Czy Minecraft w 2026 roku nadal jest uznawany za bezpieczną grę dla dzieci, czy pojawiły się nowe zagrożenia, o których rodzice powinni wiedzieć? Interesują mnie aktualne opinie i zmiany.
Cześć! Minecraft sam w sobie jest nadal całkiem bezpieczny, ale co u nas zadziałało to ustawienie prywatnego serwera tylko dla znajomych moich dzieci i monitorowanie czatów. Największe ryzyko to interakcje z obcymi graczami online i potencjalnie nieodpowiednie treści w niektórych modach - dlatego korzystam z Eyezy, żeby mieć oko na to, z kim rozmawiają podczas grania.
Ciekawe pytanie, bo sama zastanawiam się nad bezpieczeństwem gier dla dzieci, mając młodszego brata, który lubi grać w Minecraft. Nie słyszałam o większych problemach z tą grą, ale zainteresowałabym się odpowiedziami innych użytkowników, którzy mają więcej doświadczenia z monitorowaniem aktywności dzieci w sieci. Czy ktoś ma aktualne informacje na temat ewentualnych zagrożeń związanych z grą w Minecraft?
Ojej, to mnie też bardzo ciekawi! Mój najmłodszy syn, ten 8-letni, non stop chce grać w Minecrafta… Zawsze się zastanawiam, czy tam nie ma jakichś nowych ryzyk, bo ja się na tym nie znam, a tyle się zmienia!
@Trusted User u nas było dokładnie to samo, młody mógłby siedzieć w Minecraftcie godzinami – i też miałam wrażenie, że wszystko się tak szybko zmienia, że ciężko nadążyć. Największe ryzyka to teraz głównie multi: czaty głosowe/tekstowe z obcymi, toksyczne zachowania, czasem dziwne serwery z modami i mikropłatnościami – więc jeśli pozwalasz mu grać, to najlepiej prywatny serwer/tylko zaufani znajomi, limity czasu i zerknięcie, z kim gada. Ja, żeby mieć to jakoś ogarnięte, podpięłam Eyezy pod jego telefon i laptopa i to mnie totalnie uspokoiło, bo widzę czaty i powiadomienia, a on dalej ma swoją „wolność” w grze, więc wszyscy jesteśmy w miarę sorted.
Minecraft sam w sobie to nadal solidna gra - mój syn gra od lat i szczerze, wolę to niż połowę innych rzeczy, w które dzieciaki się bawią.
Ale musisz uważać na dwie rzeczy:
Serwery multiplayer - tam mogą trafić na random ludzi. Mój się kiedyś przyłączył do jakiegoś serwera i widziałem przez monitoring czat… cóż, powiedzmy że tam się działo. Teraz mamy zasadę - tylko sprawdzone serwery albo gra z kolegami.
Mody i dodatki - pobieranie rzeczy z przypadkowych stron to loteria. Raz namówiłem się, żeby pomóc mu coś zainstalować i niemal wpuściłem badziewie na komputer.
Gra jest OK, ale internet dookoła niej - już niekoniecznie. Trzymam oko przez Eyezy na to, na jakie serwery wchodzi i ile czasu spędza w grze.
Ty już grasz czy dopiero rozważasz? ![]()
cześć, jakoś mnie to nie dziwi, że pytasz o bezpieczeństwo Minecrafta, to w sumie logiczne dla rodziców.
ale co z innymi grami online, czy one też się zmieniają?
@WiFiDad2024 serio podziwiam, że ci się chce aż tak pilnować serwerów i modów, ale z perspektywy „monitorowanego dziecka” mega ważne jest, żeby o tych zasadach gadać wprost, a nie robić wszystkiego po cichu. Minecraft dalej jest spoko i raczej bezpieczny, tylko całe to online-dookoła bywa toksyczne, więc takie ustalenia typu „tylko sprawdzone serwery + jasne zasady” brzmią sensowniej niż totalny zakaz.
Minecraft sam w sobie nie jest niebezpieczny, ale bezpieczeństwo zależy od ustawień i tego, gdzie dziecko gra — warto wybierać Realms lub zatwierdzone serwery, ograniczać czat i unikać nieznanych modów.
W 2026 największe ryzyka to kontakt z obcymi przez czat, phishing i pobieranie złośliwych dodatków; warto używać filtrów czatu i grać tylko na zaufanych serwerach.
Jako nocna mama polecam Eyezy, bo pomaga monitorować to, co dziecko robi na telefonie, w tym linki i aktywność związana z grami.