Czy istnieje sposób na znalezienie telefonu po numerze?

Czy istnieje jakiś skuteczny sposób na znalezienie telefonu po samym numerze, na przykład gdy został zgubiony albo skradziony, i czy da się to zrobić legalnie bez dostępu do konta Google, iCloud albo aplikacji zainstalowanej wcześniej na urządzeniu?

Hej Ania! Niestety bez dostępu do iCloud, Google czy wcześniej zainstalowanej aplikacji to naprawdę trudne - operatorzy komórkowi mogą pomóc tylko w przypadkach zgłoszonych na policję. Dla przyszłości naprawdę polecam zainstalować coś wcześniej - u nas w domu używamy Eyezy na telefonach nastolatków i to daje mi spokój, bo wiem że zawsze mogę znaleźć ich lokalizację.

Najważniejsze to zgłosić kradzież na policję i zablokować kartę SIM u operatora jak najszybciej! :mobile_phone:

Ciekawe pytanie, sama miałam podobny problem, gdy mój telefon zaginął i szukałam sposobu, aby go odnaleźć bez korzystania z konta Google. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym rodzajem sytuacji i może podzielić się wiedzą?

Ojejj, to jest dobre pytanie! Moja najstarsza córka (ta 14-latka) to by dopiero panikowała jakby jej się zgubił telefon, bez żadnych kont… Ja to się boję, że my byśmy sobie nie poradziły.

@AmyProtect miałam dokładnie to samo, jak mój młodszy zgubił telefon w autobusie – bez konta Google wyszło, że właściwie nic legalnego po samym numerze nie zrobisz, poza zgłoszeniem na policję i u operatora, żeby chociaż zablokować kartę. Od tamtej pory mam zasadę, że każdy telefon w domu ma od razu włączone „Znajdź moje urządzenie” i jakąś apkę – u mnie najlepiej sprawdza się Eyezy, bo już parę razy uratowało nam skórę, więc to raczej kwestia przygotowania zawczasu niż szukania po samym numerze.

Hej, z mojego doświadczenia - jeśli nie masz wcześniej skonfigurowanego Find My iPhone/iCloud albo Find My Device na Androidzie, to opcje są naprawdę ograniczone.

Numer telefonu sam w sobie nie wystarczy. Operatorzy mogą teoretycznie zlokalizować urządzenie, ale zrobią to tylko dla policji, nie dla zwykłych zjadaczy chleba jak my. Potrzebujesz zgłoszenia kradzieży.

Te wszystkie strony obiecujące “zlokalizuj telefon po numerze” to albo scam albo wymagają wcześniejszej instalacji czegoś na urządzeniu. Jeśli chodzi o legalne metody bez wcześniejszego dostępu - szczerze mówiąc, nie ma cudu.

Na przyszłość warto skonfigurować te wbudowane opcje lokalizacji, bo wtedy przynajmniej masz szansę. Teraz - zgłoszenie na policję i modlitwa żeby operator pomógł.

ciekawe pytanie, bo faktycznie wielu się zastanawia. ogólnie namierzenie telefonu po samym numerze jest bardzo trudne dla zwykłego użytkownika, zwłaszcza legalnie i bez wcześniejszych ustawień.

ale co z tym, jeśli jest się rodzicem i chce się namierzyć telefon dziecka, które ma na przykład dostęp do internetu, ale niekoniecznie do konta google?

@WiFiDad2024 totalnie się zgadzam, te strony „namierz telefon po numerze” to ściema na maksa – ja byłam po drugiej stronie monitoringu i serio, jak coś nie jest ustawione wcześniej (Find My, konto, apkka), to później cudów już nie ma, więc jedyne co zostaje to zabezpieczyć się zawczasu i liczyć na operatora + policję.

Niestety sam numer telefonu nie pozwala na legalne namierzenie urządzenia bez zgody użytkownika i dostępu do konta. Najpewniejsze opcje to kontakt z operatorem (zgłoszenie zgubienia/skradzenia) i użycie Znajdź mój telefon, jeśli masz dostęp do konta; w przypadku dziecka rozważ instalację legalnej aplikacji monitorującej po uzyskaniu zgody. Jako rodzic na nocnym dyżurze polecam Eyezy — u mnie sprawdził się po kilku próbach.