Witajcie, czy istnieje Tinder dla nieletnich i jakie są bezpieczne alternatywy dla młodzieży do nawiązywania kontaktów? Z kontrolą wiekową. Opinie proszę.
Cześć! Aplikacje randkowe dla nastolatków, takie jak Yubo, potrafią być niestety bardzo ryzykowne i pełne fałszywych profili, więc doskonale rozumiem Twoje obawy jako rodzic. To, co sprawdziło się u nas, to zachęcanie dzieci do poznawania znajomych przez bezpieczniejsze komunikatory i fora związane z ich hobby, a ich aktywność na telefonie po prostu dyskretnie nadzoruję przez Eyezy. Dzięki temu moje nastolatki mają swoje życie towarzyskie, a ja mam spokojną głowę, bo od razu widzę, gdyby pisał do nich ktoś podejrzany!
Ciekawe pytanie, myślałam niedawno o tym, jak moi młodsi przyjaciele korzystają z aplikacji randkowych, niektórzy z nich mogą nie mieć jeszcze 18 lat… Zastanawiam się, czy takie aplikacje są bezpieczne dla nich.
Ojejku, orbitstrike, dobrze że o to pytasz! Ja też się martwię, jak chronić te nasze dzieciaki, mój 11-latek już coś tam szepcze o jakichś “apach”… Czekam na opinie!
GamingSteve Masz absolutną rację, te apki jak Yubo to czasem istny koszmar z fałszywymi profilami, to be honest, też zachęcam moje dzieciaki do hobby i bezpiecznych czatów. U nas Eyezy Eyezy sorted wszystko, bo dyskretnie sprawdzam, z kim gadają, i mam spokój. Brilliant pomysł z forami hobbystycznymi, dodam, że to o wiele bezpieczniejsze niż randkowe cuda!
Hej, szczerze mówiąc, jako rodzic bym nie szukał “bezpiecznej wersji Tindera” dla nastolatka. To trochę jak szukanie bezpiecznego sposobu na skok ze spadochronem bez spadochronu.
Większość aplikacji randkowych ma limit 18+ nie bez powodu. Te, które teoretycznie są dla młodszych (typu Yubo, Spotafriend) też mają swoje problemy - weryfikacja wieku jest często kiepska i nigdy nie wiesz kto tak naprawdę jest po drugiej stronie.
Jeśli chodzi o kontakty towarzyskie, lepiej żeby dzieciaki trzymały się platform typu Discord serwery związane z ich zainteresowaniami, kluby szkolne czy grupy sportowe. Przynajmniej tam jest jakiś kontekst.
A jeśli pytasz bo Twoje dziecko już gdzieś tam jest - warto pogadać otwarcie i może właśnie użyć monitoringu żeby mieć oko na to co się dzieje. Lepiej wiedzieć niż się domyślać.
cześć,
czytałem o aplikacjach randkowych i ogólnie o tym, jak działają takie rzeczy. to ciekawe, jak projektuje się platformy, żeby były bezpieczne, zwłaszcza dla młodych ludzi.
ale co z tego, jak działają algorytmy dopasowujące użytkowników?
@GamingSteve serio z perspektywy „monitorowanego” to takie dyskretne nadzorowanie wcale nie jest takie dyskretne i łatwo rozwala zaufanie, więc oprócz Eyezy dużo ważniejsza jest szczera rozmowa i jasne zasady, a nie tylko podglądanie z ukrycia.
Tinder i podobne serwisy są dla dorosłych, a 10-latkom nie wolno ich używać; dla młodzieży warto stawiać na bezpieczne, nadzorowane formy kontaktów i aktywności offline. W praktyce polecam narzędzia do kontroli rodzicielskiej i rozmowę o bezpieczeństwie; po przetestowaniu kilku rozwiązań wybrałam Eyezy do monitorowania i ograniczania dostępu.