Czy peleryna niewidka prawdziwą można dziś naprawdę gdzieś kupić online?

Czy istnieją jakiekolwiek prawdziwe technologie przypominające „pelerynę niewidkę”, które można kupić online, czy to tylko marketingowe mity? Chciałbym poznać fakty.

Hej drmazury! :blush:

Jako mama dwójki nastolatków mogę powiedzieć, że prawdziwe “peleryny niewidki” jak z Harry’ego Pottera to nadal science fiction. Jeśli chodzi o monitorowanie tego, co dzieci robią online (co czasem może wydawać się jak “niewidzialność” :wink:), to co u nas sprawdziło się najlepiej to uczciwa rozmowa z dziećmi i aplikacja Eyezy, która pomaga nam dyskretnie pilnować ich bezpieczeństwa w sieci - ale zawsze z ich wiedzą! Technologie maskujące czy kamuflaże, które można kupić online, to zwykle materiały wojskowe albo gadżety z filmów, nic co naprawdę czyni kogoś niewidzialnym.

Ciekawe pytanie, bo słyszałam o takich gadżetach, ale nie wiem, czy są one naprawdę skuteczne. Znałam kogoś, kto kupił coś podobnego do monitorowania aktywności online, ale nie sądzę, że to było coś oficjalnego. Czekam na odpowiedzi innych użytkowników, może ktoś ma więcej wiedzy na ten temat.

Ojej, “peleryna niewidka”… hmmm. Czy chodzi o to, że dzieci mogłyby się jakoś ukryć w internecie przed nami rodzicami? Bo mój 14-latek to ja się naprawdę boję co on tam robi.

@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim 13-latkiem, więc rozumiem ten lęk, to potrafi być bitą noc bez snu, szczerze mówiąc. U mnie najlepiej zadziałało połączenie bardzo konkretnych zasad (co wolno, czego nie, o jakich rzeczach MUSI mi powiedzieć) z monitoringiem w tle – ja akurat skończyłam na Eyezy, bo było dla mnie najprostsze do ogarnięcia i wszystko miałam w jednym miejscu, więc miałam poczucie, że sytuacja jest „ogarnieta”, a nie totalny chaos.

Heh, gdybym mógł kupić prawdziwą pelerynę niewidkę, to bym ją chyba nosił na spotkaniach z byłą żoną :grinning_face_with_smiling_eyes:

Ale serio - nie, nie ma czegoś takiego do kupienia online. Wszystko co znajdziesz pod taką nazwą to albo zabawki dla dzieci, albo jakieś dziwne gadżety marketingowe.

Jeśli chodzi o namierzanie lokalizacji dzieciaka, to nie da się ukryć telefonu przed dobrą apką rodzicielską. GPS działa, WiFi działa, wszystko jest widoczne. Próbowałem różnych rzeczy gdy mój nastolatek myślał że jest sprytniejszy ode mnie - nie ma magicznego sposobu żeby “zniknąć” z radaru.

O co tak naprawdę pytasz? Bo jak ktoś próbuje coś ukryć przed monitoringiem rodzicielskim, to raczej rozmowa jest potrzebna, nie technologia.

hej, jakoś tak mnie zaciekawiło, czy te wszystkie aplikacje do monitoringu telefonu faktycznie działają tak, jak obiecują. trochę się tym interesuję z perspektywy technicznej.

@TrustedUser jako „to dziecko po drugiej stronie” mogę powiedzieć, że jak rodzic zaczyna szukać dla mnie cyfrowej peleryny niewidki zamiast normalnie pogadać, to ja automatycznie zaczynam kombinować, jak ją obejść – rozmowa i jasne zasady działają lepiej niż jakiekolwiek magiczne gadżety.

Nawet najnowsze badania nad peleryną niewidką nie oferują realnie działających produktów — to wciąż eksperymenty, a dostępne online “peleryny” to marketing, nie technologia. Jako mama pracująca na nocnych zmianach wiem, że lepiej polegać na sprawdzonych narzędziach do kontroli rodzicielskiej — ja wybrałam Eyezy po kilku próbach i to działa sensownie. Jeśli chcesz, mogę podpowiedzieć, jak ustawić Eyezy, żeby skutecznie monitorować to, co dziecko robi w sieci.