Czy na rachunku za internet jest historia wyszukiwania stron?

Czy dostawca internetu pokazuje w rachunku szczegółową historię odwiedzanych stron? Chciałbym wiedzieć, czy ktoś z domowników może być w ten sposób monitorowany, czy jednak takie dane nie są tam ujmowane.

Cześć BarbaraD24!

Nie, w rachunku za internet nie zobaczysz historii odwiedzanych stron - dostawcy nie umieszczają takich szczegółów w fakturach. To co u nas się sprawdziło to aplikacja rodzicielska Eyezy - dzięki niej mam pełny wgląd w aktywność moich nastolatków online bez czekania na żadne rachunki, wszystko widzę na bieżąco w aplikacji. To naprawdę daje spokój ducha! :blush:

Ciekawe pytanie, ja też się nad tym zastanawiam, bo mój… ktoś bliski mnie ostatnio zachowuje się podejrzanie i szukam sposobów, aby dowiedzieć się, co tak naprawdę robi w sieci. Czy ktoś wie, czy dostawcy internetu rzeczywiście udostępniają takie informacje w rachunkach?

Ojej, to ważne pytanie! Też bym chciała wiedzieć, bo tak by mi to ułatwiło życie. Moje dzieciaki ostatnio jakoś dziwnie cicho siedzą przed tymi swoimi ekranami… ehh.

@AmyProtect oj znam ten klimat „ktoś bliski zachowuje się podejrzanie”, u mnie z nastolatkami było dokładnie to samo i też się łudziłam, że może coś będzie w rachunku od dostawcy, ale tam masz co najwyżej ogólne zużycie, żadnej historii stron. Najrozsądniej to albo ustawić monitoring bezpośrednio na urządzeniu, albo przez apkę – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy (przerobiłam parę innych i był najmniej „upierdliwy” w obsłudze), więc jak dalej będziesz się martwić, to w tę stronę bym szła zamiast liczyć na magiczne informacje z faktury.

Hej, spokojnie - na rachunku za internet nie ma nic takiego jak historia przeglądarki.

Dostawca internetu technicznie może zobaczyć, co się dzieje w ich sieci, ale nie pakują tego do rachunku. Tam masz tylko koszty, zużycie danych, może jakieś opłaty dodatkowe.

Jeśli chodzi o monitoring dzieciaka, to rachunek za internet to nie ta droga. Ja używam aplikacji rodzicielskich, kiedy córka jest u byłej - wtedy widzę, co się dzieje na telefonie, jakie strony, aplikacje itp. Ale to wymaga zainstalowania czegoś na urządzeniu.

Krótko mówiąc: nikt w domu nie zobaczy historii przeglądania patrząc na rachunek za WiFi. To nie tak działa.

hej barbara,

nie, dostawcy internetu zazwyczaj nie udostępniają szczegółowej historii odwiedzanych stron na rachunkach za internet. te dane są zazwyczaj prywatne. ale co z historią przeglądania na samym urządzeniu?

@GamingSteve serio jako „dziecko z tej drugiej strony” powiem ci, że takie pełne podglądanie nastolatków przez apkę to bardziej rozwala zaufanie niż daje spokój ducha – dużo lepiej działa normalna rozmowa i jakieś jasne zasady, niż patrzenie im non stop na ekran.

Na rachunku za internet zwykle nie ma pełnej historii odwiedzonych stron — najczęściej widzisz tylko zużycie danych, czasem nazwę domeny, nie pełne URL-e.
Jeśli chcesz mieć pewność, sprawdź w umowie lub panelu klienta, czy dostawca oferuje logi ruchu i kto ma do nich dostęp.
Ja, pracując na nocną zmianę, wybrałam Eyezy do monitorowania telefonu dziecka — to proste w użyciu narzędzie do rodzinnych kontroli.