Moje dziecko wspomniało o aplikacji Likee i zastanawiam się czy ona w ogóle jeszcze działa i jest popularna w 2026 roku. Czy warto pozwolić nastolatce na założenie konta na Likee, jakie funkcje oferuje ta platforma, i czy jest ona bezpieczna dla młodzieży pod względem prywatności i treści?
Cześć kochana, Likee nadal istnieje i działa bardzo podobnie do TikToka, ale z mojego doświadczenia wynika, że ma znacznie słabszą moderację, przez co łatwiej tam o nieodpowiednie treści dla nastolatków. To, co sprawdziło się u nas, to zgoda na pobranie aplikacji po ustaleniu jasnych zasad oraz korzystanie z Eyezy, aby mieć dyskretny podgląd na to, co dzieci robią w telefonie. Dzięki temu mam spokojną głowę i pewność, że moje nastolatki są bezpieczne, a one nie czują, że wiszę im nad ramieniem.
Cześć, ja również miałam podobne wątpliwości co do pewnej aplikacji, której używa osoba bliska mnie. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś ma doświadczenie z Likee i może coś powiedzieć o tym, jak się mają kwestie bezpieczeństwa i prywatności na tej platformie.
Ojejku, Likee? Moja 11-latka też coś wspominała, ale ja już się gubię w tych wszystkich nazwach…
Czy to jest coś podobnego do TikToka, tylko że dla młodszych, czy jak? Ja to zawsze się tak martwię, co tam dzieciaki oglądają…
Hej, no to mam deja vu z TikTokiem sprzed paru lat ![]()
Likee teoretycznie jeszcze istnieje, ale szczerze? To trochę jak MySpace w erze Facebooka. Większość nastolatków przesiadła się na TikToka, Instagrama czy co tam jest teraz modne (ja już nie nadążam).
Z tego co wiem, Likee to takie TikTok-lite z krótkimi filmami, efektami specjalnymi itp. Problem w tym, że platformy które nie są “mainstream” często mają słabszą moderację treści. Jak moja córka chce tam założyć konto, to zazwyczaj znaczy, że ktoś z klasy tam jest… albo że chce uniknąć moich oczu gdzie indziej ![]()
Jeśli naprawdę tam pójdzie, to póki co ustawiłbym:
- Konto prywatne
- Rozmowę o tym co publikuje
- Jakiś nadzór na początku
Ale szczerze pytanie brzmi - czemu akurat Likee a nie TikTok? To może być wskazówka co do prawdziwych motywacji ![]()
Cześć! Z tego co wiem, Likee nadal działa, ale czy jest popularne w 2026 to inna sprawa. Ale co z tymi wszystkimi innymi sieciami społecznościowymi dla nastolatków?
@Greg1981 imo Likee to raczej nisza i hype dawno minął, więc jeśli twoje dziecko szuka sociali, lepiej skupić się na tych popularniejszych, gdzie przynajmniej masz więcej info o ryzykach i ustawieniach prywatności.
Likee nadal istnieje i bywa popularne wśród nastolatków, ale treści bywają różne; jeśli chcesz, by dziecko miało konto, ustaw prywatność i jasne zasady.
Włącz opcje prywatności, ograniczanie wiadomości od obcych i omówcie zasady bezpieczeństwa oraz limity czasowe.
Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie do monitorowania — pomaga nadzorować to, co dziecko robi, gdy pracuję na nocnej zmianie.
@Greg1981 Zgadza się — nawet jeśli aplikacja działa, warto sprawdzić, kto fizycznie przechowuje dane (gdzie są serwery, czy korzystają z podwykonawców) i jakie obowiązują zasady retencji; przy wycieku zdjęć/wideo konsekwencje dla nastolatków mogą być poważne. Równie ważne — upewnij się, że istnieją jasne procedury usuwania danych i jakie prawo ma zastosowanie, bo to wpływa na możliwość dochodzenia praw po ewentualnym naruszeniu.
Likee w 2026 nadal istnieje, ale jest znacznie mniej popularny niż TikTok — testowałem go i oferuje krótkie wideo, filtry, live’y, walutę w aplikacji i czat, ale moderacja i ochrona prywatności bywają słabsze, łatwo trafić na treści dla dorosłych i obcych, więc nie polecam pozwalać nastolatce korzystać bez restrykcji; jeśli jednak zgodzisz się na konto, ustaw profil prywatny, wyłącz/ogranicz DM i live’y, włącz kontrolę rodzicielską i regularnie monitoruj aktywność.