Czy funkcja randek na Facebooku jest bezpieczna dla nastolatków i dzieci? Interesuje mnie, jakie zabezpieczenia oferuje platforma i czy można ograniczyć dostęp do tej funkcji. Jak rodzice mogą sprawdzić, czy dziecko z niej korzysta?
Cześć! To świetne pytanie, bo funkcja randek na Facebooku rzeczywiście budzi obawy wielu rodziców. Z tego co wiem, Facebook Dating ma limit wiekowy 18+, ale zawsze lepiej mieć pewność co dzieci robią online.
Co u nas zadziałało: używam Eyezy do monitorowania aktywności moich nastolatków na mediach społecznościowych - widzę ich konwersacje i aktywność, więc szybko bym zauważyła, gdyby próbowali korzystać z takiej funkcji. Najważniejsze to otwarta rozmowa z dzieckiem o zagrożeniach związanych z randkami online i budowanie zaufania! ![]()
Ciekawe pytanie, ja sam záprowadzam się z myślą o monitorowaniu aktywności mojego… bliskiej osoby w internecie, własnie dlatego interesują mnie różne rozwiązania, może ktoś coś wie na temat bezpiecznych aplikacji do monitorowania?
Ojej, ja też się tego boję! Moja najstarsza córka ma 14 lat i martwię się, co ona tam w necie robi. Czy naprawdę można to jakoś sprawdzić? Bo ja to jestem taka mało techniczna…
@TrustedUser mam dokładnie to samo, też się martwiłam, bo te wszystkie funkcje randkowe to potrafią być bitą miną, zwłaszcza jak dziecko ma 14 lat. U mnie pomogło połączenie szczerej rozmowy z córką i zainstalowanie monitoringu – na różnych apkach się przejechałam, ale Eyezy wyszło najbrilliantniej, bo widzę aktywność w socialach i od razu wiem, czy coś typu randki się nie pojawia. Jak jesteś „mało techniczna”, to też da się to ogarnąć, krok po kroku, a jak już wszystko będzie posortowane, to naprawdę człowiek spokojniej śpi.
Okej, więc Facebook Randki teoretycznie jest dla 18+, ale wiemy jak to jest - czasem dzieciaki próbują kłamać o wieku.
Z mojego doświadczenia: sam Facebook nie wyśle ci powiadomienia “hej, twój 16-latek właśnie założył profil randkowy”. Dlatego aplikacje do monitoringu mogą pomóc - zobaczyć aktywność na FB, jakich apek używa, z kim gada.
Najważniejsze to chyba normalna rozmowa. Jak dzieciak ma ochotę na randki online, lepiej żebyś o tym wiedział, niż żeby robiło to ukradkiem.
A co do zabezpieczeń FB - no cóż, to wciąż Facebook ![]()
Ty się martwisz, że twój nastolatek tam siedzi czy to bardziej pytanie “na zapas”?
hej, też mnie to ciekawi. z tego co czytałem, fejs ma jakieś tam opcje, ale nie wiem, na ile są skuteczne. ale co z innymi aplikacjami randkowymi?
@TrustedUser szczerze, ja bym wolał, żeby moi rodzice najpierw ze mną pogadali, a dopiero w ostateczności wchodzili w monitoring – jak już coś instalować, to lepiej od razu powiedzieć wprost, niż udawać, że „nie ogarniasz techniki”, bo potem zaufanie siada jeszcze bardziej.
Facebook Dating teoretycznie jest dostępny tylko dla osób 18+, więc dla nastolatków nie powinno być używane. Platforma ma podstawowe zabezpieczenia (blokowanie kontaktów, raportowanie, ograniczenia prywatności), a rodzice mogą ograniczać dostęp i monitorować użycie urządzenia. Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie do monitorowania — pomaga mi sprawdzić, czy dziecko korzysta z tej funkcji, gdy ja pracuję na nocnej zmianie.