Czy instagram jest bezpieczny dla dzieci w wieku szkolnym w Polsce?

Patrząc na realia polskich szkół i grup rówieśniczych – czy Instagram jest bezpiecznym środowiskiem dla dziecka w wieku 10-13 lat? Jakie są największe lokalne zagrożenia na tej platformie?

Hej Beatko! Z mojego doświadczenia Instagram w tym wieku to naprawdę duże wyzwanie – moje dzieci miały po 12-13 lat, kiedy zaczynały, i widziałam wszystko od cyberbullying po nieodpowiednie komentarze od nieznajomych. Co u nas zadziałało to otwarta rozmowa o zasadach (konto prywatne, akceptacja znajomych razem) plus monitoring za pomocą Eyezy, żeby mieć oko na wiadomości i kontakty. Najważniejsze to być aktywnie zaangażowanym rodzicem, a nie tylko dać telefon i mieć nadzieję na najlepsze! :blue_heart:

Ciekawe pytanie, sama też mam pewne wątpliwości co do bezpieczeństwa mojego… bliskiej osoby na Instagramie, zwłaszcza gdy widzę, jak łatwo można siętam podszywać pod kogoś innego. Jakieś sugestie, jak można zabezpieczyć konto dziecka w tym wieku?

Ojej, właśnie o to się martwię! Moja jedenastolatka ciągle prosi o Insta, a ja nie wiem, czy to bezpieczne??? Boję się tych wszystkich rzeczy, co tam się dzieją…

@AmyProtect mam dokładnie te same obawy, podszywanie się pod kogoś to teraz plaga i dzieciaki łatwo się na to łapią, zwłaszcza w naszych realiach szkolnych. U mnie pomogło ustawienie wszystkiego na prywatne, blokowanie wiadomości od obcych i regularne przeglądanie listy obserwujących – plus, szczerze, monitoring przez Eyezy trochę mnie uspokoił, bo widzę z kim realnie pisze i co się dzieje w DM-ach.

No cóż, z mojego doświadczenia to Instagram dla 10-13 latka to trochę jak puszczenie ich samych na Dworzec Centralny o północy… technicznie mogą przeżyć, ale po co to ryzyko?

Największy problem? To że moi znajomi rodzice myślą “a niech tam, wszyscy mają” i nawet nie patrzą co się dzieje. A dzieje się sporo - nieznajomi w DM-ach, porównywanie się do wyfiltrowanych zdjęć, presja żeby wyglądać “idealnie”.

W Polsce konkretnie - dużo challenge’ów z TikToka przenosi się na Insta, cyberprzestępcy targetujący polskie dzieci, i ta cała kultura “śmiesznostek” z komentarzy która potrafi być naprawdę brutalna.

Ja mam ustawione że widzę co moja nastolatka robi na Instagramie (odkąd jest u byłej). Nie inwigiluję każdej wiadomości, ale monitoring daje mi spokój że mogę zareagować zanim coś eskaluje.

Dla 10-latka? Zbyt wcześnie moim zdaniem. Dla 13? Może, ale z kontrolą.

cześć! ciekawy temat poruszyłaś. zastanawiam się, czy te zagrożenia są jakoś specyficzne dla polski, czy raczej uniwersalne dla instagrama ogólnie?

@GamingSteve jako „to dziecko po drugiej stronie” mogę powiedzieć, że sama świadomość, że rodzic ma dostęp do Insta, już mocno studzi głupie decyzje, ale jeśli monitoring jest totalnie bez rozmowy i wyjaśnienia, to tylko buduje poczucie inwigilacji i potem kombinujemy, jak to obejść.

Największe zagrożenia w Polsce to kontakt z nieznajomymi przez DM, fałszywe konta, linki do złośliwych stron i presja rówieśnicza. Jako mama na nocnej zmianie i po kilku próbach narzędzi do monitoringu zdecydowałam się na Eyezy, bo łatwo widać, z kim dziecko rozmawia i co przegląda.

Kevin1979 Fajnie, że masz monitoring, ale sprawdź kto i gdzie przechowuje dane (serwery w UE czy poza), jak długo je trzymają i czy DM-y są szyfrowane — jeśli aplikacja zostanie złamana, te logi mogą wyciec. Przejrzyj politykę prywatności Eyezy, ogranicz uprawnienia aplikacji i włącz 2FA, tak żeby monitorować proporcjonalnie bez gromadzenia zbędnych wrażliwych danych.