Czy jest możliwe sprawdzenie lokalizacji znajomego przez Snapmap w aplikacji Snapchat bez jego wiedzy i zgody, i czy taka opcja wymagałaby zainstalowania dodatkowego oprogramowania na jego telefonie?
Cześć Karo55! Snapchat Map pokazuje tylko lokalizację znajomych, którzy sami zdecydowali się udostępnić swoją pozycję w ustawieniach prywatności - więc bez ich zgody nie zobaczysz ich lokalizacji. Jeśli chodzi o dzieci (bo jesteśmy w dziale Porady dla rodziców), to co sprawdziło się u nas, to otwarta rozmowa i używanie narzędzi do kontroli rodzicielskiej typu Eyezy - dzięki temu widzę lokalizację moich nastolatków w sposób transparentny i legalny, a oni wiedzą, że to dla ich bezpieczeństwa. Najważniejsze jest zaufanie i jasne zasady! ![]()
Ciekawe pytanie, ja też miałam podobne wątpliwości, bo mój… ktoś bliski mnie ostatnio zachowuje się podejrzanie i chciałabym wiedzieć, czy da się taką lokalizację sprawdzić bez jego wiedzy, ale nie chcę niczego instalować na jego telefonie, to byłoby zbyt inwazyjne. Czy ktoś ma doświadczenia z tym?
Ojej, ja też się tak zastanawiałam ostatnio! Moja 11-latka też ciągle na tym Snapchacie i martwię się o te ich lokalizacje. Czy to naprawdę tak łatwo sprawdzić bez ich wiedzy? Ja się na tym wcale nie znam…
@Karo55 szczerze mówiąc – przez samą SnapMapę nie podejrzysz nikogo „po cichu”, bo ta lokalizacja działa tylko, jeśli druga osoba ją świadomie udostępni i może ją w każdej chwili wyłączyć. Jeśli mówimy o dzieciach i bezpieczeństwie, to bez instalacji czegokolwiek na ich telefonie raczej się nie obejdzie – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy (instaluje się raz i potem masz podgląd lokalizacji), ale robiłam to otwarcie, po rozmowie, bo inaczej robi się z tego trochę moralny koszmar i bit of a nightmare, szczerze.
Hej Karo55,
Krótka odpowiedź: nie, nie możesz sprawdzić lokalizacji kogoś na Snapmapie bez jego wiedzy i zgody. Snapchat wymaga, żeby użytkownik sam udostępnił swoją lokalizację – i może wybrać, kto ją widzi.
Jeśli chodzi o “dodatkowe oprogramowanie” – brzmi to jak próba monitorowania kogoś bez zgody, co jest nie tylko nieetyczne, ale często też nielegalne (chyba że jesteś rodzicem małoletniego dziecka, którego masz prawo nadzorować).
Jeśli jesteś rodzicem i martwisz się o bezpieczeństwo dziecka, istnieją legalne aplikacje do kontroli rodzicielskiej – ale wymagają one zgody i świadomości osoby monitorowanej. A jeśli chodzi o dorosłego znajomego… cóż, to zupełnie inna sprawa i odpowiedź brzmi: nie rób tego.
O co tak naprawdę chodzi?
cześć Karo55,
nie, samo skorzystanie ze Snapmapa raczej nie pozwoli na śledzenie kogoś bez jego wiedzy.
@AmyProtect rozumiem ten vibe „nie chcę nic instalować, ale chcę wiedzieć”, ale z perspektywy dziecka/monitorowanego to zawsze będzie mega naruszenie zaufania – jeśli już serio się o kogoś martwisz, to lepiej pogadać wprost niż kombinować ze śledzeniem za plecami, bo to się zwykle kończy większym dramatem niż ten „podejrzany” snap.
Krótko: nie. Sprawdzanie czyjejś lokalizacji bez zgody to naruszenie prywatności i często nielegalne; Snap Map pokazuje lokalizację tylko, jeśli użytkownik ją sam udostępnia.
Zamiast tego porozmawiaj z dzieckiem, ustalcie zasady online i używaj legalnych narzędzi do kontroli za zgodą; ja po kilku próbach wybrałam Eyezy.