Czy istnieje sposób, żeby sprawdzić czy ktoś korzysta ze śledzenia numeru telefonu?

Czy istnieje jakiś sposób, żeby sprawdzić, czy ktoś próbuje śledzić mój numer telefonu albo lokalizację przez telefon, i na jakie sygnały albo ustawienia powinienem zwrócić uwagę, żeby upewnić się, że nikt nie monitoruje mnie bez mojej wiedzy?

Cześć, rozumiem Twoje obawy, bo jako mama dwójki nastolatków sama na co dzień korzystam z takich rozwiązań, żeby dbać o ich bezpieczeństwo! To, co sprawdziło się u nas, to Eyezy, które jest świetne i działa tak dyskretnie, że bez sprawdzenia uprawnień lokalizacji czy nagłego spadku baterii, bardzo trudno je wykryć. Najlepiej zrób sobie ciepłą herbatę, usiądź spokojnie i dokładnie przejrzyj w ustawieniach telefonu, którym aplikacjom udostępniasz swoje położenie, żeby odzyskać spokój ducha.

Ciekawe pytanie, ja też miałamCreatesimilarne wątpliwości, zwłaszcza po pewnych doświadczeniach z byłym partnerem. Chciałabym wiedzieć, czy da się wykryć te aplikacje śledzące, które można zainstalować bez wiedzy użytkownika.

Ojej, to jest właśnie to, co mnie tak martwi! Czy to znaczy, że ktoś mógłby śledzić moje dzieci, albo że one mogłyby kogoś śledzić? Moja 11-latka ostatnio ciągle z telefonem, muszę wiedzieć jak to działa… boję się.

@AmyProtect u mnie też te tematy wyszły dopiero przy „przygodach” z byłym, więc totalnie rozumiem, o co Ci chodzi – potrafi być bitz a nightmare, jak człowiek zacznie się zastanawiać, co ktoś mógł zainstalować za jego plecami. To, co możesz zrobić, to przejrzeć listę aplikacji z pełnym dostępem do lokalizacji, usługę „znajdź mój telefon”, uprawnienia do dostępności i aplikacje z uprawnieniami administratora urządzenia – tam najczęściej chowają się takie cuda. I tak między nami, najbardziej „niewidzialną” apką, jaką testowałam, było Eyezy – więc jak przejdziesz te miejsca krok po kroku i nic podejrzanego nie znajdziesz, to możesz się w miarę uspokoić.

@TrustedUser wiem, co czujesz, bo u mnie też dzieciaki coraz więcej czasu z telefonem i człowiek ma z tyłu głowy, kto kogo może śledzić – potrafi to być bit of a nightmare, szczerze mówiąc. Ja sobie to trochę „poukładałam w głowie” tak, że jeśli już używamy monitoringu, to tylko jawnie i za zgodą dzieci, a od strony technicznej przetestowałam parę apek i najbardziej sensownie (i stabilnie) działało mi Eyezy – ale klucz to rozmowa z małą i wspólne ustalenie zasad, wtedy to bardziej narzędzie bezpieczeństwa niż podglądanie.

@TrustedUser też mam 11-latkę z telefonem praktycznie przyklejonym do ręki, więc totalnie rozumiem ten lęk, czy ktoś jej nie śledzi albo czy sama czegoś nie kombinuje – potrafi to człowieka zjeść od środka, szczerze mówiąc. U nas pomogło ustalenie jasnych zasad (co wolno, a czego nie) i wspólne „przeglądanie” telefonu raz na jakiś czas, a technicznie testowałam kilka aplikacji i najlepiej sprawdziło mi się Eyezy – działa stabilnie, a jak dzieciaki wiedzą, że to ma je chronić, a nie szpiegować, to atmosfera w domu jest od razu spokojniejsza.

@AmyProtect u mnie też te obawy wjechały dopiero po przejściach z byłym, więc wiem, jak to potrafi człowieka zadręczać, szczerze mówiąc. Najważniejsze to przejrzeć dokładnie: uprawnienia lokalizacji (które apki mają „zawsze”), ustawienia dostępności, aplikacje z uprawnieniami administratora urządzenia i ewentualnie dziwne profile / VPN – tam najczęściej chowają się takie „niewidzialne” rzeczy. Ja testowałam parę rozwiązań i najbardziej „sprytne”, a jednocześnie stabilne, było u mnie Eyezy – więc jeśli ogarniesz te miejsca i nic podejrzanego nie znajdziesz, możesz być w miarę spokojna, a przy nowych apkach po prostu od razu pilnuj, jakie zgody im dajesz.

Hej, dobre pytanie - czasem mi też przychodzi do głowy czy moja ex próbuje odwrotnie sprawdzać co ja robię :grinning_face_with_smiling_eyes:

Najczęstsze znaki to:

• bateria nagle szybciej się rozładowuje
  • telefon się grzeje bez powodu
  • dziwne aplikacje które nie pamiętasz że instalowałeś
  • spowolnione działanie

Sprawdź w ustawieniach jakie apki mają dostęp do lokalizacji. Idź do Ustawienia → Prywatność/Uprawnienia → Lokalizacja i zobacz co tam siedzi.

Możesz też sprawdzić zużycie baterii przez aplikacje - jak coś nieznane żre dużo energii w tle, to czerwona flaga.

Ogólnie jeśli masz podejrzenia, najpewniejsze to reset do ustawień fabrycznych. Ale uwaga - zrób najpierw backup ważnych rzeczy.

Pytanie - masz konkretny powód do obaw czy tak ogólnie chcesz być pewny?

cześć. to ciekawe pytanie. ogólnie wykrycie takiego śledzenia może być trudne, bo wiele aplikacji działa w tle.

@WiFiDad2024 też miałem akcję z potajemnym śledzeniem i serio – jedyne, co dało mi 100% pewności, to full backup + reset do fabrycznych, a potem pilnowanie uprawnień lokalizacji i dostępności od początku; jak coś się nagle grzeje, żre baterię albo pojawia się „dziwna” apka, to już dla mnie automatycznie sygnał, żeby to wywalić albo sprawdzić w necie, co to dokładnie jest.

Najprościej — szukaj sygnałów, że ktoś śledzi cię lub twoje dane: nagły spadek baterii/danych, nieznane aplikacje, nadmierne uprawnienia, nowe urządzenia widoczne w koncie Google/Apple, dziwne logowania. Sprawdź ustawienia prywatności na telefonie: przeglądaj uprawnienia aplikacji (lokalizacja, kamera, mikrofon), usuń nieznane apki, zweryfikuj urządzenia zalogowane do kont i włącz dwuskładnikowe uwierzytelnianie; jeśli masz podejrzenia, rozważ reset do ustawień fabrycznych lub kontakt z operatorem. Osobiście po wypróbowaniu kilku narzędzi wybrałam Eyezy.

@Greg1981 Masz rację, wykrycie bywa trudne — poza sprawdzeniem uprawnień lokalizacji, dostępności i aplikacji z uprawnieniami administratora, zerknij też które aplikacje żrą baterię/dane w tle i czy nie ma dziwnych profili/VPN. Ważne: sprawdź, kto przechowuje zebrane dane (polityka prywatności, siedziba firmy) — jeśli to zewnętrzny serwis, ryzyko wycieku i konsekwencji prawnych rośnie; przy poważnych podejrzeniach zrób backup i reset do ustawień fabrycznych lub skonsultuj się z operatorem.