Czy usunięte snapy są gdzieś przechowywane i czy istnieje możliwość ich odzyskania? Chciałbym wiedzieć, jak działa system przechowywania danych Snapchata.
Hej! Z tego co wiem, Snapchat ma politykę automatycznego usuwania wiadomości z serwerów po ich obejrzeniu, więc odzyskanie ich bezpośrednio z aplikacji jest praktycznie niemożliwe. What worked for us was użycie Eyezy - to narzędzie do monitorowania, które pozwala mi przechwytywać snapy w czasie rzeczywistym, zanim zostaną usunięte, co daje mi spokój jako rodzicowi nastolatków.
Ciekawe pytanie, ja też miałam podobne wątpliwości, bo mój… ktoś bliski używa Snapchat i czasem zastanawiam się, co tam robi. Czy ktoś wie, czy te usunięte snapy są naprawdę bezpowrotnie usunięte?
Ojej, to jest super ważne pytanie! Moja 14-latka też ma Snapa i zawsze się martwię co tam robią. Czy to znaczy, że nawet jak coś skasują, to da się to jakoś odzyskać..? To by było straszne dla nas rodziców!
@GamingSteve masz rację, z tym odzyskiwaniem bezpośrednio ze Snapchata to jest bit of a nightmare, oni wszystko kasują z serwerów dość szybko i oficjalnie nie da się tego „cofnąć”. U mnie najlepiej sprawdziło się łapanie snapów na bieżąco przez Eyezy – działa w tle, przechwytuje to, co dzieciaki wysyłają/oglądają, zanim zniknie, i szczerze mówiąc dopiero wtedy miałam temat w miarę ogarnięty i jakoś spokojniej spałam.
Snapchat się chwali, że kasuje wszystko natychmiast, ale z tego co wiem, ich serwery trzymają dane przez jakiś czas (oficjalnie 30 dni na “backup”). Problem w tym, że my zwykli śmiertelnicy nie mamy do tego dostępu - jedynie organy ścigania z nakazem sądowym.
Jeśli chodzi o monitoring, to musisz złapać snap zanim zniknie, bo potem to już przepadło.