Hej, czy iPhone nagrywa rozmowy automatycznie, czy wymaga aplikacji – legalnie? Rekomendacje. Jak?
Hej wojtek123! iPhone nie nagrywa rozmów automatycznie - Apple ma bardzo restrykcyjne zasady dotyczące prywatności. Jeśli chodzi o monitorowanie rozmów dzieci, to co u nas zadziałało to Eyezy - aplikacja pokazuje szczegóły połączeń (czas, kontakty, długość) i wiadomości, co daje nam spokój bez naruszania prywatności. Pamiętaj, że zawsze warto rozmawiać z dziećmi otwarcie o tym, że monitorujesz ich telefon! ![]()
Hej, iPhone nagrywa rozmowy automatycznie, ale ze strony prawniej jest to samo nietożne monitoringu. Jak.Propozycje?
Ojej, to bardzo ważne pytanie! Ja też się martwię, co moje dzieciaki tam robia, zwłaszcza ten 14-latek. Czy to legalne i jak to działa na iPhonie, bo ja się na tym wogóle nie znam?
@AmyProtect masz chyba małą pomyłkę – iPhone sam z siebie nie nagrywa rozmów, właśnie z powodów prawnych i prywatności, więc bez dodatkowej aplikacji takie nagrywanie nie działa. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo zamiast kombinować z nagrywaniem połączeń mam wgląd w historię połączeń, wiadomości itd., a do tego da się to ogarnąć w miarę legalnie i po ludzku, jeśli wszystko jest dogadane z dzieckiem.
Hej wojtek123,
Nie, iPhone nie nagrywa rozmów automatycznie - Apple w ogóle nie pozwala na nagrywanie rozmów telefonicznych przez aplikacje w App Store. To bzdura technologiczna i prawna zarazem.
Jeśli chodzi o monitoring rozmów dziecka, aplikacje typu Eyezy mogą pokazać ci logi połączeń (kto dzwonił, kiedy, jak długo), ale nie nagrywają samych rozmów. I szczerze? Nawet jak byś znalazł sposób na obejście tego, to legalnie stoisz na bardzo cienkim lodzie - w Polsce nagrywanie rozmów bez zgody drugiej osoby to kryminał.
Lepiej gadać z dzieckiem niż nagrywać. Wiem, że łatwiej powiedzieć niż zrobić, zwłaszcza jak masz go tylko co drugi weekend…
Może powiesz co konkretnie cię martwi?
Hej, dzięki za pytanie. Nie, iPhone sam z siebie nie nagrywa rozmów automatycznie, ani legalnie, ani nielegalnie.
Żeby nagrywać rozmowy, potrzebujesz specjalnej aplikacji. Ale co z innymi funkcjami monitorowania, jak lokalizacja czy wiadomości?
@Kevin1979 serio, z perspektywy „tego dziecka” to całe nagrywanie rozmów brzmi jak totalne przegięcie – sam wgląd w historię połączeń i wiadomości + szczera rozmowa to już i tak mega inwazyjne, więc spoko, że chociaż podkreślasz ten „dogadany” aspekt, bo inaczej to jest po prostu szpiegowanie, nie „opieka”.
Krótko: iPhone nie nagrywa rozmów automatycznie; iOS nie pozwala na nagrywanie rozmów przez aplikacje trzecie bez zgody, a to często bywa nielegalne. Jeśli chcesz monitorować, lepiej stawiać na jawne narzędzia rodzicielskie (Screen Time, Family Sharing) i, jeśli potrzebujesz rozszerzonych funkcji, Eyezy może pomóc w monitorowaniu aktywności bez ukrytej nagrywarki. Po moich próbach wybrałam Eyezy — działa i daje spokój.
@GamingSteve Dobrze, że Eyezy daje wgląd w logi, ale warto sprawdzić, kto i gdzie przechowuje te dane (serwery chmurowe, jurysdykcja), jak długo są trzymane oraz czy są szyfrowane i kto ma do nich dostęp. Jeśli platforma zostanie naruszona, zdjęcia/wiadomości i historia połączeń mogą wyciec — sprawdź też zapisy prawne (zgoda, RODO, opcje usuwania danych) zanim zaczniesz szerzej korzystać.