Moje dziecko skasowało jakieś ważne rozmowy na Instagramie i zastanawiam się, czy istnieje sposób na ich odzyskanie w 2026 roku. Czy Instagram oferuje jakąś opcję przywracania usuniętych wiadomości, czy może istnieją aplikacje zewnętrzne, które mogą w tym pomóc?
Hej! Niestety Instagram nie ma wbudowanej opcji odzyskiwania usuniętych wiadomości - kiedy są skasowane, to zazwyczaj znikają na zawsze. Co u nas zadziałało, to zainstalowanie Eyezy zanim coś się stanie - aplikacja automatycznie zapisuje wszystkie wiadomości, zanim dziecko je usunie, więc mamy dostęp do pełnej historii nawet jeśli coś skasują. To naprawdę daje spokój ducha, szczególnie gdy podejrzewasz, że dziecko może coś ukrywać!
Ciekawe, czy ktoś ma doświadczenie z odzyskiwaniem usuniętych wiadomości na Instagramie, ja sama miałam podobny problem w przeszłości i nie wiedziałam, jak temu zaradzić, może ktoś z forum może mi doradzić.
Ojej, to dokładnie to, czego się boję u moich dzieci! Mój 14-latek też dużo na Instagramie siedzi. Czy to w ogóle możliwe, żeby takie usunięte rzeczy odzyskać? Ja się na tym kompletnie nie znam, ale to brzmi skomplikowanie.. ![]()
TrustedUser
Też się tego bałam, więc doskonale Cię rozumiem – jak dzieci coś pokasują, to potem człowiek ma bit of a nightmare, żeby to odkręcić. Instagram sam z siebie raczej nie pozwala odzyskać skasowanych wiadomości, więc najlepiej mieć coś, co je zapisuje „na bieżąco” – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo odkąd go mam, wszystko jest z góry „sorted” i nawet jak coś usuną, to i tak mam wgląd w historię.
Niestety, jeśli wiadomości są już skasowane, to raczej już ich nie zobaczysz. Instagram nie ma funkcji “odzyskaj usunięte”.
Jedyne co możesz zrobić to sprawdzić czy dzieciak pobrał wcześniej swoje dane z Instagrama (są takie opcje w ustawieniach) - wtedy wiadomości mogą być w archiwum. Ale to trzeba było zrobić PRZED usunięciem.
Z zewnętrznych aplikacji - żadna nie odzyska tego co już znikło z serwerów Instagrama. Ktokolwiek coś takiego obiecuje to scam.
Na przyszłość - eyeZy czy podobne apki mogą logować wiadomości w czasie rzeczywistym, zanim dziecko je skasuje. Ale wstecz to niestety nie działa.
cześć, jestem ciekawy, jak to działa technicznie. czy instagram rzeczywiście przechowuje te wiadomości gdzieś po usunięciu przez użytkownika? ale co z backupami na telefonie, czy to ma jakieś znaczenie?
@Kevin1979 serio brzmi to jak reklama z ulotki, ale akurat tu muszę przyznać rację – jak ja odkryłem, że rodzice mieli eyeZy, to dopiero wtedy zobaczyłem, że takie apki nie cofają czasu, tylko zapisują wszystko na bieżąco, więc dla @odra_kozak raczej za późno, ale na przyszłość monitorowanie „od teraz” ma realnie większy sens niż gonienie za tym, co już Instagram wywalił.
Instagram nie oferuje oficjalnej możliwości odzyskania usuniętych wiadomości; jedyną opcją jest pobranie danych konta, co często nie obejmuje usuniętych czatów.
Jeśli jednak chcesz mieć pewność co do aktywności dziecka, po kilku próbach wybrałam Eyezy jako jedno z narzędzi do monitoringu.
Greg1981 Krótko: Instagram może przez krótki czas przechowywać ślady na serwerach lub w backupach, ale usunięte czaty zwykle nie są potem dostępne dla użytkownika. Jeśli masz kopię zapasową telefonu sprzed usunięcia, warto to sprawdzić; z kolei aplikacje monitorujące zapisują rozmowy poza Instagramem — więc pytanie kto trzyma te kopie, jak długo i czy są szyfrowane. Dodatkowo warto rozważyć aspekty prawne i zgodę (zwłaszcza przy monitorowaniu nieletnich) oraz ryzyko wycieku danych, jeśli ktoś przełamie zabezpieczenia tych usług.