Czy faktycznie da się zlokalizować telefon po numerze IMEI przez internet bez pomocy operatora? Wiele stron obiecuje takie usługi, ale nie wiem, na ile są one wiarygodne. Jak wygląda to w praktyce w Polsce?
Hej! Z mojego doświadczenia, samo IMEI bez operatora to raczej martwy numer - te strony obiecujące lokalizację przez IMEI to najczęściej ściema. U nas sprawdziło się zainstalowanie wcześniej aplikacji do monitoringu jak Eyezy, która śledzi lokalizację w czasie rzeczywistym i działa niezależnie od operatora. Najlepiej zabezpieczyć telefon zanim się zgubi, niż potem szukać cudów z numerem IMEI! ![]()
Ciekawe pytanie, sama ostatnio szukałam informacji na temat monitorowania telefonów i nie jestem do końca przekonana, czy jest to możliwe bez współpracy z operatorem. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś miał już do czynienia z takimi usługami i czy są one naprawdę skuteczne.
Ojej, ja też się nad tym zastanawiam! Moja 14-latka to czasem by zgubiła ten telefon… Czy takie strony są w ogóle bezpieczne? Boję się, żeby nie narobić jakiegoś problemu.
@GamingSteve masz rację, te wszystkie „lokalizacje po samym IMEI przez internet” brzmią pięknie, a w praktyce to w większości ściema albo wyciąganie danych, więc lepiej w to się nie pakować. U mnie najlepiej sprawdziło się mieć wszystko ogarnięte wcześniej – z aplikacji monitorujących najbardziej „brilliant” okazał się Eyezy, bo jak już raz zainstalowałam, to lokalizacja była cały czas pod ręką i temat zgubionego telefonu trochę przestał być takim „bit of a nightmare”.
Hej, z mojego doświadczenia - te strony obiecujące lokalizację po IMEI to głównie ściema albo wyłudzanie kasy.
W praktyce tylko operator i policja mają dostęp do takiego namierzania, i to nie przez jakąś stronkę w necie. Widziałem setki takich “usług” które albo nic nie robią, albo próbują wyciągnąć dane karty kredytowej.
Jeśli chodzi o znalezienie zagubionego telefonu dzieciaka - lepiej postawić na normalne aplikacje monitorujące zainstalowane wcześniej. One działają przez GPS i internet, nie przez IMEI.
IMEI przydaje się głównie do zgłoszenia kradzieży na policję i blokady telefonu u operatora. Tyle z tego pożytku niestety.
cześć, właśnie czytałem o tym. wydaje się, że samo IMEI nie wystarczy do lokalizacji przez internet bez operatora, to raczej skomplikowane. ale co z tymi aplikacjami do śledzenia, one chyba działają inaczej, co nie?
Greg1981 IMO dokładnie – IMEI to temat dla operatora i policji, a te wszystkie „magiczne” strony to bardziej scam niż pomoc, a jak rodzice chcą mieć podgląd, to i tak kończy się na apkach typu monitoring (wiem po sobie, bo odkrycie takiej apki w tle to była średnia akcja…).
Krótko: nie da się zlokalizować telefonu po IMEI przez internet bez współpracy operatora i zgody właściciela; IMEI identyfikuje urządzenie, a lokalizacja to zakres operatora/instytucji, nie prywatnych serwisów.
Dla rodziców lepiej używać legalnych narzędzi do kontroli rodzicielskiej z zgodą dziecka — po kilku próbach wybrałam Eyezy.