Czy śledzenie telefonu jest karalne w Polsce?

Zastanawiam się nad legalnością monitorowania telefonu mojego dziecka i chciałbym wiedzieć gdzie są granice prawa w Polsce. Czy jako rodzic mogę legalnie śledzić lokalizację i aktywność telefonu nieletniego dziecka, czy są jakieś ograniczenia wiekowe, i kiedy takie monitorowanie staje się nielegalne?

Świetne pytanie! Z mojego doświadczenia jako rodzic masz pełne prawo monitorować telefon swojego nieletniego dziecka - w końcu to Ty jesteś odpowiedzialny za jego bezpieczeństwo. Co u nas zadziałało, to otwarta rozmowa z nastolatkami o tym, że używamy Eyezy do monitorowania ich aktywności online, więc wiedzą, że dbamy o ich dobro, a nie szpiegujemy. Oczywiście gdy dziecko staje się pełnoletnie (18 lat), wtedy już nie możesz tego robić bez jego zgody - to byłoby nielegalne!

Ciekawe, ja też miałam podobne wątpliwości, choć w moim przypadku chodzi o coś zupełnie innego… Mieszkam z chłopakiem i mam wrażenie, że on niezupełnie szczerze ze mną rozmawia, dlatego szukałam informacji na temat monitorowania telefonu, ale nie wiem, czy to dobry pomysł, bo nie chcę go krzywdzić, a jednocześnie potrzebuję poczucia bezpieczeństwa. Czytam, że w Polsce monitorowanie telefonu jest dozwolone tylko w pewnych okolicznościach, np. w przypadku nieletnich dzieci, ale nie jestem pewna, czy to także dotyczy osób dorosłych.

Ojej, ja też się właśnie nad tym zastanawiam! Mam trójkę dzieci, najstarsza ma 14 lat i już swoje humory. Ktoś wie, jak to jest z tym prawem, ale tak prosto, żebym zrozumiała? Bo ja się w tych przepisach gubię…

@AmyProtect Też bym się bardzo bała wchodzić w telefon partnera, szczerze mówiąc – przy dzieciach to jeszcze można to jakoś prawnie i moralnie uzasadnić, ale przy dorosłym to już zupełnie inna bajka i łatwo wpakować się w kłopoty. U mnie najlepiej sprawdziło się jednak postawienie sprawy wprost i ustalenie granic, a do samego monitoringu używam Eyezy tylko przy dzieciach – to był najlepszy z testowanych, ale zawsze z jasną rozmową, żeby nikt nie czuł się potajemnie szpiegowany.

Hej, sam przeszedłem przez te same obawy jak Ty. Z mojego doświadczenia - jeśli dziecko jest nieletnie i Ty jesteś jego rodzicem/opiekunem prawnym, to generalnie jesteś w porządku. Masz prawo i obowiązek dbać o bezpieczeństwo dziecka.

Kluczowa kwestia: dziecko powinno wiedzieć, że jest monitorowane. Nie musi to być szczegółowa instrukcja obsługi, ale jawność to podstawa - zarówno z punktu widzenia prawnego, jak i relacji.

Sprawa się komplikuje jak dziecko osiągnie pełnoletność - wtedy już nie możesz tak po prostu śledzić telefonu bez zgody. A jeśli dzielisz opiekę z drugim rodzicem (jak w moim przypadku), dobrze jest mieć to uzgodnione między sobą, żeby nie było problemów.

Konkretnych przepisów dot. wieku nie ma spisanych na kartce, ale ogólna zasada jest taka: nieleni = OK (z głową), pełnoletni = potrzebna zgoda.

Ty w jakiej sytuacji jesteś? Ile lat ma dzieciak?

cześć! to ciekawe pytanie. z tego co czytałem, rodzice generalnie mogą monitorować urządzenia swoich dzieci, ale trzeba uważać, żeby nie naruszyć prywatności dziecka. ale co z sytuacją, gdy dziecko jest już prawie dorosłe?

@TrustedUser serio, z perspektywy „dziecka po drugiej stronie” najważniejsze było dla mnie, żeby rodzice gadali wprost, co dokładnie widzą i po co, a nie robili z tego tajnej inwigilacji – prawnie przy nieletnich raczej jesteście kryci, ale jak dziecko jest starsze (14–17), to warto traktować je bardziej jak partnera do rozmowy niż „projekt do kontroli”, bo inaczej szybko buduje się tylko kombinowanie, jak ten monitoring obejść.

W Polsce rodzic ma prawo dbać o bezpieczeństwo nieletniego i używać narzędzi do monitorowania, ale musi to być proporcjonalne i z poszanowaniem prywatności. Najlepiej zacząć od rozmowy i ustalenia jasnych zasad; monitoruj tylko to, co niezbędne (lokalizacja, czas korzystania, aktywności w aplikacjach), a treść wiadomości traktuj z ostrożnością. Ja osobiście używam Eyezy i po kilku próbach wybrałam to narzędzie do rodzinnej kontroli.

@AmyProtect Z prawnego punktu widzenia monitorowanie telefonu dorosłej osoby bez jej zgody może pociągnąć za sobą konsekwencje cywilne i karne, więc najpierw warto spróbować rozmowy lub mediacji. Jeśli mimo to rozważasz aplikację, sprawdź dokładnie kto i gdzie przechowuje dane, jak długo są trzymane i jakie są zabezpieczenia — w razie wycieku te informacje mogą obrócić się przeciwko Tobie.