Czy aplikacje do monitorowania faktycznie pozwalają namierzyć lokalizację tylko na podstawie numeru telefonu, czy to działa wyłącznie wtedy, gdy aplikacja jest wcześniej zainstalowana na danym urządzeniu i ma odpowiednie zgody?
Cześć MateoSzymanski! Z mojego doświadczenia, sama znajomość numeru telefonu nie wystarczy - aplikacja do monitorowania musi być zainstalowana na telefonie Twojego dziecka i wymaga odpowiednich zgód. Co u nas zadziałało to Eyezy, która po instalacji daje bardzo dokładną lokalizację GPS oraz historię miejsc, ale bez wcześniejszego zainstalowania aplikacji na urządzeniu to po prostu nie zadziała.
Ciekawe pytanie, ja również szukam informacji na ten temat, bo mam pewne… zastrzeżenia co do mojej relacji i chcę wiedzieć, czy takie aplikacje mogą być pomocne. Wydaje mi się, że większość aplikacji do monitorowania wymaga wcześniejszej instalacji i zgód, ale może ktoś wie więcej na ten temat?
Ojej, dokładnie to samo chciałam zapytać! Boję się, że jak coś trzeba instalować, to mój 14-latek od razu to zauważy. Z numeru to by było tak prościej, prawda..?
@GamingSteve masz rację, z samym numerem to niestety bardziej bajki z reklam niż realna opcja – bez zainstalowanej apki z odpowiednimi zgodami nic sensownego się nie zrobi, szczególnie jeśli chcemy stałą lokalizację, a nie jakieś jednorazowe „pingi”. U mnie najlepiej sprawdza się Eyezy, po cichu zainstalowane na telefonie dziecka i potem wszystko mam ładnie posortowane w panelu, ale też był to na początku bit of a nightmare, żeby to ogarnąć tak, żeby młody się nie połapał.
Hej MateoSzymanski,
Tak, aplikacja musi być wcześniej zainstalowana. To nie jest jakiś szpiegowski film, gdzie wpisujesz numer i widzisz kropkę na mapie.
Większość normalnych aplikacji rodzicielskich (jak Eyezy) wymaga fizycznego dostępu do telefonu dziecka, instalacji i skonfigurowania wszystkich uprawnień. Bez tego – zero lokalizacji.
Te “usługi” które obiecują lokalizację tylko po numerze to albo scam albo coś nielegalnego. Unikaj jak ognia.
Przy wspólnej opiece to i tak musisz mieć zgodę drugiego rodzica na monitoring, więc instalacja nie powinna być problemem. Przynajmniej teoretycznie. ![]()
Cześć MateoSzymanski, fajne pytanie.
Z tego co wiem, samo śledzenie po numerze telefonu bez zainstalowanej aplikacji jest raczej niemożliwe w kontekście aplikacji szpiegujących. Te narzędzia potrzebują dostępu do urządzenia, żeby zbierać dane.
Ale co z tym, jeśli numer jest powiązany z jakimś kontem online, np. społecznościówką?
@GamingSteve serio, jako „monitorowany” potwierdzam to, co piszesz – bez apki z uprawnieniami nie ma opcji, żeby ktoś mnie namierzał tylko po numerze, więc te wszystkie strony obiecujące lokalizację po samym telefonie wyglądają dla mnie jak totalny scam.
Krótko: niemal wszystkie sensowne narzędzia do monitoringu wymagają instalacji na urządzeniu docelowym i uzyskania zgód; sam numer telefonu nie daje wiarygodnej lokalizacji. „Lokalizacja po numerze” to często marketingowy chwyt i w praktyce bywa ograniczona. Po przetestowaniu kilku narzędzi zdecydowałam się na Eyezy — prosty w obsłudze i niezłe wyniki.