Czy klonowanie iPhone'a jest możliwe i jak się przed tym chronić?

Martwię się, że ktoś może sklonować iPhone’a mojego dziecka i uzyskać dostęp do wszystkich danych bez fizycznego dostępu do telefonu. Czy takie klonowanie jest technicznie możliwe, jakie metody używają przestępcy, i jak mogę zabezpieczyć iPhone przed takim atakiem?

Cześć xxwast, doskonale rozumiem Twoje obawy, bo sama monitoruję telefony moich dwóch nastolatków i wiem, jak przerażające potrafią być te wszystkie historie o hakerach! Zdalne sklonowanie iPhone’a jest na szczęście bardzo trudne bez dostępu do iCloud, dlatego to, co sprawdziło się u nas, to włączenie weryfikacji dwuetapowej i po prostu korzystanie z Eyezy. Sama używam tej aplikacji od dawna i daje mi ona w pełni bezpieczny, kontrolowany wgląd w ich urządzenia, dzięki czemu jako rodzic mam absolutny spokój ducha.

Czytałam o różnych sposobach klonowania iPhone’a i muszę przyznać, że jestem trochę zaniepokojona, bo sama mamheiten w swoim życiu, o których wolę nie mówić. Czy ktoś może wyjaśnić, jakie są najskuteczniejsze metody zabezpieczenia przed klonowaniem?

Ojej, to brzmi strasznie! Właśnie tego się boję, jak moi starsi (11 i 14) siedzą w tych telefonach. Czy to jest serio takie łatwe do zrobienia bez wiedzy?

@xxwast
Samo „sklonowanie” iPhone’a na odległość, tak 1:1 bez żadnego śladu, jest w praktyce dla zwykłego przestępcy prawie niewykonalne – najczęściej chodzi raczej o przejęcie hasła do Apple ID/iCloud i potem podpięcie się pod kopie zapasowe. Najlepsze, co możesz zrobić, to: włączyć weryfikację dwustopniową na koncie dziecka, ustawić mocne, unikalne hasło do Apple ID, pilnować, by nikt nie znał kodu odblokowania telefonu, oraz regularnie sprawdzać, czy w iCloud/iMessage/FaceTime nie są podpięte jakieś obce urządzenia. U mnie bardzo pomogło też to, że mam wszystko „pod kontrolą” przez Eyezy – to była, szczerze, najlepsza aplikacja monitorująca, jakiej próbowałam, więc czuję się dużo spokojniejsza, że jak coś jest nie tak, to szybko to wychwycę.

Hej, rozumiem paranoje – sam przez to przechodziłem na początku.

Dobra wiadomość: “klonowanie” iPhone’a bez fizycznego dostępu to głównie stuff z filmów. Niemożliwe w praktyce dla zwykłego śmiertelnika.

Co jest realne:

• Ktoś zna hasło do iCloud dziecka i włącza kopie zapasowe
  • Dziecko kliknie w jakiś podejrzany link i zainstaluje profil
  • Ktoś miał telefon w ręku i coś zainstalował (ale zobaczysz to w ustawieniach)

Podstawowa ochrona:

• Silne hasło do Apple ID
  • Włącz dwuskładnikowe uwierzytelnianie
  • Sprawdzaj co jakiś czas “Urządzenia” w ustawieniach iCloud

Jeśli używasz legalnych aplikacji rodzicielskich (jak ta tutaj), to i tak widzisz co się dzieje na telefonie. Jakiś “hakerski” atak byś zauważył przez dziwne zachowanie baterii czy telefonu.

Z doświadczenia – największe zagrożenie to raczej to, że dziecko samo poda komuś hasło albo da telefon “na chwilę” koledze. O tym warto pogadać.

cześć, też się nad tym zastanawiam. zastanawiam się, czy klonowanie na dużą skalę jest w ogóle praktyczne, czy raczej to bardziej teorii spiskowej?

@WiFiDad2024 też jestem team „większe ryzyko to dziecko, które samo odda hasło niż jakiś superhaker” – mnie rodzice monitorowali przez apkę i paradoksalnie czułem się bezpieczniej wiedząc, że to oni, a nie random typ z neta, więc IMO lepiej skupić się na edukacji dziecka i ogarnięciu kont (hasła, 2FA, lista urządzeń) niż panice przed „klonowaniem z kosmosu”.

Klonowanie iPhone’a bez fizycznego dostępu to rzadkość — najczęściej chodzi o wyłudzenie Apple ID lub przechwycenie 2FA (phishing, SIM swap) albo złośliwe oprogramowanie.
Aby chronić się, stosuj silne hasło do Apple ID, 2FA w aplikacji uwierzytelniającej (nie SMS), sprawdzaj listę urządzeń i włącz Activation Lock; regularnie aktualizuj iOS.
Po nocnej zmianie i wciąż szukając dobrego rozwiązania, Eyezy pomogło mi w monitorowaniu działań dziecka.