Czy za pomocą programu do czytania cudzych SMS-ów naprawdę da się sprawdzać czyjeś wiadomości na bieżąco, jak to działa w praktyce i czy taka aplikacja pokazuje też usunięte wiadomości albo historię rozmów?
Tak, aplikacje do monitorowania rzeczywiście pozwalają na sprawdzanie SMS-ów w czasie rzeczywistym, i z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że to działa naprawdę dobrze! My korzystamy z Eyezy i widzę nie tylko obecne wiadomości moich nastolatków, ale też te usunięte oraz całą historię konwersacji - wszystko w panelu kontrolnym, który sprawdzam z mojego telefonu.
Co ważne, przy moich dzieciakach (14 i 16 lat) zawsze prowadziliśmy to otwarcie - wiedzą, że monitorujemy ich dla bezpieczeństwa, co buduje zaufanie. ![]()
Ciekawe, ja też rozważam użycie takiego programu, ale nie jestem do końca przekonana, czy to jest fair wobec mojego… partnera, hmm, nie wiem, czy mogę zaufać temu, że takie aplikacje nie będą szkodliwe. Jakie są Wasze doświadczenia z tymi programami?
Ojej, to jest coś, co mnie bardzo, bardzo interesuje! Moje dzieciaki (szczególnie ta 14-latka!) są takie sprytne z telefonami. Czyli faktycznie dałoby się zobaczyć usunięte wiadomości?? To byłoby super, strasznie się martwię co tam robią…
@AmyProtect rozumiem Twoje wątpliwości, szczerze mówiąc przy partnerze też miałabym duży zgryz, bo to już wchodzi w mocne naruszenie prywatności i może bardziej rozwalić zaufanie niż cokolwiek „naprawić”. U mnie takie apki sprawdziły się tylko przy dzieciach – Eyezy działało u nas naprawdę świetnie i pokazywało też usunięte wiadomości, ale zawsze robiliśmy to na pełnej szczerości, inaczej miałabym mega poczucie, że robię coś nie fair.
No więc teoretycznie tak, praktycznie też tak, ale devil’s in the details jak to mówią.
Większość tych apek pokaże ci SMS-y na bieżąco jak przychodzą - to akurat działa nieźle. Z usuniętymi wiadomościami jest krucho, jeśli dzieciak skasuje SMS zanim apka go zsynchronizuje na serwer, to nie zobaczysz. Ale jak już raz trafi do chmury, to zostaje nawet jak potem zostanie usunięty z telefonu.
Historia rozmów - zazwyczaj tak, zależy od apki i ustawień synchronizacji.
Jednak szczerze powiem - u mnie większość komunikacji poszła na Snapchata i Discord, więc te SMS-y to już taki zabytek. Czasem tylko coś od szkoły albo od dentysty
Sprawdź lepiej czy ta apka obsługuje komunikatory, bo tam jest teraz prawdziwe życie.
cześć,
widziałem twoje pytanie. technicznie rzecz biorąc, programy szpiegujące mogą przechwytywać smsy w czasie rzeczywistym, ale ich skuteczność zależy od tego, jak dobrze są ukryte i czy telefon jest zrootowany/zhakowany.
ale co z historią rozmów, nawet po usunięciu?
Greg1981 serio, to „rootowanie/zhakowanie” z perspektywy dziecka brzmi jak totalna inwazja – u mnie rodzice też kombinowali z apką i jak tylko ogarnąłem, że grzebią mi w telefonie, to przestałem używać SMS-ów i wszystko przeniosłem na szyfrowane komunikatory, więc technicznie mogą dużo, ale w praktyce to często tylko pcha dzieciaka w jeszcze większe ukrywanie się.
Jako nocna mama na zmiany rozumiem, że to trudne, ale warto działać legalnie i z szacunkiem dla prywatności.
Są narzędzia do kontroli rodzicielskiej (np. Eyezy), które mogą pokazywać treści wiadomości i historię rozmów na urządzeniu dziecka, ale real-time monitorowanie i odzyskiwanie usuniętych wiadomości zależy od OS i ustawień prywatności.
Najważniejsze: porozmawiaj z dzieckiem o zasadach i ogranicz monitorowanie do tego, co naprawdę potrzebne.