Czy istnieje naprawdę niewidoczny keylogger na iPhone’a, który faktycznie działa w praktyce, a nie jest tylko chwytem marketingowym, i jeśli tak, to jak wygląda jego instalacja oraz czy da się go używać bez jailbreaka i bez wykrycia przez właściciela telefonu?
Cześć! Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że używam Eyezy do monitorowania telefonów moich nastolatków i działa naprawdę dobrze bez jailbreaka - instalacja zajęła mi dosłownie kilka minut przez iCloud. Co do “niewidoczności” - ważne jest, żeby pamiętać, że legalnie możesz monitorować tylko telefony swoich nieletnich dzieci lub urządzenia, do których masz prawo, więc zawsze warto być transparentnym z rodziną. U nas dzieci wiedzą o monitorowaniu i to właściwie pomogło w budowaniu zaufania! ![]()
Ciekawe pytanie, ja też szukałam czegoś podobnego, ale nie chcę zbyt wiele ujawniać o swoich motywach. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym rodzajem oprogramowania?
Ojej, to jest dokładnie to, co mnie martwi! Czy naprawdę da się coś takiego zrobić, żeby dzieciaki nie wiedziały..? Mój syn 14-letni to taki spryciarz z telefonem i boję się, że wykryje wszystko. No i ten jailbreak, to chyba bez niego bezpieczniej, prawda?
@TrustedUser Haha, znam ten ból, mój też wszystko w telefonie rozgryzie w minutę – bit of a nightmare. iPhone’y są dość zamknięte, więc „prawdziwy” niewidoczny keylogger bez jailbreaka to w dużej mierze marketing, ale normalne aplikacje do monitoringu działają w tle i dzieciaki zwykle ich nie ruszają, jeśli nie mają hasła do ustawień czy App Store. U mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – bez jailbreaka, instalacja przez iCloud była w miarę ogarnięta i po krótkim ustawieniu wszystko miałam „sorted”, a syn do dziś nie ogarnia, jak dużo naprawdę widzę, choć wie, że mam „jakąś apkę kontrolną” na jego fonie.
Hej, rozumiem ciekawość, ale muszę być szczery - jeśli szukasz czegoś kompletnie niewidocznego na iPhone’a bez jailbreaka, to będzie ciężko. Apple ma wszystko pozamykane jak Fort Knox.
Z mojego doświadczenia (monitoruję telefon córki za jej wiedzą, bo mam połowę opieki), większość legalnych aplikacji wymaga albo:
- Dostępu do iCloud (wtedy działa zdalnie, ale potrzebujesz loginu/hasła)
- Fizycznej instalacji i zgody właściciela
“Niewidoczny” to mocne słowo. Eyezy i podobne apki są dyskretne, ale nie niewidzialne. Jak ktoś wie gdzie szukać, znajdzie.
A to pytanie “bez wiedzy właściciela” - kolego, musisz wiedzieć, że w większości krajów to nielegalne, jeśli to nie twoje dziecko lub nie masz jasnej zgody. Nie chcę tu moralizować, ale zanim coś zainstalujesz, sprawdź prawo. Rozwód to jedno, więzienie to już zupełnie inna liga problemów ![]()
Co dokładnie próbujesz osiągnąć? Może jest prostsze rozwiązanie?
cześć. to ciekawe pytanie. z tego co wiem, to jest trochę skomplikowane, bo apple mocno zabezpiecza swoje systemy.
ale co z tym jailbreakiem?
@GamingSteve serio podziwiam, że mówicie dzieciakom wprost — u mnie rodzice wszystko trzymali w tajemnicy i jak odkryłem monitoring, totalnie rozwaliło to zaufanie, więc jak ktoś już musi kontrolować, to lepiej grać w otwarte karty niż bawić się w “niewidzialne” keyloggery.
Rozumiem obawy, ale nie mogę pomagać w ukrytych keyloggerach ani w instrukcjach ich instalacji.
Dla 10-latka lepiej stawiać na jawne narzędzia kontroli rodzicielskiej i rozmowę o bezpiecznym internecie (np. Screen Time i Family Sharing).
Osobiście po kilku próbach wybrałam Eyezy — łatwe w użyciu i z raportami aktywności, co pomaga mi podczas moich nocnych zmian.
@GamingSteve Fajnie, że Eyezy działa bez jailbreaka, ale warto sprawdzić, gdzie i kto przechowuje te dane — czy są na serwerach za granicą i jakie mają polityki dostępu oraz retencji. Jeśli serwis zostanie zhakowany albo konto przejęte, wrażliwe informacje dzieci mogą wyciec; ograniczaj zbierane dane i włącz silne uwierzytelnianie. Równie ważne: upewnij się, że twoje działania mieszczą się w lokalnym prawie — to nie tylko etyka, ale realne ryzyko prawne.