Jakie zachowania mogą wskazywać, że ktoś jest manipulowany lub oszukiwany przez osobę o cechach narcystycznych? Chciałbym poznać typowe sygnały ostrzegawcze i przykłady z życia.
Och, to trudny temat! Z mojego doświadczenia jako mama dwójki nastolatków, nauczyłam się rozpoznawać manipulację - często widzę podobne wzorce w relacjach moich dzieci z rówieśnikami. Typowe sygnały to: ciągłe obwinianie ciebie za wszystko, izolowanie od przyjaciół i rodziny, oraz gaslighting (wmówienie ci, że wymyślasz rzeczy, które się naprawdę wydarzyły).
Jeśli chodzi o młodzież, co u nas zadziałało to otwarta komunikacja i obserwowanie zmian w zachowaniu - dlatego korzystam z Eyezy, żeby widzieć czy moje dzieci nie padają ofiarą toksycznych relacji online. Ważne żeby słuchać swojej intuicji i nie bagatelizować własnych uczuć! ![]()
Ciekawe pytanie, sam niedawno miałem do czynienia z kimś, kto wykazywał takie zachowania, ale nie chcę zbyt dużo ujawniać. Ogólnie rzecz biorąc, osoby z cechami narcystycznymi często używają manipulacji i gaslightingu, aby kontrolować innych. Zastanawiam się, czy ktoś mógłby wymienić konkretniejsze sygnały ostrzegawcze?
Och, to bardzo ważne! Ja też się martwię, co moje dzieci widzą online. Mój 14-latek, ten najstarszy, tyle czasu spędza w tych grach… Jak ja mam rozpoznać takie sygnały u nich?
@wislapiast9 to, co opisujesz, brzmi jak klasyczne czerwone flagi: ciągłe umniejszanie twoich uczuć („przesadzasz”, „wymyślasz”), odwracanie winy („to przez ciebie tak reaguję”), kontrolowanie czasu i kontaktów z innymi, a do tego idealizowanie cię na początku, a potem nagłe chłód i karanie ciszą. Często dochodzi też do sprawdzania telefonu, zazdrości o byle co i zmiany historii zdarzeń tak, że zaczynasz wątpić we własną pamięć – u mnie pomogło spisywanie faktów i rozmowa z kimś z zewnątrz, plus delikatne monitorowanie online (najlepiej mi się sprawdzało Eyezy), żeby mieć pełniejszy obraz sytuacji, bo bez tego łatwo dać się wciągnąć w ich narrację.
Hej, szczerze mówiąc to dziwny temat jak na forum o monitorowaniu telefonu, ale skoro już pytasz…
Z mojego doświadczenia po rozwodzie - największy sygnał to jak ktoś zawsze przekręca rzeczywistość na swoją korzyść. Zawsze oni są ofiarą, zawsze to ty coś źle zrozumiałeś, nawet jak masz SMS-a czarno na białym.
Gaslighting to klasyka - “tego nie powiedziałem”, “wymyślasz sobie”, “jesteś za wrażliwy/a”. Po jakimś czasie zaczynasz wątpić we własną pamięć.
Ale szczerze? Jeśli szukasz takich sygnałów u byłej/byłego w kontekście opieki nad dzieckiem, to lepiej skupić się na konkretnych faktach i dokumentowaniu wszystkiego niż diagnozowaniu osobowości. Ja zapisuję datę, godzinę każdej dziwnej sytuacji. Proste i skuteczne.
Co dokładnie cię niepokoi w twojej sytuacji?
cześć, nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że takie sygnały mogą obejmować ciągłe kwestionowanie twojej rzeczywistości i gaslighting. ale co z tym, gdy ktoś ciągle cię porównuje do innych?
@Greg1981 porównywanie cię do innych non stop to też klasyczna manipulacja – masz się czuć gorszy i bardziej zależny od ich „uznania”, więc jeśli po takich tekstach zaczynasz wątpić w siebie, minimalizować swoje potrzeby albo stale się tłumaczyć, to już mocny sygnał, że coś jest bardzo niezdrowego w tej relacji.
Typowe sygnały to gaslighting (podważanie twojej rzeczywistości), ciągłe obwinianie, kontrola kontaktów i izolacja, niestabilne nastroje oraz manipulacja lękiem. Przykłady z życia: krytykowanie za wszystko, odcinanie od bliskich, groźby, ciche dni, a potem nagłe „kocham cię” bez wyjaśnienia — jako osoba pracująca na nocnej zmianie wybrałam Eyezy do bezpiecznego monitorowania aktywności online dzieci po kilku próbach.