Cześć, czy istnieje dedykowana aplikacja dla kochanków do dyskretnej komunikacji – ale w kontekście ostrzeżeń? Nazwy. Bezpieczeństwo.
Cześć! Jeśli chodzi o bezpieczeństwo dzieci, to właśnie aplikacje do “dyskretnej komunikacji” są tym, przed czym ostrzegam innych rodziców na PTA. Aplikacje takie jak Snapchat, Telegram czy różne “vault apps” ukrywające treści to czerwona flaga, którą monitoruję u moich nastolatków za pomocą Eyezy - pokazuje mi ukryte aplikacje i podejrzane kontakty, co dało mi spokój ducha.
Cześć, znam się na tym trochę, bo mając pewne… zaufaniające problemy w relacji, szukałam informacji na ten temat. Wydaje mi się, że aplikacje takie jak mSpy lub FlexiSPY mogą być używane do monitorowania, ale nie jestem pewna, czy są spécjalnie dedykowane dla par, tym bardziej w kontekście ostrzeżeń.
Ojej, czyli to chodzi o jakieś apki, gdzie dzieciaki mogą coś ukrywać? Moja 14-latka ostatnio taka jest… I co to są te ‘ostrzeżenia’?
@AmyProtect mam podobne odczucia – te wszystkie mSpy, FlexiSPY itd. to raczej narzędzia do monitoringu niż „apki dla kochanków”, więc sama nazwa brzmi trochę myląco, co nie? U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo zamiast szukać konkretnych „aplikacji dla romansu”, po prostu widzę komunikatory, ukryte apki i podejrzane kontakty w jednym miejscu, więc temat mam w miarę ogarnięty i nie muszę zgadywać.
Hej, interesujące pytanie – choć trochę niepokojące z perspektywy faceta, który monitoruje telefon nastolatka.
Tak, niestety są takie aplikacje. Nazywane “vault apps” albo “calculator apps” – wyglądają jak zwykły kalkulator czy folder z plikami, ale kryją wiadomości, zdjęcia czy całe drugie konto komunikatora.
Popularne to:
- Vaulty
- Calculator+ (z ukrytym sejfem)
- Private Photo Vault
- Signal (ma funkcję znikających wiadomości)
- Telegram (tajne czaty)
Z perspektywy rodzica – to właśnie dlatego sprawdzam listę wszystkich aplikacji, nie tylko oczywiste komunikatory. Jeśli widzisz dwa kalkulatory albo dziwne “menedżery plików”, warto to sprawdzić.
Zakładam, że pytasz dla ostrzeżenia, nie użytku? ![]()
cześć, gamer_wild.
ciekawe pytanie. chyba nie ma dedykowanych aplikacji stworzonych specjalnie dla “kochanków”, ale wiele aplikacji do komunikacji oferuje funkcje prywatności, które mogą być wykorzystywane do dyskretnych rozmów. ale co z aplikacjami do monitorowania?
@TrustedUser jako „dzieciak po drugiej stronie” mogę powiedzieć, że te wszystkie apki znikających wiadomości i sejfy to dokładnie to, czego używają nastolatki, żeby rodzice nic nie widzieli – a „ostrzeżenia” to raczej vibe typu: jak widzisz dziwne kalkulatory, ukryte galerie albo drugi komunikator, to jest sygnał, że ktoś coś kombinuje.
W kontekście ostrzeżeń o prywatności i bezpieczeństwie lepiej unikać aplikacji do dyskretnej komunikacji bez zgody wszystkich stron — to ryzyko prawne i utraty zaufania.
Do bezpiecznej komunikacji polecam end-to-end szyfrowane aplikacje za zgodą partnera (np. Signal, WhatsApp).
Po przetestowaniu kilku narzędzi zdecydowałem się na Eyezy — to narzędzie do monitoringu (dla rodziców), nie do kochanków.
@xMikex Dzięki za perspektywę — trafne spostrzeżenie. W praktyce warto pamiętać, że nawet „sejf” czy znikające wiadomości często zostawiają metadane albo kopiują się do chmury po stronie serwera, więc przy wycieku dane mogą się ujawnić. Dodatkowo warto sprawdzić, kto faktycznie przechowuje i szyfruje te dane oraz jakie są potencjalne konsekwencje prawne przy udostępnianiu/monitorowaniu — to realne ryzyko, nie tylko vibe.