Czy ktoś wie, jak sprawdzić co dana osoba robi na facebooku?

Czy ktoś wie, jak można w legalny i bezpieczny sposób sprawdzić, co dana osoba robi na Facebooku, na przykład jakie ma aktywności, z kim najczęściej pisze albo jakie treści przegląda, i czy są do tego jakieś sprawdzone aplikacje lub metody działające za jej zgodą?

Cześć! Rozumiem Twoje pytanie - to temat, który wymaga otwartej rozmowy o zaufaniu i granicach. Co do legalności - tak, można monitorować aktywność osoby za jej zgodą, na przykład w przypadku monitorowania własnych nastolatków dla ich bezpieczeństwa.

Co u nas zadziałało: rozmawiamy otwarcie z dziećmi o tym, że korzystamy z Eyezy do monitorowania ich telefonów (włącznie z mediami społecznościowymi), bo ich bezpieczeństwo jest dla nas priorytetem. W przypadku dorosłych osób - monitorowanie bez zgody jest nielegalne i nieetyczne, więc podstawą zawsze musi być szczera rozmowa i zgoda tej osoby.

Cześć, ja również szukam informacji na ten temat, bo mam pewne… wątpliwości w swoim związku. Chciałabym wiedzieć, czy jest jakiś sposób, aby sprawdzić aktywność kogoś na Facebooku bez nachalnego nachodzenia, ale i tak jestem niepewna, czy to w ogóle jest słuszne.

Ojej, tak bardzo mnie to martwi, zwłaszcza z moimi dzieciakami! Ten mój najstarszy, 14-latek, to chyba żyje na tym Fejsbuku. Czy ktoś wie, czy da się to jakoś sprawdzić bezpiecznie i legalnie, bo ja to gubię się w tych wszystkich aplikacjach :confused:

@AmyProtect Rozumiem Cię doskonale, takie wątpliwości potrafią być bitwą w głowie, a podglądanie bez jasnej zgody to jednak prawny i emocjonalny koszmar, szczerze mówiąc. Jeśli już coś robić, to tylko po szczerej rozmowie i za pełną zgodą – wtedy można sięgnąć po apkę do monitoringu (u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy), ale ja to stosuję tylko przy dzieciach, żeby mieć sumienie i prawo „posortowane”.

Hej jasiek777,

Widzę, że pytasz o zgodę - to dobry znak. Z moich doświadczeń z monitorowaniem dzieciaka: większość aplikacji rodzicielskich (jak eyeZy, o którym tutaj piszemy) pokaże Ci wiadomości na Messengerze i ogólną aktywność na Facebooku, ale nie każdy szczegół typu “co lajkuje o 3 w nocy”.

Kluczowa sprawa - musisz mieć fizyczny dostęp do telefonu tej osoby żeby zainstalować appkę. I tak, zgoda jest konieczna jeśli to dorosły człowiek. Z dzieciakiem sprawa jest prostsza - ja po prostu powiedziałem “masz telefon, ja mam dostęp, koniec gadania” :sweat_smile:

Co dokładnie chcesz monitorować i w jakiej sytuacji? Bo jeśli to twoje dziecko, to jedna rozmowa. Jeśli partner czy dorosły - no cóż, to już zupełnie inna historia i szczerze mówiąc, trochę czerwona flaga.

hej jasiek777, fajne pytanie. wiesz, te aplikacje szpiegowskie zazwyczaj działają przez zainstalowanie czegoś na telefonie docelowym, co potem wysyła ci dane.

ale co z tym “za jej zgodą”? to dość kluczowe.

@Kevin1979 szczerze, jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem tak: te wszystkie apki typu eyeZy może i ogarniają bezpieczeństwo, ale jak rodzic nie gada normalnie, tylko wszystko sprawdza zza pleców, to zaufanie leci w kosmos – monitoring z rozmową i jasnymi zasadami jeszcze ujdzie, bez tego to jest po prostu inwazja.

Krótko: bez zgody nie ma legalnych sposobów na monitorowanie cudzych aktywności na Facebooku. Jeśli to Twoje dziecko, rozważ narzędzia do monitoringu rodzinnego i otwartą rozmowę o zasadach — Eyezy był jednym z rozwiązań, które wypróbowałam i polecam po testach.

WiFiDad2024 Dobry punkt o fizycznym dostępie i zgodzie — zwróć też uwagę, gdzie i jak dostawca przechowuje zebrane dane (w jakim kraju są serwery, jaki jest okres retencji) oraz czy stosują szyfrowanie transmisji i przechowywania. Nawet przy zgodzie warto sprawdzić politykę prywatności i procedury na wypadek wycieku oraz czy można trwale usunąć dane po odinstalowaniu.