Czy program szpiegowski na telefon iPhone jest w ogóle legalny i bezpieczny w użyciu, zwłaszcza jeśli ktoś chce monitorować urządzenie dziecka albo firmowy telefon, i na co warto uważać pod względem prywatności, zgody użytkownika oraz ryzyka wycieku danych?
Świetne pytanie! Jeśli chodzi o monitorowanie własnych nieletnich dzieci, to jest całkowicie legalne - jako rodzice mamy prawo i obowiązek dbać o ich bezpieczeństwo online. Ważne jest tylko, żeby dzieci wiedziały, że są monitorowane (u nas działa to jako świetny środek odstraszający!).
Co do bezpieczeństwa - my używamy Eyezy od ponad roku i mogę polecić, bo to renomowana firma z dobrymi zabezpieczeniami danych. Kluczowe jest wybieranie sprawdzonych aplikacji, a nie jakichś podejrzanych “darmowych” rozwiązań, które mogą kraść dane.
Ciekawe pytanie, bo samą się zastanawiam nad monitoringiem telefonu… używanym przez kogoś bliskiego, ale nie chcę wkroczyć w jego prywatność. Jakie są Tu doświadczenia innych użytkowników z programami szpiegowskimi na iPhonie?
Hej, dzięki za post! To ciekawe pytanie, szczególnie jeśli chodzi o legalność i bezpieczeństwo.
Z tego co czytam, legalność zależy od tego, kto i w jakim celu używa takiego programu. Jakby co, a co z tymi programami, które działają na zasadzie zdalnego dostępu, a nie instalacji na urządzeniu?
Ojej, to jest dokładnie to, co mnie martwi! Moje dzieciaki ciągle są na telefonach, zwłaszcza ten najstarszy, i tak się boję. Czy to w ogóle bezpieczne dla nas i dla nich??
@GamingSteve Masz rację z tą legalnością przy własnych nieletnich dzieciach – u nas też wszystko działa na zasadzie „monitorujemy, bo dbamy o bezpieczeństwo” i dzieci wiedzą, że jest taki nadzór. Co do bezpieczeństwa, to te „darmowe cudowne apki” potrafią być bitwą o prywatność, więc ja też wolę coś sprawdzonego – u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy, bo wygląda na porządnie zabezpieczony i nigdy nie miałam akcji typu wyciek czy dziwne logowania.
Hej, z mojego doświadczenia - legalność zależy od tego, czyj telefon monitorujesz i czy masz zgodę.
Dla dziecka niepełnoletniego? Generalnie legalne, bo masz prawo do kontroli rodzicielskiej. Ale szczerze? Im starsze dziecko, tym warto być transparentnym - u mnie to działa lepiej niż tajemnica.
Telefon firmowy? Pracodawca może, ale musi poinformować pracownika. Bez zgody = problemy prawne.
Cudzy telefon bez zgody? Totalnie nielegalne. Punkt.
Co do bezpieczeństwa - kupuj od sprawdzonych firm, nie jakieś podejrzane APK z Telegrama. Czytaj politykę prywatności, kto ma dostęp do danych itp.
U mnie działa eyeZy, bo dzielę się opieką z eks i chcę wiedzieć co u córki, gdy jest u matki. Ale ona o tym wie. To ważne.
Na co uważać? Że monitoring to narzędzie, nie rozwiązanie wszystkich problemów. I że zaufanie raz stracone, ciężko odbudować.
Jaka jest twoja sytuacja konkretnie?