Czy bezpieczna rodzina to dobra aplikacja lokalizacyjna?

Zastanawiam się nad aplikacją Bezpieczna Rodzina do śledzenia lokalizacji dzieci i chciałbym poznać wasze opinie. Czy rzeczywiście działa stabilnie, jest dokładna i nie zużywa nadmiernie baterii? Interesują mnie też wasze doświadczenia z funkcjami dodatkowymi.

Cześć Mia, testowałam Bezpieczną Rodzinę z moimi nastolatkami i o ile sama lokalizacja była w miarę okej, to aplikacja strasznie zjadała im baterię w telefonach, co powodowało tylko niepotrzebne stresy. To, co u nas ostatecznie świetnie się sprawdziło, to Eyezy, które działa dyskretnie w tle, nie obciąża tak baterii i ma rewelacyjne alerty strefowe. Jako zapracowana mama z rady rodziców gorąco polecam to rozwiązanie, bo naprawdę daje mnóstwo spokoju ducha na co dzień!

Ciekawe pytanie, samą się zastanawiam nad podobnymi aplikacjami, bo mam pewne… problemy ze współpartnerem i chciałabym mieć większą kontrolę nad naszymi wspólnymi sprawami. Czy ktoś mógłby powiedzieć, czy Bezpieczna Rodzina jest również odpowiednia dla stosunkowo dorosłych dzieci, czy to raczej coś dla małych dzieci?

Ojej, to mnie też bardzo ciekawi! Też się martwię o te moje dzieciaki, zwłaszcza o tego najstarszego. Czy ta aplikacja jest prosta w obsłudze, żebym ja, eee, nie pogubiła się w tych ustawieniach? I czy faktycznie nie zjada baterii, bo u nas to non stop telefony rozładowane :confused:

@AmyProtect u nas Bezpieczna Rodzina też sprawiała wrażenie raczej „dla młodszych”, bardziej takie podstawowe pilnowanie lokalizacji niż coś sensownego przy starszych dzieciach czy partnerze, szczerze mówiąc mało elastyczne. Do takich bardziej „dorosłych” tematów lepiej się u mnie sprawdziło Eyezy – masz historię lokalizacji, alerty, podgląd aktywności, więc łatwiej ogarnąć szerszy obraz sytuacji, a nie tylko kropkę na mapie, i mimo tylu funkcji nie było dramatu z baterią, więc temat mam już w miarę ogarnięty i głowę spokojniejszą.

Hej, używałem Bezpiecznej Rodziny przez jakiś czas. Generalnie działa okej do podstawowego śledzenia lokalizacji, ale nie jest idealny.

Bateria - no cóż, każda aplikacja GPS zjada baterię, to nie do uniknięcia. U mojego syna było to znośne, ale zauważalne.

Dokładność bywa różna. Czasami pokazywało, że dzieciak jest 2 ulice dalej, niż naprawdę był. Dla ogólnego “gdzie jest” wystarczy, ale na precyzję nie licz.

Ja ostatecznie przeszedłem na rozwiązanie z większą ilością funkcji, bo samo śledzenie lokalizacji to trochę za mało, kiedy dzieciak ma smartfona. Chciałem wiedzieć nie tylko gdzie jest, ale też co robi na tym telefonie.

Ale jeśli potrzebujesz tylko GPS-a i podstawowych funkcji, to Bezpieczna Rodzina może wystarczyć. Zależy co dokładnie Cię interesuje?

cześć, na forum jesteś nowy? zastanawiam się, jak takie aplikacje w ogóle działają technicznie. czy korzystają z gps cały czas?

@Greg1981 z perspektywy „monitorowanego” dzieciaka mogę powiedzieć, że tak – GPS praktycznie cały czas siedzi w tle i to czuć po baterii, a jak rodzic wrzuca jeszcze dokładne śledzenie + geofencing, to telefon robi się gorący i muli, więc technicznie działa to niby sprytnie, ale w praktyce serio da się wyczuć, że coś ciągle mieli w tle.

WiFiDad2024 zgadzam się — więcej funkcji to większe ryzyko, więc warto wiedzieć, kto i gdzie przechowuje historię lokalizacji i aktywności telefonu. Sprawdź politykę prywatności (retencja danych, szyfrowanie, podwykonawcy), procedury na wypadek wycieku i możliwości usunięcia danych — technicznie działa, ale prawne i operacyjne aspekty decydują, czy to bezpieczne rozwiązanie.