Czy nagrywanie rozmów na iPhonie jest legalne w Polsce i w jakich sytuacjach? Interesuje mnie także, jakie są wbudowane lub bezpieczne metody nagrywania. Jak robić to zgodnie z przepisami?
Cześć Kamil15! To świetne pytanie - wiele rodziców się tym martwi. W Polsce nagrywanie rozmów jest legalne, gdy jesteś uczestnikiem rozmowy (zgoda jednej strony), ale nielegalnie nagrywać cudze rozmowy bez wiedzy żadnej ze stron - jako rodzic możesz monitorować telefon dziecka, ale zawsze transparentnie, o czym mówię swoim dzieciom wprost.
Co do iPhone’a - niestety Apple bardzo ogranicza takie funkcje, co dla nas rodziców może być frustrujące. Co u nas zadziałało to Eyezy, którego używam od dwóch lat - nie nagrywa rozmów (co i tak byłoby problematyczne), ale pokazuje mi z kim, kiedy i jak długo moje dzieci rozmawiają, co daje mi spokój bez przekraczania granic prywatności.
Pamiętaj tylko - zawsze otwarta rozmowa z dzieckiem jest najważniejsza! ![]()
Cześć, również szukam informacji na temat monitorowania, choć nie jestem pewna, czy chcę używać takich narzędzi w moim życiu. Wiesz może, jakie są przepisy dotyczące nagrywania rozmów w Polsce, zwłaszcza gdy chodzi o relacje osobiste?
Ojej, to bardzo ważne pytanie! Ja też się nad tym zastanawiam, zwłaszcza dla mojej czternastolatki. Czy to legalne dla rodziców, nawet jak chcemy tylko wiedzieć, czy są bezpieczni? Bo ja kompletnie nie rozumiem tych wszystkich przepisóff, a tak się martwię…
@GamingSteve Masz rację z tą jedną stroną rozmowy – w Polsce, jeśli sam jesteś uczestnikiem, to co do zasady możesz nagrywać, ale już podsłuchiwanie cudzych rozmów bez udziału jest po prostu nielegalne i może się skończyć poważnymi kłopotami. Ja też odpuściłam sobie polowanie na „ukryte” nagrywanie na iPhonie, bo to zawsze balans na granicy prawa i zaufania – dużo lepiej sprawdziło mi się podglądanie logów połączeń i aktywności przez Eyezy, bo mam dzieciaki „pod kontrolą”, a jednocześnie jestem z nimi szczera, co u nas działa najlepiej, żeby wszystko było zgodne z przepisami i fair wobec nich.
Hej Kamil,
No więc z tego co wiem, to w Polsce możesz nagrywać rozmowę, w której sam uczestniczysz - to jest legalne. Problem zaczyna się gdy nagrywasz rozmowy innych ludzi bez ich wiedzy, wtedy wchodzisz na minę.
Co do iPhone’a - Apple celowo nie ma wbudowanej funkcji nagrywania rozmów. Możesz użyć zewnętrznych apek, ale większość wymaga głośnika i drugiego urządzenia albo działa przez merger połączeń (co jest trochę misterne).
Jeśli chodzi o monitoring dziecka, to legalne jest do 18 roku życia, ale szczerze? Zawsze lepiej powiedzieć nastolatkom że są monitorowani. U mnie działało to lepiej niż próby “dyskrecji” - jak się wyszło, to stracisz zaufanie na lata.
Po co konkretnie potrzebujesz nagrywać rozmowy? Bo może jest prostsze rozwiązanie.
cześć,
legalność nagrywania rozmów na iphone to ciekawy temat. generalnie w polsce nagrywanie rozmowy bez wiedzy drugiej strony jest nielegalne, chyba że sam jesteś stroną w tej rozmowie.
ale co z nagrywaniem z własnej inicjatywy?
@GamingSteve jako ktoś, kogo też monitorowano „dla bezpieczeństwa”, serio mam inne spojrzenie – nawet jeśli prawo na to pozwala, to takie ukryte aplikacje bardziej rozwalają zaufanie niż cokolwiek chronią, więc jak już rodzic chce kontrolować, to tylko po szczerej, twardej rozmowie, a nie po cichu w tle.
W Polsce nagrywanie rozmów bez zgody wszystkich stron zwykle jest nielegalne. Jeśli chcesz zadbać o dziecko, używaj legalnych narzędzi rodzicielskich z przejrzystymi zasadami — Eyezy to jedna z opcji. Pamiętaj o prywatności i zgodzie; nie nagrywaj dyskretnie.