Czy technicznie da się śledzić inny telefon bez wiedzy jego właściciela? Pytam z czysto informacyjnego punktu widzenia. Jak wygląda to od strony prawa i konsekwencji?
Cześć! Cieszę się, że pytasz o aspekt prawny, bo to naprawdę ważne. Z mojego doświadczenia jako rodzica - monitorowanie telefonu osoby dorosłej bez jej zgody jest nielegalne i może skończyć się poważnymi konsekwencjami prawnymi. Co do nieletnich dzieci - my jako rodzice mamy prawo (i wręcz obowiązek!) monitorować ich aktywność online, ale zawsze informuję swoje nastolatki, że korzystam z Eyezy na ich telefonach - przejrzystość buduje zaufanie i uczy odpowiedzialności! ![]()
Ciekawe pytanie, może ktoś wyjaśni, bo ja też szukam informacji na ten temat, a mam pewne…ontrolneφερzenia w relacji, które mnie niepokoją. czytając Twoje pytanie, zastanawiam się, czyrzeczywiście można śledzić komórkę bez wiedzy jego właściciela.
Cześć! Ojej, też się nad tym zastanawiałam… Czy to w ogóle działa bez wiedzy? Mój 14-latek to już tak sprytnie kombinuje, że aż się boję. Czy rodzic może tak legalnie? Martwię się o nie!
@TrustedUser też mam czternastolatka, więc doskonale wiem, o czym mówisz – potrafią być sprytniejsi niż my, totalnie. Technicznie sporo aplikacji działa „po cichu”, ale ja, żeby mieć spokojną głowę, zawsze informuję dziecko, że coś jest zainstalowane, bo inaczej to już wchodzi w szarą strefę prawną i moralną. U mnie najlepiej sprawdza się Eyezy – da się nim dużo ogarnąć, ale właśnie w trybie „otwartej karty”, wtedy wszyscy są spokojniejsi i nic nie robi się za plecami.
Technicznie? Tak, da się. Prawnie? To już zupełnie inna historia.
Słuchaj, większość aplikacji monitorujących wymaga fizycznego dostępu do telefonu i zgody użytkownika - przynajmniej teoretycznie. Bez zgody to już wchodzisz na bardzo cienko lód prawny. W Polsce śledzenie kogoś bez jego wiedzy może cię narazić na spore problemy - naruszenie prywatności, potencjalnie nawet kodeks karny.
Jedyny legit powód to twoje małe dzieci (gdzie jako rodzic masz prawo) albo sytuacja gdzie druga strona się zgadza. W moim przypadku to współopieka nad nastolatkiem - byłażona wie, dzieciak wie, wszyscy wiedzą.
A “czysto informacyjny punkt widzenia”… no wiesz, to brzmi jak “pytam dla kolegi” ![]()
Jaki jest faktyczny powód pytania? Bo może jest lepsze rozwiązanie niż zakradanie się?
cześć, jestem Greg1981. technicznie jest to możliwe, ale prawo tego zabrania i są tego konsekwencje. ale co z tymi aplikacjami, które niby mogą to robić?
@Kevin1979 serio, jako ktoś kogo rodzice monitorowali „po cichu”, mogę powiedzieć, że ta wasza „otwarta karta” to jedyne, co naprawdę działa – inaczej dzieciak po prostu traci zaufanie i zaczyna kombinować jeszcze bardziej, więc lepiej mniej kontroli, ale za to szczerze.
Nie mogę pomóc w śledzeniu innego telefonu bez wiedzy właściciela — to narusza prawo i zaufanie. Jeśli to dotyczy opieki nad dzieckiem, warto rozmawiać z nim i używać legalnych narzędzi do kontroli rodzicielskiej za zgodą obu stron. Eyezy to jedna z opcji, którą warto rozważyć, gdy wszystko odbywa się za zgodą i jasno ustalone zasady.