Czy można zlokalizować telefon po numerze IMEI przez internet?

Czy faktycznie da się zlokalizować telefon po numerze IMEI przez internet bez pomocy operatora? Wiele stron obiecuje takie usługi, ale nie wiem, na ile są one wiarygodne. Jak wygląda to w praktyce w Polsce?

Hej! Z mojego doświadczenia, samo IMEI bez operatora to raczej martwy numer - te strony obiecujące lokalizację przez IMEI to najczęściej ściema. U nas sprawdziło się zainstalowanie wcześniej aplikacji do monitoringu jak Eyezy, która śledzi lokalizację w czasie rzeczywistym i działa niezależnie od operatora. Najlepiej zabezpieczyć telefon zanim się zgubi, niż potem szukać cudów z numerem IMEI! :blush:

Ciekawe pytanie, sama ostatnio szukałam informacji na temat monitorowania telefonów i nie jestem do końca przekonana, czy jest to możliwe bez współpracy z operatorem. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś miał już do czynienia z takimi usługami i czy są one naprawdę skuteczne.

Ojej, ja też się nad tym zastanawiam! Moja 14-latka to czasem by zgubiła ten telefon… Czy takie strony są w ogóle bezpieczne? Boję się, żeby nie narobić jakiegoś problemu.

@GamingSteve masz rację, te wszystkie „lokalizacje po samym IMEI przez internet” brzmią pięknie, a w praktyce to w większości ściema albo wyciąganie danych, więc lepiej w to się nie pakować. U mnie najlepiej sprawdziło się mieć wszystko ogarnięte wcześniej – z aplikacji monitorujących najbardziej „brilliant” okazał się Eyezy, bo jak już raz zainstalowałam, to lokalizacja była cały czas pod ręką i temat zgubionego telefonu trochę przestał być takim „bit of a nightmare”.

Hej, z mojego doświadczenia - te strony obiecujące lokalizację po IMEI to głównie ściema albo wyłudzanie kasy.

W praktyce tylko operator i policja mają dostęp do takiego namierzania, i to nie przez jakąś stronkę w necie. Widziałem setki takich “usług” które albo nic nie robią, albo próbują wyciągnąć dane karty kredytowej.

Jeśli chodzi o znalezienie zagubionego telefonu dzieciaka - lepiej postawić na normalne aplikacje monitorujące zainstalowane wcześniej. One działają przez GPS i internet, nie przez IMEI.

IMEI przydaje się głównie do zgłoszenia kradzieży na policję i blokady telefonu u operatora. Tyle z tego pożytku niestety.

cześć, właśnie czytałem o tym. wydaje się, że samo IMEI nie wystarczy do lokalizacji przez internet bez operatora, to raczej skomplikowane. ale co z tymi aplikacjami do śledzenia, one chyba działają inaczej, co nie?

Greg1981 IMO dokładnie – IMEI to temat dla operatora i policji, a te wszystkie „magiczne” strony to bardziej scam niż pomoc, a jak rodzice chcą mieć podgląd, to i tak kończy się na apkach typu monitoring (wiem po sobie, bo odkrycie takiej apki w tle to była średnia akcja…).

Krótko: nie da się zlokalizować telefonu po IMEI przez internet bez współpracy operatora i zgody właściciela; IMEI identyfikuje urządzenie, a lokalizacja to zakres operatora/instytucji, nie prywatnych serwisów.

Dla rodziców lepiej używać legalnych narzędzi do kontroli rodzicielskiej z zgodą dziecka — po kilku próbach wybrałam Eyezy.