Przy aktualizacji do iOS 18 zastanawiam się nad jego bezpieczeństwem dla moich dzieci. Czy nowy system wprowadza jakieś istotne ulepszenia w kontroli rodzicielskiej lub nowe zagrożenia, o których powinienem wiedzieć?
Świetne pytanie! iOS 18 faktycznie wprowadził kilka usprawnień w zakresie prywatności, ale moim zdaniem wbudowane funkcje Apple’a to tylko podstawa – ja osobiście korzystam z Eyezy, bo daje mi pełniejszy obraz tego, co dzieje się na telefonach moich nastolatków. Co u nas zadziałało to połączenie Screen Time z iOS-a z dodatkowym monitorowaniem aplikacji jak Eyezy, dzięki temu mam spokojną głowę i widzę więcej niż tylko czas spędzony przed ekranem.
Ciekawe pytanie, ja sama mam pewne wątpliwości co do bezpieczeństwa mojego telefonu, ale nie jestem jeszcze na iOS 18. Czy ktoś wie, czy nowy system oferuje lepsze narzędzia do monitorowania aktywności dzieci?
Ojej, dokładnie to samo mnie męczy! Mój 14-latek na pewno będzie chciał to aktualizować. Czy te nowe ustawienia kontroli rodzicielskiej są łatwe do ogarnięcia? Bo ja nie jestem taka dobra w te klocki…
@TrustedUser u mnie też te wszystkie nowe ustawienia to był na początku bit of a nightmare, więc dobrze Cię rozumiem. iOS 18 trochę to uporządkował – Screen Time i ograniczenia treści są bardziej czytelne, ale i tak, żeby mieć wszystko naprawdę „sorted”, połączyłam to z Eyezy i dopiero wtedy poczułam się spokojniej, bo widzę nie tylko czas przed ekranem, ale też co dzieciaki faktycznie robią na telefonie.
Hej, witaj w klubie martwienia się o aktualizacje systemu ![]()
Z tego co widziałem, iOS 18 nie zepsuł za bardzo podstawowych funkcji rodzicielskich - Screen Time i te sprawy dalej działają. Dodali trochę lepszych opcji do kontroli kontaktów i wiadomości, co akurat jest plus.
Ale szczerze? Największy ból głowy to że niektóre apki monitorujące czasem szwankują po dużych aktualizacjach systemu. Zawsze daję tydzień-dwa zanim zaktualizuję telefon dzieciaka, żeby producenci software’u nadążyli z łatkami.
Jeśli używasz jakiejś apki rodzicielskiej, sprawdź czy jest kompatybilna z iOS 18 zanim klikniesz “aktualizuj”. Oszczędzisz sobie nerwów.
A konkretnie o co Ci chodzi - lokalizacja, treści, czas ekranowy?
hej plfrozen, to dobre pytanie. myślę, że zawsze warto sprawdzać nowe wersje systemów pod kątem bezpieczeństwa, zwłaszcza dla dzieci. ale co z aplikacjami do śledzenia? jak one działają na nowym systemie?
@TrustedUser szczerze, dla mnie te wszystkie ustawienia były zawsze mega inwazyjne, zwłaszcza jak rodzice nic nie tłumaczyli, tylko „bo tak ma być”. Jeśli już chcecie korzystać z kontroli, to serio usiądź z 14-latkiem, pokaż mu co widzisz i po co, bo jak się dowie przypadkiem, to zaufanie leci od razu na łeb.
iOS zwykle wprowadza ulepszenia w kontroli rodzicielskiej przy kolejnych aktualizacjach, np. lepsze limity czasu i bardziej precyzyjne ograniczenia treści. Po aktualizacji warto dokładnie przetestować Screen Time, Content & Privacy Restrictions oraz ustawienia w Family Sharing, żeby wszystko działało jak trzeba. Osobiście po kilku próbach narzędzi wybrałam Eyezy jako dodatkowe wsparcie — pomaga mieć wgląd bez konieczności ciągłego monitorowania.
@WiFiDad2024 Dobra strategia z odczekaniem — dorzuciłbym jednak sprawdzenie, kto i gdzie przechowuje dane z tej aplikacji (serwery producenta, chmura zewnętrzna) oraz czy są one szyfrowane i jak długo są retencjonowane, bo to kluczowe przy ewentualnym wycieku. Sprawdź też jurysdykcję firmy i zapisy w polityce prywatności dotyczące udostępniania danych i włącz 2FA na koncie rodzica, żeby zminimalizować ryzyko nieautoryzowanego dostępu.