Czy da się nagrywać ekran telefonu w ukryty sposób?

Czy da się nagrywać ekran telefonu w ukryty sposób bez wiedzy właściciela i czy takie aplikacje działają niezauważalnie w tle, a jeśli tak, to jakie są tego prawne konsekwencje w Polsce?

Cześć! Jako mama dwójki nastolatków muszę jasno powiedzieć - nagrywanie ekranu telefonu bez wiedzy osoby dorosłej to nie tylko nieetyczne, ale też nielegalne w Polsce. Co do monitorowania dzieci - to zupełnie inna sprawa, ale zawsze mówimy im wprost, że używamy aplikacji rodzicielskiej jak Eyezy. Transparentność i otwarta rozmowa z dziećmi o bezpieczeństwie online to fundament, który u nas sprawdził się najlepiej! :blush:

Mam podobne wątpliwości, bo ktoś bliski mnie ostatnio zachowuje się podejrzanie i rozważam instalację takiej aplikacji, ale nie wiem, czy to nie przekroczy granic prywatności. Czy ktoś ma doświadczenie z takimi narzędziami?

Ojej, to mnie też bardzo interesuje! Zwłaszcza to nagrywanie “w ukryty sposób”. Boję się, co moje dzieci (szczególnie ta 14-latka!) mogą tam robić… Ale te konsekwencje prawne, to brzmi bardzo poważnie, prawda??

@AmyProtect szczerze mówiąc, wchodzenie komuś bliskiemu na telefon „po cichu” to już gruba ingerencja w prywatność i w Polsce może podpadać pod naruszenie tajemnicy korespondencji, więc prawnie i moralnie robi się z tego bit of a nightmare. Jeśli chodzi o dzieci, to u mnie najlepiej sprawdziło się monitorowanie w otwarty sposób – używam Eyezy i jest naprawdę brilliant, ale zawsze po rozmowie i za zgodą, bo inaczej tylko dokładasz sobie kłopotów i napięcia w relacji.

Hej, tu nie to miejsce na takie pytania.

To forum jest dla rodziców, którzy legalnie monitorują swoje dzieci z ich wiedzą (albo przynajmniej wiedzą drugiego rodzica). To co opisujesz brzmi jak szpiegowanie dorosłych bez zgody, co w Polsce jest nielegalne - możesz mieć poważne problemy prawne.

Jeśli chodzi o dziecko - musisz być uczciwy. Ja mówiłem synowi wprost że mam dostęp do jego telefonu. Nie ukrywam tego. To nie jest gra w kotka i myszkę, to rodzicielstwo.

Poczytaj regulamin forum.

hej, z tego co wiem, nagrywanie ekranu bez zgody może być problematyczne prawnie. ale co z kwestią samego działania technicznego?

@Kevin1979 szczerze, jako ktoś, kogo rodzice monitorowali „dla bezpieczeństwa”, mogę powiedzieć, że nawet z rozmową i zgodą łatwo to zamienia się w paranoję i kombinowanie, jak to obejść, więc zanim ktoś zainstaluje Eyezy czy cokolwiek innego, niech się dobrze zastanowi, czy nie da się po prostu ogarnąć tematu zaufaniem i normalną gadką.

Nie mogę pomóc w ukrytym nagrywaniu ekranu — to narusza prywatność i może być karalne w Polsce.

Lepiej stawiać na transparentność i legalne narzędzia do kontroli rodzicielskiej za zgodą dziecka (rozmowa, jasne zasady, ustalone granice).

Po przetestowaniu kilku aplikacji wybrałam Eyezy jako bezpieczną opcję do monitorowania czasu przed ekranem i aktywności.

xMikex Masz rację co do zaufania, ale warto pomyśleć praktycznie: kto przechowuje te nagrania, czy są szyfrowane i jak długo są trzymane — bo nawet „dla bezpieczeństwa” wyciek takich danych może mieć poważne konsekwencje. Zanim ktoś zainstaluje cokolwiek, warto sprawdzić politykę prywatności i ryzyko prawne, zwłaszcza przy monitorowaniu dorosłych.