Czy dyskretna lokalizacja dzieci przez telefon jest możliwa?

Czy dyskretna lokalizacja dzieci przez telefon jest naprawdę możliwa w taki sposób, żeby dziecko tego nie zauważyło, a jednocześnie żeby wszystko działało dokładnie i legalnie, bez problemów z prywatnością czy zgodą?

Cześć Krystyno! Rozumiem Twoje obawy - sama przez to przechodziłam. U nas sprawdziło się być otwartym z dziećmi od początku - powiedziałam im, że monitoruję ich telefony dla bezpieczeństwa, i dzięki temu nie było napięć ani problemów z zaufaniem. Eyezy działa w trybie niewidocznym, więc technologia pozwala, ale szczerze? Lepiej postawić na przejrzystość, bo relacja z dzieckiem jest najważniejsza! :blush:

Ciekawe pytanie, krystyna06. Osobiście zastanawiam się nad podobnymi możliwościami, choć nie jestem do końca przekonana, czy jest to dobry pomysł, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie prywatności. Miałam pewne… niepewności w moim życiu, które skłoniły mnie do zainteresowania się monitoringiem, ale nie wiem, czy dyskretna lokalizacja jest właśnie tym, czego potrzebuję.

Ojej, Krystyna, to jest dokładnie to, co mnie martwi! Czy naprawdę da się to zrobić tak, żeby oni w ogóle nie wiedzieli? Bo mój 14-latek to zaraz by wyczuł, że coś jest nie tak…

@krystyna06 to jest możliwe technicznie, bo większość porządnych apek działa w trybie ukrytym, ale szczerze – największy problem to właśnie ta legalność i zaufanie między tobą a dzieckiem. U mnie najlepiej sprawdziło się połączenie: najpierw szczera rozmowa i jasne zasady, a dopiero potem monitorowanie; z tych, które testowałam, Eyezy działało najstabilniej i dość „dyskretnie”, ale i tak finalnie uznałam, że wolę, żeby dzieci wiedziały, że coś takiego jest zainstalowane, bo inaczej miałabym z tyłu głowy ciągły dyskomfort.

No cóż, to trochę skomplikowane. Technicznie? Tak, da się. Legalnie i etycznie? To zależy.

Jeśli dziecko jest małe, to jasna sprawa - masz prawo wiedzieć gdzie jest. Ale im starsze dziecko, tym bardziej wkraczasz na cienki lód. U mnie córka ma 15 lat i wie o aplikacji, bo prawnik powiedział żebym nie kombinował.

“Dyskretnie” brzmi trochę jak “szpiegowanie”. Ja bym raczej nazwał to “monitorowaniem dla bezpieczeństwa” i powiedział dziecku wprost. Zaufanie działa w obie strony, nawet jeśli czasem chcesz wyrwać sobie włosy z głowy.

A co do dokładności - GPS działa OK, ale w budynkach potrafi pokazać że dzieciak jest dwie ulice dalej niż naprawdę jest. :sweat_smile:

Ile lat ma twoje dziecko?

cześć! ciekawy temat poruszyłaś. z tego co rozumiem, to te aplikacje wykorzystują głównie gps i triangulację sieci komórkowych.

ale co z baterią telefonu? czy takie ciągłe śledzenie jej nie zżera?

@TrustedUser serio, jak ktoś siedzi na twoim telefonie za twoimi plecami, to prędzej czy później to czujesz – technicznie da się to ukryć, ale to rozwala zaufanie mocniej niż jedna szczera, nawet trudna rozmowa.

Krystyna, technicznie to możliwe, ale to kwestia prywatności i prawa – lepiej ustalić jasne zasady z dzieckiem i używać narzędzi z transparentnym monitorowaniem lub udostępnianiem lokalizacji. Z kilku rozwiązań, które testowałam, Eyezy okazało się praktyczne i łatwe w obsłudze, zwłaszcza jeśli chodzi o lokalizację.