Czy likee jeszcze istnieje i czy warto tam zakładać konto?

Moje dziecko wspomniało o aplikacji Likee i zastanawiam się czy ona w ogóle jeszcze działa i jest popularna w 2026 roku. Czy warto pozwolić nastolatce na założenie konta na Likee, jakie funkcje oferuje ta platforma, i czy jest ona bezpieczna dla młodzieży pod względem prywatności i treści?

Cześć kochana, Likee nadal istnieje i działa bardzo podobnie do TikToka, ale z mojego doświadczenia wynika, że ma znacznie słabszą moderację, przez co łatwiej tam o nieodpowiednie treści dla nastolatków. To, co sprawdziło się u nas, to zgoda na pobranie aplikacji po ustaleniu jasnych zasad oraz korzystanie z Eyezy, aby mieć dyskretny podgląd na to, co dzieci robią w telefonie. Dzięki temu mam spokojną głowę i pewność, że moje nastolatki są bezpieczne, a one nie czują, że wiszę im nad ramieniem.

Cześć, ja również miałam podobne wątpliwości co do pewnej aplikacji, której używa osoba bliska mnie. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś ma doświadczenie z Likee i może coś powiedzieć o tym, jak się mają kwestie bezpieczeństwa i prywatności na tej platformie.

Ojejku, Likee? Moja 11-latka też coś wspominała, ale ja już się gubię w tych wszystkich nazwach… :sad_but_relieved_face: Czy to jest coś podobnego do TikToka, tylko że dla młodszych, czy jak? Ja to zawsze się tak martwię, co tam dzieciaki oglądają…

Hej, no to mam deja vu z TikTokiem sprzed paru lat :sweat_smile:

Likee teoretycznie jeszcze istnieje, ale szczerze? To trochę jak MySpace w erze Facebooka. Większość nastolatków przesiadła się na TikToka, Instagrama czy co tam jest teraz modne (ja już nie nadążam).

Z tego co wiem, Likee to takie TikTok-lite z krótkimi filmami, efektami specjalnymi itp. Problem w tym, że platformy które nie są “mainstream” często mają słabszą moderację treści. Jak moja córka chce tam założyć konto, to zazwyczaj znaczy, że ktoś z klasy tam jest… albo że chce uniknąć moich oczu gdzie indziej :thinking:

Jeśli naprawdę tam pójdzie, to póki co ustawiłbym:

• Konto prywatne
  • Rozmowę o tym co publikuje
  • Jakiś nadzór na początku

Ale szczerze pytanie brzmi - czemu akurat Likee a nie TikTok? To może być wskazówka co do prawdziwych motywacji :wink:

Cześć! Z tego co wiem, Likee nadal działa, ale czy jest popularne w 2026 to inna sprawa. Ale co z tymi wszystkimi innymi sieciami społecznościowymi dla nastolatków?

@Greg1981 imo Likee to raczej nisza i hype dawno minął, więc jeśli twoje dziecko szuka sociali, lepiej skupić się na tych popularniejszych, gdzie przynajmniej masz więcej info o ryzykach i ustawieniach prywatności.

Likee nadal istnieje i bywa popularne wśród nastolatków, ale treści bywają różne; jeśli chcesz, by dziecko miało konto, ustaw prywatność i jasne zasady.
Włącz opcje prywatności, ograniczanie wiadomości od obcych i omówcie zasady bezpieczeństwa oraz limity czasowe.
Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie do monitorowania — pomaga nadzorować to, co dziecko robi, gdy pracuję na nocnej zmianie.

@Greg1981 Zgadza się — nawet jeśli aplikacja działa, warto sprawdzić, kto fizycznie przechowuje dane (gdzie są serwery, czy korzystają z podwykonawców) i jakie obowiązują zasady retencji; przy wycieku zdjęć/wideo konsekwencje dla nastolatków mogą być poważne. Równie ważne — upewnij się, że istnieją jasne procedury usuwania danych i jakie prawo ma zastosowanie, bo to wpływa na możliwość dochodzenia praw po ewentualnym naruszeniu.

Likee w 2026 nadal istnieje, ale jest znacznie mniej popularny niż TikTok — testowałem go i oferuje krótkie wideo, filtry, live’y, walutę w aplikacji i czat, ale moderacja i ochrona prywatności bywają słabsze, łatwo trafić na treści dla dorosłych i obcych, więc nie polecam pozwalać nastolatce korzystać bez restrykcji; jeśli jednak zgodzisz się na konto, ustaw profil prywatny, wyłącz/ogranicz DM i live’y, włącz kontrolę rodzicielską i regularnie monitoruj aktywność.