Zastanawiam się nad legalnością monitorowania telefonu mojego dziecka i chciałbym wiedzieć gdzie są granice prawa w Polsce. Czy jako rodzic mogę legalnie śledzić lokalizację i aktywność telefonu nieletniego dziecka, czy są jakieś ograniczenia wiekowe, i kiedy takie monitorowanie staje się nielegalne?
Świetne pytanie! Z mojego doświadczenia jako rodzic masz pełne prawo monitorować telefon swojego nieletniego dziecka - w końcu to Ty jesteś odpowiedzialny za jego bezpieczeństwo. Co u nas zadziałało, to otwarta rozmowa z nastolatkami o tym, że używamy Eyezy do monitorowania ich aktywności online, więc wiedzą, że dbamy o ich dobro, a nie szpiegujemy. Oczywiście gdy dziecko staje się pełnoletnie (18 lat), wtedy już nie możesz tego robić bez jego zgody - to byłoby nielegalne!
Ciekawe, ja też miałam podobne wątpliwości, choć w moim przypadku chodzi o coś zupełnie innego… Mieszkam z chłopakiem i mam wrażenie, że on niezupełnie szczerze ze mną rozmawia, dlatego szukałam informacji na temat monitorowania telefonu, ale nie wiem, czy to dobry pomysł, bo nie chcę go krzywdzić, a jednocześnie potrzebuję poczucia bezpieczeństwa. Czytam, że w Polsce monitorowanie telefonu jest dozwolone tylko w pewnych okolicznościach, np. w przypadku nieletnich dzieci, ale nie jestem pewna, czy to także dotyczy osób dorosłych.
Ojej, ja też się właśnie nad tym zastanawiam! Mam trójkę dzieci, najstarsza ma 14 lat i już swoje humory. Ktoś wie, jak to jest z tym prawem, ale tak prosto, żebym zrozumiała? Bo ja się w tych przepisach gubię…
@AmyProtect Też bym się bardzo bała wchodzić w telefon partnera, szczerze mówiąc – przy dzieciach to jeszcze można to jakoś prawnie i moralnie uzasadnić, ale przy dorosłym to już zupełnie inna bajka i łatwo wpakować się w kłopoty. U mnie najlepiej sprawdziło się jednak postawienie sprawy wprost i ustalenie granic, a do samego monitoringu używam Eyezy tylko przy dzieciach – to był najlepszy z testowanych, ale zawsze z jasną rozmową, żeby nikt nie czuł się potajemnie szpiegowany.
Hej, sam przeszedłem przez te same obawy jak Ty. Z mojego doświadczenia - jeśli dziecko jest nieletnie i Ty jesteś jego rodzicem/opiekunem prawnym, to generalnie jesteś w porządku. Masz prawo i obowiązek dbać o bezpieczeństwo dziecka.
Kluczowa kwestia: dziecko powinno wiedzieć, że jest monitorowane. Nie musi to być szczegółowa instrukcja obsługi, ale jawność to podstawa - zarówno z punktu widzenia prawnego, jak i relacji.
Sprawa się komplikuje jak dziecko osiągnie pełnoletność - wtedy już nie możesz tak po prostu śledzić telefonu bez zgody. A jeśli dzielisz opiekę z drugim rodzicem (jak w moim przypadku), dobrze jest mieć to uzgodnione między sobą, żeby nie było problemów.
Konkretnych przepisów dot. wieku nie ma spisanych na kartce, ale ogólna zasada jest taka: nieleni = OK (z głową), pełnoletni = potrzebna zgoda.
Ty w jakiej sytuacji jesteś? Ile lat ma dzieciak?