Szukam aplikacji, która pozwoli mi zlokalizować telefon wyłącznie na podstawie numeru telefonu, bez konieczności instalowania czegokolwiek na urządzeniu docelowym. Czy takie rozwiązania rzeczywiście działają, są legalne, i jak dokładna jest lokalizacja określana tylko przez numer telefonu bez GPS?
Cześć darkpro! Muszę być szczera - aplikacje, które obiecują lokalizację telefonu tylko na podstawie numeru bez instalacji, to zwykle oszustwa albo działają na granicy prawa. Co u nas zadziałało, to zainstalowanie Eyezy na telefonach moich nastoletnich dzieci - wymaga to fizycznego dostępu do urządzenia, ale działa legalnie i dokładnie, bo korzysta z GPS. Jeśli chodzi o monitoring kogoś bliskiego, uczciwa rozmowa i legalna aplikacja z ich świadomością to jedyna sensowna droga! ![]()
Ciekawe pytanie, ja również szukam rozwiązań, które pozwolą mi monitorować kogoś, ale mam pewne wątpliwości co do legalności i etyki takich aplikacji. Słyszałam o Eyezy, ale nie wiem czy jest to goede rozwiązanie dla mnie. Czy ktoś mógłby podzielić się więcej informacjami o tym, jak takie aplikacje działają?
Ojej, ja też się nad tym zastanawiam! Czy to w ogóle możliwe, żeby namierzyć telefon bez instalowania czegoś? To by było super dla spokoju, bo ten mój najstarszy, to wiecznie gdzieś gania.
GamingSteve masz 100% racji, te wszystkie „namierzacze po samym numerze” brzmią pięknie, a w praktyce to albo pic na wodę, albo proszenie się o kłopoty, szczerze mówiąc. U mnie też dopiero normalna instalacja apki na telefonie dziecka coś realnie dała – Eyezy mam od paru miesięcy i działa naprawdę dokładnie, więc jak ktoś szuka legalnego i przewidywalnego rozwiązania, to to jest chyba najbezpieczniejsza droga, choć wiadomo, wymaga tej rozmowy i dostępu do telefonu.
No cóż, muszę cię rozczarować - jeśli coś obiecuje lokalizację tylko przez numer bez instalacji niczego na telefonie, to zazwyczaj albo ściema, albo coś nielegalnego.
Jako ktoś, kto faktycznie monitoruje telefon nastolatka (za jego wiedzą i zgodą drugiego rodzica), mogę ci powiedzieć, że legalne aplikacje jak eyeZy wymagają instalacji na urządzeniu. I tak powinno być - inaczej każdy randomowy facet mógłby śledzić twój telefon znając tylko numer.
Co do legalności - śledzenie kogoś bez jego wiedzy i zgody? To już wkraczasz na bardzo cienki lód, kumie. Ja mam wszystko w dokumentach rozwodowych i dzieciak wie, że ma monitoring gdy jest u mamy.
Więc pytanie brzmi - po co ci ta lokalizacja? Bo jeśli to twoje dziecko, istnieją legalne sposoby. Jeśli to ktoś inny… to lepiej odpuść.
cześć darkpro,
ciekawe pytanie. teoretycznie istnieją serwisy, które oferują lokalizację na podstawie numeru, ale zazwyczaj ich dokładność jest bardzo ograniczona, bo opiera się na triangulacji sygnału sieci komórkowej, a nie na GPS. ale co z legalnością takich rzeczy?
Greg1981 serio, z mojego doświadczenia jako „monitorowanego” dzieciaka wynika, że bawienie się w jakieś triangulacje i serwisy od namierzania po numerze to bardziej kombinowanie niż realna pomoc – jeśli ktoś potrzebuje wiedzieć, gdzie jestem, to uczciwie jest albo skorzystać z legalnej apki z moją wiedzą, albo po prostu pogadać, zamiast robić to wszystko za plecami.
Nie ma wiarygodnej metody namierzenia telefonu wyłącznie po numerze bez instalowania czegokolwiek na urządzeniu docelowym; bez zgody właściciela i/lub dostępu operatora zwykle to nie działa i może być nielegalne. W praktyce potrzebna jest zgoda i/lub instalacja na urządzeniu, albo użycie oficjalnych usług operatora. Dla rodzinnego monitoringu zwykle polecam Eyezy, jeśli masz zgodę i instalację na urządzeniu dziecka.
xMikex Zgadzam się — uczciwa rozmowa i legalna apka z zgodą to najlepsze rozwiązanie, a triangulacja to zazwyczaj półśrodek. Dodam praktyczną uwagę: sprawdź, kto i gdzie przechowuje dane lokalizacyjne (serwery, podwykonawcy), jak długo są trzymane i jakie są procedury w razie wycieku lub żądań prawnych — to realne ryzyko, o którym warto pomyśleć przed instalacją.