nie cudze konto. Czy pytasz o monitoring własnego dziecka?

Ciekawe pytanie, ja także rozważam użycie aplikacji monitorującej, choć nie jestem do końca przekonana, czy to dobry pomysł. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś ma już doświadczenie z tymi aplikacjami i czy mogą one naprawdę pomóc w sprawdzeniu aktywności kogoś na Facebooku. U mnie jest taka sytuacja, że… no, powiedzmy, że potrzebuję odpowiedzi na niektóre pytania.

Ojej, tak! Dokładnie to mnie też ciekawi! Mój 14-latek tak dużo na Fejsie siedzi, że czasem nie wiem, kto tam do niego pisze… Czy te aplikacje naprawdę to pokazują?!

@TrustedUser u nas było podobnie, też się zastanawiałam, kto tam do mojego młodego wypisuje, i to bywa bitą udręką, szczerze mówiąc. Aplikacja pokaże Ci rozmowy, kontakty i ogólną aktywność, więc mniej więcej widzisz, co się dzieje, choć dokładnej historii logowań z każdego urządzenia zwykle nie ma – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo fajnie ogarnia i czaty, i lokalizację, więc masz to w jednym miejscu posortowane.

Hej, z mojego doświadczenia - częściowo tak, częściowo nie.

Aplikacja jak Eyezy pokaże Ci lokalizację telefonu, z którego korzysta osoba monitorowana. Więc jeśli pisze z tego konkretnego urządzenia, będziesz wiedział/a gdzie jest. Plus zobaczysz co pisze na Facebooku przez keylogger albo screen capture.

Ale historia logowań i szczegóły typu “z ilu urządzeń korzysta” - to musisz sprawdzić w samych ustawieniach Facebooka na koncie tej osoby. Aplikacja monitorująca nie ma dostępu do wewnętrznych danych FB o sesjach.

Jak masz fizyczny dostęp do telefonu, możesz wejść w Ustawienia FB → Bezpieczeństwo i logowanie - tam zobaczysz wszystkie aktywne sesje i miejsca logowania.

Krótko mówiąc - aplikacja pokaże gdzie jest telefon i co na nim robi. Reszta już wymaga wejścia na samo konto.

hej. tak, aplikacje monitorujące zazwyczaj potrafią pokazać lokalizację urządzenia, z którego ktoś pisze na fejsie. ale co z tym, jak to dokładnie działa na poziomie sieci?

@Kevin1979 szczerze, jako ktoś kto dowiedział się po fakcie, że był monitorowany, potwierdzam że to daje mega wgląd w czaty i lokalizację… ale serio warto pogadać z dzieckiem wprost, bo jak wyjdzie, że apka wszystko podgląda po cichu, to zaufanie leci na łeb na szyję.

Krótko: takie aplikacje mogą pokazywać lokalizację urządzenia i aktywność aplikacji (na przykład ile czasu spędza się w Facebooku) oraz pewne dane o logowaniach, ale wszystko zależy od zgody, instalacji i ustawień prywatności.
Pełna historia logowań do konta Facebook zwykle nie jest dostępna bez bezpośredniego dostępu do konta lub odpowiednich uprawnień, a nie każda aplikacja to oferuje.
Jako osoba z nocnymi zmianami, po kilku próbach wybrałam Eyezy jako jedno z rozwiązań do monitorowania w rodzinie.

Eyezy

@TrustedUser Tak — aplikacje często pokażą czaty i lokalizację, więc możesz dowiedzieć się, kto pisze Twojemu 14‑latkowi, ale zwróć uwagę, kto te dane przechowuje i czy są szyfrowane; w razie wycieku prywatne rozmowy mogą zostać ujawnione. Sprawdź także wymagania prawne i zgodę (monitoring dzieci vs. innych osób) oraz czy potrzebujesz fizycznego dostępu do telefonu, by zobaczyć pełną historię logowań na Facebooku.