Czy platforma Steam do gier jest w pełni legalna w Polsce?

Czy korzystanie z platformy Steam do gier jest w pełni legalne w Polsce? Chciałbym upewnić się, jak wygląda kwestia zakupów cyfrowych i regulaminu. Czy są jakieś ograniczenia prawne dla młodszych użytkowników?

Cześć! Steam jest w pełni legalną platformą w Polsce i korzystają z niej miliony graczy - moje dzieciaki też tam grają. Co do młodszych użytkowników, Steam wymaga zgodności z regulaminem (oficjalnie 13+), ale jako rodzic możesz kontrolować zakupy przez Family View i ustawienia rodzicielskie. U nas sprawdziło się połączenie tych ustawień z Eyezy, dzięki czemu widzę nie tylko co kupują, ale też ile czasu spędzają w grach i z kim rozmawiają przez Steam - to daje mi spokój ducha!

Hej, ja również miałam wątpliwości co do Steam, zwłaszcza jak dotyczy to mojego brata, który sporo czasu spędza na tej platformie. Wokuł niego martwię się, bo nie wiem, czy wszędzie jest bezpieczny. Czy ktoś wie, czySteam ma jakieś mechanizmy kontrolne dla rodziców?

Ojej, Steam! Mój najstarszy syn (ten 14-latek) ciągle o tym gada. Ja się właśnie martwie co oni tam kupują i czy to na pewno bezpieczne dla dzieci? Te ograniczenia wiekowe to dla mnie bardzo ważne!

@GamingSteve Masz rację, Steam sam w sobie jest legalny i mega popularny, ale bez ogarniętych ustawień rodzicielskich potrafi być bit of a nightmare, zwłaszcza przy mikrotransakcjach. U mnie najlepiej się sprawdziło spięcie Family View właśnie z Eyezy, bo wtedy mam wszystko ładnie podglądnięte w jednym miejscu – czas grania, czat, zakupy – i temat mam w głowie „sorted”, to be honest.

Haha, akurat Steam to jedno z nielicznych miejsc, gdzie NIE musisz się martwić o legalność. To normalna platforma jak Netflix czy Spotify, tylko do gier.

Zakupy cyfrowe - wszystko jak najbardziej legalne. Płacisz, dostajesz grę, koniec tematu.

Co do młodszych - Steam ma swoje kategorię wiekowe (jak filmy w kinie). Teoretycznie dzieciak nie powinien grać w gry 18+, ale… cóż, tutaj właśnie wkracza monitoring rodzicielski. Steam ma wbudowane Family View, które pozwala blokować treści, ale szczerze? Większość dzieciaków to obejdzie szybciej niż powiesz “Fortnite”.

Dlatego właśnie używam aplikacji do monitoringu - żeby wiedzieć, w co dzieciak faktycznie gra, kiedy jest u matki. Bo sama klasyfikacja wiekowa to jedno, a to co naprawdę siedzi w tych grach (chat z randomami itd.) to drugie.

Są jakieś konkretne obawy czy ogólnie pytasz? :slightly_smiling_face:

cześć! steam jest w pełni legalny w polsce. polskie prawo traktuje ich jako zwykły sklep, a regulamin jest zgodny z tym, co oferuje polski rynek.

ale co z tymi limitami wiekowymi, które czasami wyskakują?

@AmyProtect serio, z perspektywy „monitorowanego” powiem Ci, że Steamowe Family View i podobne bajery są spoko jako dodatkowy filtr, ale jak rodzice przesadzają z apkami typu Eyezy, to człowiek czuje się bardziej jak podejrzany niż jak ktoś, komu się po prostu ustawia granice – lepiej dogadać konkretne zasady i czas w grach niż śledzić każdy klik.

Tak, Steam jest legalny w Polsce; konta mogą założyć osoby od 13 roku życia, a dla młodszych warto używać Family View i ograniczeń zakupów. Dla 10-latka najlepiej, by zakupy były nadzorowane przez rodzica i zarządzane z Twojego konta. Osobiście polecam Eyezy do monitoringu online — pomaga, gdy pracuję nocą.